Prispevki uporabnika pitastrudl!

Test tablice: Sony Xperia Tablet Z LTE

22. december 2013 ob 04:28 :: Objavljeno v Članki

Sony Xperia Z tablica LTE, trenutno vodilna v franšizi Sonyjevih tablic, se z prvim pogledom odlikuje v estetsko všečnim izgledom in trpežno izdelavo.  Tablica je bila izdana maja 2013, cena se pa vrti okoli 500€.

Uradna 4.3 posodobitev za Galaxy S3 že na voljo

08. november 2013 ob 15:36 :: Objavljeno v Novice

Pred kratkim je Samsung izdal dolgo pričakovano posodobitev za napravo Galaxy S3 GT-I9300. V posodobitev je bilo vključeno veliko optimizacij in novosti. Trenutna posodobitev ne bo imela varnostnega modula KNOX, ampak ga lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti.

Android 4.4 Kitkat odkrit

03. november 2013 ob 15:44 :: Objavljeno v Novice

 

Nedavno se je na svet priplazila nova verzija Android sistema, 4.4 Kitkat. Zaenkrat se bo novo predstavljeni LG Nexus 5 bahal z novim Kitkat-om. V prihodnjem tednu, se bo Kitkat prikazal tudi pri nekaterih Nexus napravah. Žal Galaxy Nexus I9250 ne bo prejel posodobitve.

 

Kaj je novega pri 4.4 Kitkat?

Vedno je tako, da se izidi novejših Android verzij izda na novejših napravah, ki spadajo v Nexus družino. Tokrat se je Google potrudil z predelavo same interakcije s porabnikom, boljša podpora napravam starejšega izida in optimizacija ključnih elementov samega Android sistema.

 

Veliko boljši izkoristek zaslona

Aplikacije in igre lahko zdaj zavzamejo celoten zaslon. Med uporabo aplikacije se skrije statusna vrstica in navidezne tipke. Za hitrejši dostop, je Google dodal nove bližnjice, preko katerih lahko dostopate do sistema, medtem ko uporabljate aplikacijo ali igro. Samo podrsajte ob kateremukoli robovu ekrana in se vam bo sistem prikazal.

 

Senzorji

Android sistem je znan po požrešnosti baterije, saj nekatere aplikacije zahtevajo konstantno beleženje direktno iz senzorjev po nedoločenih intervalih. Zdaj Kitkat omogoča razvijalcem in samem sistemu, branje iz senzorjev po določenem intervalu, sočasno. Vsi senzorji v napravi bodo beležili natanko ob enaki instanci in z tem tudi prihranili pri porabi baterije. Dodana je tudi podpora novemu M7 modulu, ki se predstavi z novimi senzorji, ki beležijo korake med hojo, tekom in plezanjem.

 

Izboljšano delovanje

Optimizacija, ki je deležna pri Kitkat, ni bila skromna. Poganjali ga bodo lahko tudi naprave z nič manj kot 512MB delovnega pomnilnika oz. RAM-a. Naprave, ki so bile izdane manj kot tri leta nazaj, bodo sposobne poganjati Kitkat. Seveda je odvisno od proizvajalca in njegovih posodobitev.

Kitkat spremeni celotno delovanje glavnih komponent in predstavi razvijalcem aplikacij novi API, ki jim omogoča razvoj hitrejših in manj požrešnih aplikacij. Nekaj novih optimizacij so tudi Dallvik JIT code tuning, kernel samepage merging oz. KSM, swap to zRAM in drugih dodatkov, ki pripomorejo k boljšem delovanju delovnega pomnilnika naprave.

 

Tiskanje v oblaku

Dodatno je bilo predstavljeno "tiskanje v oblaku", ki omogoča uporabnikom tiskanje z katerokoli aplikacijo. Predstavljen je bil tudi novi API za razvijalce aplikacij, ki jim omogoči vnesti to funkcijo v svojo aplikacijo. Novi dodatek tudi poskrbi za varnost podatkov med prenosom.

 

Snemalnik zaslona

Možnost, ki je bila v pretekolsti mogoča samo z root dostopom, je zdaj navoljo v novem Kitkat-u. Snemanje zaslona se shrani v obliki .mp4 datoteke direktno na napravi. Snemalnik se prilagodi velikosti ekrana in orientacijo. Z snemalnikom lahko v živo oddajate sliko ali jo pa prenesete na vaš osebni računalnik.

 

Vgrajena podpora napravam z IR oddajnikom

Novejše naprave z IR oddajnikom bodo imele dodano podporo z strani Googla, ki bo razvijalcem omogočilo dostop do novega APIja in poenostavilo vgradnjo IR podpore različnim aplikacijam 

 

 

Android 4.3, CyanogenMod 10.2

26. julij 2013 ob 11:54 :: Objavljeno v Novice

Včeraj je Google predstavil novo verzijo Android-a 4.3, pri čemer je razkril tudi peščico novosti, ki bodo z novo verzijo Androida ugledale luč sveta.

 

Uporabniški profili

Prva novost, je omejevanje dostopa uporabniških profilov na eni napravi, kot recimo več uporabniških računov. Če ima 4 članska družina eno tablico, lahko ustvarijo 4 uporabniške profile za vsakega člana posebaj. Seveda je otrokom možno tudi omejiti dostop do spletnih nakupov v Google Play ali pa dostop do slik. Zaenkrat bo ta funckija na voljo samo na tablicah, bila pa je že prisotna na 4.2.2 Androidu, samo brez omejevanja dostopa.

 

T9 Dialer

Druga novost je T9 Dialer. Vsi, ki so imeli izkušnje z Vanilla Android sistemom (AOSP), bodo sedaj imeli opcijo pametnega iskanja kontaktov.

 

Bluetooth 4.0

Novi Bluetooth 4.0 bo omogočal nižjo porabo baterijo, a vseeno prenašal podatke veliko hitreje.

 

Geo-Lokacija s konstantnim WiFi-jem

Za hitro GEO lociranje si pri starejših verzijah Androida moral imeti vključen WiFi, kar pa je pomenilo tudi višjo porabo baterije. Google je WiFi optimiziral tako, da je WiFi vedno vključen, vendar z minimalno porabo baterije. Funkcijo je v nastavitvah seveda mogoče tudi izklopiti.

 

Grafične zmožnosti

Za boljšo grafično podporo je Google posodobil OpenGL ES 3.0 in pri tem izdal tudi kodo za Nexus 7, ki bo podpiral 1080p Full HD stream, oziroma prenosa videa v živo. Kodo me drugim je izkoristil tudi že Netflix (spletna storitev za predvajanje filmov in serij preko spleta).

 

CyanogenMod 10.2

CyanogenMod se kljub vključevnaju izvorne kode v podatkovne baze, še vedno sooča z napakami v ROMih. Obljubili so posodobitve s katerimi naj bi pokrpali vse glavne napake, vendar le te niso pripravili v oblubljenem časovnem roku. Sicer do delujočih verzij naj ne bi bilo več dolgo, vendar stabilnih pa le še ni za pričakovati prav kmalu.

 

Ne glede na to, da bo verjetno še preteklo nekaj časa preden bo na voljo CyanogenMod Androida 4.3, lahko še vedno uživamo v posodobitvah CM 10.1.1 in 10.1.2 in nedavnega popravka za Master Key ranljivost.

HTC bolj popravljiv kot smo pričakovali

22. julij 2013 ob 15:20 :: Objavljeno v Novice

Velikokrat je bila omenjena popravljivost HTC One, kateremu je dal iFixIt oceno 1/10, saj je bil zelo tesno sestavljen. Znotraj naj bi imel še nekakšno bakreno folijo čez komponente, čemur bi razstavljanje skoraj da uničilo telefon. K takšni oceni tudi prispeva k temu, da je HTC ONE nekako skupaj zlit, se pravi ročno ga ni možno razstaviti.

 

Justin Huang, oblikovalec dizajna telefona, zanika nepopravljivost telefona. Očitno ima samo HTC nekakšno napravo, ki elegantno odstrani zadnji del telefona, pri katerem se vidijo vse komponente, brez poškodb. In to za vse njihove unibody telefone. Nažalost je to nekako nepraktično, saj morajo pooblaščeni servisi poslati telefon v tujino.

 

HTC je z takšno obliko poustvaril nekakšen dovrezen meč. Kot nekateri pravijo, da je HTC One lepe in tanke oblike, jim priskoči misel, da je telefon unibody in s tem se odrečejo odstranljivi bateriji in microsd reži. Seveda ima vsak drugače to prioritizirano.

 

 

 

Nedavno je bilo objavleno, da bodo 4.2.2 verzije Android nameščene z veliko zakasnitvijo, za Samsung Galaxy S3 in Galaxy Note 2 ne prej kot Novembra letošnjega leta. Na to zakasnitev je prevsem kriva prodaja Galaxy S4 in priprave na verzijo 4.3 Android-a.

 

Po neuradnih podatkih iz nekoga znotraj Samsung R&D v Indiji razkriva, da Samsung izdeluje 4.2.2 kot tudi 4.3 za Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy Note 2 in 4.3 za Samsung Galaxy S4 z Exynos procesorjem. Razkril je tudi, da bo Samsung preskočil 4.2.2 posodobitev kar na 4.3. Android 4.3 pri Samsungu Low Energy Bluetooth, WiFi-Always scanning in nov notification bar. Samsung se še vedno odloča glede tega, če bi preskočil posodobitev. V primeru preskočitve 4.2.2 posodobitve,se bo kar splačalo čakati.

 

Seveda ne pozabimo omeniti govorice, da bodo naprave Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 2, Samsung Galaxy Note 3 prejele vse verzijo Androida 5.0 Key Lime Pie, ampak ne ob istem času. Posodobitev bo imela večjo prioriteto pri Samsung Galaxy S4 in Samsung Galaxy Note 3. Nekaj časa bo še trajalo za posodobitev, saj ima Samsung polno rok vsega.

 

Seveda, sam ne bi imel takšnega potrpljenja, zato se pa nekateri lotijo odklepanja in gor nalaganja neuradnih verzij.

SanDisk najavi Extreme Micro-SDXC kartico

21. julij 2013 ob 17:50 :: Objavljeno v Novice

SanDisk je najavil novo vrsto kartic, SanDisk Extreme Micro-SDXC, ki bodo imele dvojno hitrost prenosa podatkov, kot prejšnje kartice Ultra micro-SDXC. Kartice bodo na voljo v 16GB in 64GB različicah. Novejše kartice bodo tudi zelo odporne in ponujale berljivost do 80 MB/s in zapisljivost do 50 MB/s. SanDisk prav, da bo ta pridobitev tudi izboljšala veliko funkcij na mobilnih napravah kot hitri način slikanja, 1080p snemanje videjev in seveda hitrejši prenos podatkov.

 

V prihodnosti je možno, da bodo telefoni snemali z 4K resolucijo, saj že snemanje z 1080p je bilo nekaj let nazaj nepričakovano, tako da bodo te kartice vsekakor prakične.

Lattitude uvrščen ukinitvi

20. julij 2013 ob 18:25 :: Objavljeno v Novice

Nedavno je bil Google Maps posodobljen na 7.0 in če ste opazili, Lattitude ni med opcijami. Razlog te akcije z Googlove strani je, ker so integrirali Lattitude-ovo funkcijo v njihovo družbeno-socialno aplikacijo Google+. Očitno gre Lattitude po smeri Google Reader-ja, ampak iz drugačnih razlogov. Možna razlaga bi bila, da je zelo upadlo število uporabnikov, ampak Google tega ni potrdil. Lattitude bo ukinjen 9. Avgusta.

Google maps sveže posodobljen na 7.0

17. julij 2013 ob 15:41 :: Objavljeno v Novice

Google je nedavno posodobil Google maps na verzijo 7.0 in z tem osvežil izgled celotne aplikacje, kot tudi dodal nove funkcije. Posodobitev se že izvaja preko spletne trgovine Google Play in to za naprave, ki imajo nameščene 4.0 verzijo Android ali novejšo. Če se vam ne ljubi čakati si lahko potegnete apk datoteko na povezavi spodaj.

 

Link do datoteke

Vojna med proizvajalci čipovij bo postajala zelo velika v naslednjem letu. Qualcomm NVidia in Sasmung bodo deležni resne konkurence s strani TSMC in GlobalFoundries podjetij z novimi 20 nanometrskimi čipovji, ki bodo najverjetneje izdelani v letu 2014.

 

Trenutno, najvišji takt procesorja dosega 2.3 GHz v Qualcomm-ovem Snapdragon 800 ali pa Tegra 4i, ki je last NVidie-e. Seveda sta pričakovana prihoda nekje na koncu letošnjega leta. TSMC pravi, da je možno doseči 30% večjo hitrost z 25% manj porabe baterijem čemur sledi možen takt 3 GHz. Posledično bi težja opravila procesor opravil brez muk. NVidia in Qualcomm sigurno imata v načrtu izdelati kaj takega, saj si ne bi dovolila, da bi ju konkurenca kar tako pometla. Trenutni mobilniki, ki veljajo za najboljše, kljub veliki procesorski moči in novejšim čipovjem, še vedno ne dosežejo popolne dnevne porabe, ampak se bo z novejšimi 20 nanometrskimi čipovji to dokaj spremenilo.

 

Seveda, to je stran ARM-ja, na drugi strani pa stoji Intel, ki se je z x86 arhitekturo in Bay Trail čipovji zelo izkazal, namreč je dosegel na AnTuTu testu kar 43.416 točk, in to na taktu 1.1 GHz, enako kot bi jo dosegel čip na taktu 2.3 GHz.

 

Razvoj procesorske moči se še v nedogled razvija, ampak to tudi ni slabo. Z večjo moč se tudi zmanjša poraba baterije, in ta obratno-sorazmerni odnos bo v upanju še tako ostal, saj je poraba baterije eden glavnih problemov  v današnjih mobilnikih.

Stran 1 od 4