Po petih mesecih Androida 8 (Oreo) še vedno le za vzorec

Prispeval  matjaz :: 07. februar 2018 ob 10:14 :: Novice
Oceni
(1 Glasuj)

Eden največjih problemov Androida je na žalost njegova fragmentiranost. Proizvajalci telefonov sorazmerno kmalu nehajo podpirati naprave, tako da so uporabniki za dostop do najnovejše verzije Androida prisiljeni bodisi kupiti nov telefon bodisi namestiti kakšen neuraden ROM (denimo LineageOS). Kako bizarna postaja situacija, pričajo najnovejši podatki. Android Oreo, to je 8. večja verzija Androida, je kot smo pisali izšel pred petimi meseci. Sedaj je njegov tržni delež končno presegel - 1 odstotek.


Poldrugo leto pa je trajalo, da se je Nougat, torej 7. verzija, zavihtel na prvo mesto. Danes ga uporablja 28,5 odstotka uporabnikov. To pomeni, da še vedno več kot četrtina uporabnikov uporablja Android 6, slaba četrtina pa celo Android 5 iz leta 2014. KitKat je še vedno koristen za 12 odstotkov uporabnikov. To pomeni, da so uporabniki Androida vedno vsaj generacijo ali dve za trenutnim razvojem. Situacija se v dveh letih ni prav nič izboljšala.

Levji delež krivde tu nosi proizvajalci, ki vsaj nekoliko daljšo podporo pogojujejo z nakupom najdražjih modelov (flagship). Ti ponavadi dobijo naslednjo verzijo, včasih celo dve, medtem ko cenejši telefoni te sreče nimajo. V zadnjem času se je celo razširila navada, da niti novi telefoni nimajo vedno najnovejše verzije Androida.

Vir: slo-tech.com, spisal Matej Huš

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh