Anketa je zaključena! Telefon leta je Samsung Galaxy S!

Prispeval  Seto :: 01. februar 2011 ob 11:34 :: Obvestila
Oceni
(1 Glasuj)

Anketa Slo-Android.si je zaključena. Skupno je svoje mnenje na vsa vprašanja oddalo preko 400 uporabnikov, za kar se vsem lepo zahvaljujemo!

 

Pri promociji ankete nam je z omembo na portalu Tehnik na pomoč priskočil tudi Mobitel. Zahvaljujemo se tudi njim. Rezultati so sledeči.

 

 

Na vprašanje: "Kateri je veš primarni mobilni operater?" jih je 52,5 % odgovorilo z "Mobitel". Sledi Si.mobil (36,9 %) ter Tušmobil (7,4 %). Več kot procent sta prejela še T-2 (1,4 %) in Debitel (1,2 %), Izimobil pa je obkljukalo 0,7 % uporabnikov.

 

Na vprašanje: "Koliko telefonov z Androidom (vključno z morebitnim trenutnim) ste si lastili do danes?" jih je daleč največ (74,6 %) izbralo odgovor enega. 10,4 % anketirancev si Android telefona še ni lastilo. Dva telefona je imelo 6,5 % anketiranih uporabnikov, tri pa 4,4 %. Odgovor "štiri" je izbralo 0,5 % anketirancev, "pet" 0,7 odstotka, "šest" nobeden, "sedem" pa kar 2,1 odstotka anketirancev. Presenetljiv je predvsem zadnji rezultat.

 

Največ anketirancev (67,8 %) jih je svoj zadnji Android telefon kupilo v Sloveniji z naročniško vezavo pri operaterju. Le 8,6 % ga je kupilo v Sloveniji v prosti prodaji. Med 5 in 6,5 % so dobili odgovori: "Kupil sem rabljen telefon," "Telefon sem dobil za nagrado", "Nov telefon sem kupil/naročil v tujini" ter odgovor "Nikoli nisem imel Android telefona." Zanimivo, da je bilo v prejšnjem vprašanju takih še precej več, čeprav dvomim, da je kdo med reševanjem ankete spotoma kupil nov telefon. Trije korajžni uporabniki pa so celo priznali, da so telefon ukradli.

 

Najpogosteje uporabniki Androidov še vedno uporabljajo storitev telefonije (27,5 % vprašanih), kar 22,4 % pa jih največ brska po spletu. 14,3 % najpogosteje uporablja storitve E-pošte, 12,3 % pa jih raje komunicira prek neposrednega sporočanja. Skoraj 10 % jih največ uporablja socialna omrežja, po 2 odstotka pa jih prisega na igranje iger in enako na lokacijske storitve. Vsi ostali odgovori so prejeli odstotek ali manj. Zanimivo je, da vas le še dobra četrtina najpogosteje uporablja telefonijo, po drugi strani pa je kar desetina tistih, ki bolj kot vse drugo, rada pogleduje po socialnih omrežjih.

 

Uporabniki pri Androidu v skoraj 40 odstotkih najbolj cenite veliko število aplikacij. Slabih 19 odstotkov prednost Androida vidi v personalizaciji, slabih 11 v samodejni sinhronizaciji, slabih 10 v hitri odzivnosti in dobrih 8 v preglednosti in izgledu uporabniškeva vmesnika. 4,5 % pa vas je navdušenih nad velikimi zasloni. 2,7 odstotka glasov so prejeli odgovori: "Možnost kreiranja lastnih aplikacij," "Široka ponudba različnih naprav" in "Drugo."

 

Pri Androidu gre uporabnikom najbolj v nos prepogosta potreba po zunanjem napajanju (35,8 %), s 23,9 % pa tu sledi odgovor "fragmantacija trga." 13,2 odstotka vas je najbolj zaskrbljenih zaradi zasebnosti in varnosti podatkov, 10,4 odstotka pa vas moti prevelika količina slabih aplikacij. Dobrim petim odstotkom problem tiči v strojni opremi, enak delež pa je tistih, ki jih moti nepriročnost v primerjavi s starimi telefoni.

 

V splošnem je 43,2 odstotka tistih, ki jim je Android odličen, 47,7 pa tistih, ki ga ocenjuje za prav dobrega. 6,7 odstotka mu je dodelilo trojico, le pol odstotka pa dvojico. Dva odstotka anketirancev zaradi pomanjkanja izkušenj ni podalo lastne ocene, prav nobeden pa Androida ni ocenil z oceno nezadostno!

 

38,7 odstotkov vas ima namen kupiti telefon v roku dveh let, leto prej pa vas po novem Android telefoni namerava poseči 28 odstotkov. V naslednje pol leta nakup načrtuje slabih 13 odstotkov anketirancev, 11,7 odstotka pa vas bo z nakupom počakalo do največ 3 leta. 6,7 odstotka je tistih, ki bo po Android telefonu poseglo kasneje, dva odstotka pa vas očitno nima namena kupiti Android telefona.

 

Kateri operacijski sistem pa bi anketiranci izbrali, če Android ne bi obstajal? Na vrhu je z 31,3 % po tesni borbi slavil iOS. S 28,6 odstotka mu sledi Windows Mobile in s 24,4 % Symbinan. Odgovor drugo je izbrali 4,4 % anketirancev – kar verjetno pomeni BlackBerry, saj je bil ta odgovor pomotoma izpuščen. 2,7 odstotka bi vas uporabljalo Bado, le 0,2 % pa Palm. 6,9 odstotka vas ne bi imelo pametnega telefona, 1,5 % pa vas bi šlo celo tako daleč, da telefona v tem primeru sploh ne bi več imelo.

 

In katera izmed znam Android telefonov je uporabnikom najljubša? Kar 53,6 odstotka ima najraje HTC-je. Samsung je zbral 36 % oboževalcev, ostali pa 2 odstotka ali manj. 2,7 odstotka anketirancev ne prisega na Android.

 

Sedaj pa k glavnem vprašanju! Kateri Android telefon si zasluži naziv "Slovenski Android mobilni telefon leta 2010"? To je Samsung i9000 Galaxy S, ki je prejel 38,9 odstotka vaših glasov. Čestitamo!

 

Z 22,7 % HTC-jev Desire ter Desire HD s 16,3 %. Vsi ostali telefoni so dobili precej manj glasov. Med pet HTC-jev se je vrinil Googlov (Samsungov) Nexus S s 3 odstotki glasov. 2,5 %  jih je prejel Desire Z, 2,2 % HTC Wildfire, 1,7 HTC Legend. Odstotek in pol je prejel Googlov Nexus One, odstotek pa je prejela še Motorola Milestone. Vsi ostali pa so dobili manj kot 1 % glasov. 4,2 % bi za telefon leta očitno izbralo kakšen drug telefon.

 

V splošnem so rezultati za telefon leta dokaj pričakovani. Zanimivo je, da HTC je v letu izdal 2 "high-end" telefona (Desire in Desire HD), ki imata v seštevku skoraj točno toliko glasov kot Samsungov edini pri nas prodajani dražji model Galaxy S.

5 komentarji

 • Povezava komentarja 01. februar 2011 ob 12:47 objavil prepucij

  Pri 400 izpolnjenih anketah, pa si že lahko naredimo skoraj relano predstavo stanja (ponavadi se ankete omejujejjo z okrog 750 vprašanih).
  Po moje so rezultati pričakovani.

 • Povezava komentarja 03. februar 2011 ob 15:18 objavil LPKA

  SGS ima vsaj polovica Slovencev, kateri imajo seveda Androida. Ostali pa mešano na žaru.

 • Povezava komentarja 04. februar 2011 ob 17:44 objavil 2gingerja

  ja neki kup sgs-ja ker ma velik memorija, drugi zaradi zaslona, spet tretji zaradi dostopnejše cene od konkurence, nekateri zaradi slovenščine eni pa kar tako :)

 • Povezava komentarja 09. februar 2011 ob 15:36 objavil Mič je pravi tič

  Trije si upajo priznat da so ga ukradli, kaj pa če bi njihova podatke posredovali policiji da preverijo te trditve? mislim, da bi pravi lastniki bili zelo veseli če se izkaže za resnično :)

 • Povezava komentarja 10. februar 2011 ob 15:50 objavil robertus23

  Slovenci vsaj avto leta izberemo dobrega,če že mobilnega telefona ne znamo.
  HTC Desire HD

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh