Povzetek o Google I/O konferenci

Prispeval  pitastrudl :: 17. maj 2013 ob 21:44 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD), katerega prireditev se prav tako ni zgodila.

 

Vseeno je Google na začetni predstavitvi že 6. zaporedne konference I/O predstavil kar nekaj zelo zanimivih novosti, tudi za končne uporabnike. Kot je za konference običajno, so začeli z nekaj statistike. Povedali so, da je aktiviranih že 900 milijonov naprav z Androidom. Lani je ob istem času ta številka znašala 400 milijonov, pred dvema letoma pa vsega 100 milijonov. Še bolj zanimiva je statistika trgovine Play - prenesenih in nameščenih je bilo že 48 milijard aplikacij, kar pomeni, da bo Play Store kmalu prehitel Applov App Store (Apple je prav včeraj objavil, da so presegli 50 milijard namestitev). Le v preteklem mesecu je bilo namreč nameščenih kar 2,5 milijarde aplikacij, od začetka leta pa so razvijalcem izplačali že več denarja, kot v celotnem letu 2012.

 

 

Pri Androidu so se nato osredotočili predvsem na novosti, namenjene za razvijalce. Prenovljen je API za Google Maps, ki zdaj omogoča popolnoma interaktivne zemljevide v katerikoli aplikaciji. Izboljšane so lokacijske storitve (predvsem porabijo manj energije, pod 1% na uro), uporaba lokacijskih storitev s podatki pospeškomera pa telefonu da vedeti, če uporabnik pešači, kolesari oz. se vozi z avtom. Tudi ta nova funkcionalnost je energetsko izjemno varčna. Izboljšan je še API za vpis v strani oz. storitve z Google+. Predstavili so primer, ko se prek računalnika uporabnik izogne ustvarjanju novega računa, se neposredno prijavi z Google+, nato pa kar prek strani namesti še aplikacijo za svojo napravo z Androidom. V tej je po namestitvi tudi avtomatično že prijavljen.


Izboljšali so Google Cloud Messages, ki so ga predstavili že lani. Razvijalci s svojega strežnika podatke pošljejo na Googlove strežnike, ki jih po hitrem postopku pošlje na uporabnikovo napravo. Do sedaj je bila komunikacija možno le v to smer, z nadgradnjo pa bo lahko tudi telefon pošiljal podatke strežniku razvijalca aplikacije. Na dan pošljejo kar 17 milijard takšnih sporočil, izmed 100 najpopularnejših aplikacij na Play Store pa jih GCM uporablja kar 60%. Še najpomembnejša novost, ki je del prenovljenega Google Cloud Messages, je nedvomno sinhronizacija obvestil. Zdaj stranpoteg obvestila na eni napravi le-tega odstrani tudi na drugi - če uporabnik odstrani obvestilo o prispeli e-pošti na telefonu, mu tega ne bo več potrebno ponoviti še na tablici.

 

Novi lokacijski, Maps in Cloud Messages API-ji so del Google Play services in se tako posodabljajo kot programski paketek neodvisno od operacijskega sistema.

Pomembna novost, ki je že pobegnila na splet, je Google Play Services. Je skupek štirih novih API-jev, ki jih bodo pozdravili predvsem igričarji. Gre za oblačno sledenje dosežkom in za primerjavo rezultatov s prijatelji (prek Google+), a bolj pomembno je, da se bo potek igre prav tako shranjeval na Googlove strežnike. Ne le, da to pomeni varnostno kopijo, temveč, spet pomembneje za uporabnike več naprav, poenoti dosežke in napredovanje v igri med več napravami. Daleč najbolj visokopotezna novost pa je odlična podpora za večigralstvo. Google bo prek svojih strežnikov poskrbel za stabilno in hitro povezavo za sočasno igranje v igrah. Tudi večigralska podpora se močno povezuje z Google+. Pomembneje, API-ji za oblačno shranjevanje poteka igre, dosežkov in primerjavo s prijatelji niso omejeni le na Android, temveč je do njih mogoče dostopati tudi prek brskalnika na osebnem računalniku ter z napravo, na kateri teče iOS.

 

 

Za razvijalce aplikacij bo nedvomno najbolj dobrodošla novost Android Studio, razvojno okolje, namenjeno izključno razvoju za Androidu. Kodo, ki kliče določene stringe, namreč skrije ter čeznjo prikaže kar sam string. Koda je seveda še vedno na voljo v ozadju, a je tako branje in razumevanje dogajanja v kodi neprimerno lažje. Pri upravljanju z grafikami le-te pokaže v levem robu, podobno pa prikaže tudi barve, ki jih razvijalec uporablja v določenih področjih aplikacije. Možno je na hitro in sočasno s programiranjem prikazati različne grafične vmesnike, odvisne od ločljivosti in diagonale zaslona, s čimer je seveda povezan tip prikazanega grafičnega vmesnika. Razvojno okolje zna prikazati grafični vmesnik aplikacije v več različnih jezikih, torej je prevajanje še toliko lažje, saj je mogoče hitreje opaziti težave pri izrisu.

 

V razvijalcem namenjenem oddelku Google Play Store, Play Store developer console, so dodali pet novosti. Razvijalcem aplikacije zdaj prikazujejo nasvete, kako povišati zaslužke oz. število namestitev neke aplikacije. Predlaga npr. da razvijalec pripravi različico za tablične računalnike, da pripravi različico v drugem jeziku, in podobno. Druga novost je storitev, ki prek konzole omogoča naročanje prevajalskih storitev. Razvijalec izbere aplikacijo, ki jo želi prevesti in jezike, v katerih želi prevod. Google vrne seznam prevajalcev (s cenami), po izbiri primernega pa traja kak teden, da razvijalec dobi prevedeno različico aplikacije.

 

 

Mnogo bolj podrobno so razčlenjeni prihodki od reklamiranja znotraj aplikacije, saj pove število uporabnikov, ki aplikacijo naložijo, jo uporabljajo, kako jo uporabljajo in podobno. Razvijalci zdaj lahko uporabnikom omogočijo testiranje aplikacij pred širšim izidom. Na voljo sta alfa in beta stadija razvoja, kjer je za dostop poskrbljeno prek profila Google+. Omejiti je mogoče še količino uporabnikov, katerim je na voljo nova različica. S tem se lahko preveri odziv trga na nove lastnosti aplikacije in se jih popravi, če je odziv slab.


Sledil je pregled prenovljenega vmesnika trgovine Google Play, ki se bo v kratkem preselil še na osebne računalnike. A bolj pomembna je novost, povezana z glasbo. Google je namreč na predstavitvi končno predstavil naročniški paket za glasbo. Za 10 dolarjev na mesec bo mogoče poslušati celotno knjižnico, ki je na voljo v trgovini Play Music. Poudarjajo predvsem, da je storitev odlična za odkrivanje nove glasbe - vsaka skladba je osnova za radijsko postajo, ki je popolnoma prilagodljiva. V seznamu predvajanja se skladbe lahko prestavlja oz. odstrani. Na voljo je hkrati imeti skladbe iz trgovine (ter jih na hitro shraniti na napravo) in skladbe, ki so že na napravi. Novost ni omejena le na mobilne naprave, temveč deluje tudi prek brskalnika.


 

Storitev je zaenkrat na voljo le v ZDA, a naj bi se v kratkem razširila še v druge države. Najbolj pomemben podatek je, da so na voljo knjižnice vseh večjih založb, kakor tudi skladba manjših, neodvisnih založb.

Kot zadnjo novost, povezano z Androidom, so predstavili Samsungov Galaxy S4. Za razliko od Samsungove različice na tem teče Android v obliki, kot so si jo zamislili pri Googlu. Gre za napravo, ki deluje pri vseh operaterjih, ima odklenjen zaganjalnik, pride v izvedenki s 16 GB pomnilnika in ima jasno podporo za LTE. Za razliko od Nexus 4, ki zaostaja pri nekaterih strojnih zmogljivostih, je cena Galaxy S4 neprimerno višja. Na voljo bo od 26. junija za 650 ameriških dolarjev. A, podobno kot na napravah Nexus, za nadgradnje skrbi Google, torej bodo le-te na voljo skorajda takoj, ko bo predstavljena nova različica Androida.

 

Vir:SloTech

Tukaj si lahko ogledate pretekli dogodek: Youtube

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh