Android 4.4 Kitkat odkrit

Prispeval  pitastrudl :: 03. november 2013 ob 15:44 :: Novice
Oceni
(0 glasov)
Novi kitkat možicelj pred Googlom Novi kitkat možicelj pred Googlom http://www.droid-life.com/wp-content/uploads/2013/09/kitkat-android.jpg

 

Nedavno se je na svet priplazila nova verzija Android sistema, 4.4 Kitkat. Zaenkrat se bo novo predstavljeni LG Nexus 5 bahal z novim Kitkat-om. V prihodnjem tednu, se bo Kitkat prikazal tudi pri nekaterih Nexus napravah. Žal Galaxy Nexus I9250 ne bo prejel posodobitve.

 

Kaj je novega pri 4.4 Kitkat?

Vedno je tako, da se izidi novejših Android verzij izda na novejših napravah, ki spadajo v Nexus družino. Tokrat se je Google potrudil z predelavo same interakcije s porabnikom, boljša podpora napravam starejšega izida in optimizacija ključnih elementov samega Android sistema.

 

Veliko boljši izkoristek zaslona

Aplikacije in igre lahko zdaj zavzamejo celoten zaslon. Med uporabo aplikacije se skrije statusna vrstica in navidezne tipke. Za hitrejši dostop, je Google dodal nove bližnjice, preko katerih lahko dostopate do sistema, medtem ko uporabljate aplikacijo ali igro. Samo podrsajte ob kateremukoli robovu ekrana in se vam bo sistem prikazal.

 

Senzorji

Android sistem je znan po požrešnosti baterije, saj nekatere aplikacije zahtevajo konstantno beleženje direktno iz senzorjev po nedoločenih intervalih. Zdaj Kitkat omogoča razvijalcem in samem sistemu, branje iz senzorjev po določenem intervalu, sočasno. Vsi senzorji v napravi bodo beležili natanko ob enaki instanci in z tem tudi prihranili pri porabi baterije. Dodana je tudi podpora novemu M7 modulu, ki se predstavi z novimi senzorji, ki beležijo korake med hojo, tekom in plezanjem.

 

Izboljšano delovanje

Optimizacija, ki je deležna pri Kitkat, ni bila skromna. Poganjali ga bodo lahko tudi naprave z nič manj kot 512MB delovnega pomnilnika oz. RAM-a. Naprave, ki so bile izdane manj kot tri leta nazaj, bodo sposobne poganjati Kitkat. Seveda je odvisno od proizvajalca in njegovih posodobitev.

Kitkat spremeni celotno delovanje glavnih komponent in predstavi razvijalcem aplikacij novi API, ki jim omogoča razvoj hitrejših in manj požrešnih aplikacij. Nekaj novih optimizacij so tudi Dallvik JIT code tuning, kernel samepage merging oz. KSM, swap to zRAM in drugih dodatkov, ki pripomorejo k boljšem delovanju delovnega pomnilnika naprave.

 

Tiskanje v oblaku

Dodatno je bilo predstavljeno "tiskanje v oblaku", ki omogoča uporabnikom tiskanje z katerokoli aplikacijo. Predstavljen je bil tudi novi API za razvijalce aplikacij, ki jim omogoči vnesti to funkcijo v svojo aplikacijo. Novi dodatek tudi poskrbi za varnost podatkov med prenosom.

 

Snemalnik zaslona

Možnost, ki je bila v pretekolsti mogoča samo z root dostopom, je zdaj navoljo v novem Kitkat-u. Snemanje zaslona se shrani v obliki .mp4 datoteke direktno na napravi. Snemalnik se prilagodi velikosti ekrana in orientacijo. Z snemalnikom lahko v živo oddajate sliko ali jo pa prenesete na vaš osebni računalnik.

 

Vgrajena podpora napravam z IR oddajnikom

Novejše naprave z IR oddajnikom bodo imele dodano podporo z strani Googla, ki bo razvijalcem omogočilo dostop do novega APIja in poenostavilo vgradnjo IR podpore različnim aplikacijam 

 

 

Sorodni Video

frame>
Kitkat 4.4

3 komentarji

 • Povezava komentarja 04. november 2013 ob 19:23 objavil blinkt

  No če bo res tako kot piše potem se že veselim KitKat-a oziroma prvega rom-a ki bo na voljo za Galaxy S seveda pa bi bilo tudi pošetno da izdajo uradni update za omenjeni telefon če bo že podpiral tako malo rama kot je 512 drugač pa kolikor sem prebral in razumel naj bi celo baterija nekoliko dlje zdržala tudi to je en velik + za KitKat ampak kot sem omenil če bo res tako kot piše!

 • Povezava komentarja 07. november 2013 ob 20:58 objavil matjaz

  Celozaslonski način in prihranek pri porabi energije bosta dobrodošla, nasploh pa ničesar pretresljivega :) Razen če skrivaj pride zraven še kak vizualni bonbonček nad katerimi se vedno radi pritožujemo a smo jih hkrati vedno tudi veseli :D

 • Povezava komentarja 15. november 2013 ob 07:56 objavil greg007

  Za neučakane lastnike S3 je na voljo že prvi neuradni preview CM11 (4.4): http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1797109
  in za I9000, prav tako neuradni prewiew CM11 (4.4): http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2526478

  ROM-i so v zgodnji fazi (alfa), zato je pričakovati kakšno zatikanje ali hroščka...

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh