Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Prispeval  matjaz :: 06. april 2019 ob 05:00 :: Novice
Oceni
(1 Glasuj)

Amazon se pridružuje skupini podjetij, ki nameravajo v nizki orbiti postaviti konstelacijo več sto ali tisoč satelitov, s katerimi bi nudili dostop do interneta. SpaceX velikopotezno načrtuje 12.000 satelitov, ostali pa nekoliko manj. Glavni igralci so poleg SpaceX-a še Facebook, OneWeb, Telesat in Iridum, brca pa še kup manjših zagonskih podjetij. Sedaj dobivajo resno konkurenco, saj je Amazonova podružnica Kuiper Systems LLC pri Mednarodni zvezi telekomunikacije (ITU) vložila tri prijave za določitev tirnic (1, 2, 3).

V Amazonu so potrdili, da je Kuiper njihov projekt. Imel bo 784 satelitov na višini 590 kilometrov, 1296 satelitov na 610 kilometrih ter 1156 satelitov na 630 kilometrih. Skupaj bodo pokrivali področje med 56 vzporednikom severno in 56 vzporednikom južno, kamor sodi tudi večina ZDA in Evrope, veliko Azije, pa celotna Južna Amerika in skoraj vsa Afrika. S tem bodo pokrili 95 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Podrobnosti še niso znane, tako da ne vemo, ali bo Amazon razvijal lastne satelite ali jih bo kupil. Blue Origin je v lasti Jeffa Bezosa, a Amazon bo preveril vse možnosti, so dejali. Poleg tega bodo morali zgraditi še kup zemeljskih postaj za komunikacijo. O hitrosti in potrebni opremi še ni podatkov.

Vir: slo-tech.com, spisal Matej Huš

1 Komentar

  • Povezava komentarja 25. december 2019 ob 14:41 objavil joskomacher

    Tega sranja v orbiti je vedno več. A kdo razmišlja oz. upošteva koliko CO2 bo šlo za vse te polete. Še malo pa sonca ne bomo več vidli ....

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh