Vtisi po predstavitvi: Samsung Galaxy S4

Prispeval  Seto :: 15. marec 2013 ob 18:20 :: Novice
Oceni
(3 glasov)

Danes ponoči po našem času, kot mnogi že veste, je bil predstavljena nova generacija najbolj priljubljenega telefona z Androdom: Samsung Galaxy S4. Na forumih, med drugim seveda tudi na našem, se že krešejo različna mnenja o tem, ali je telefon upravičil visoka pričakovanja. Zato se mi je zdelo primerno, da opišem ključne novosti telefona in se s svojim pogledom opredelim tudi sam.

 

A najprej naj se ustavim pri predstavitvi. Ne vem, kdo točno dela predstavitve za Samsung, a dejstvo je, da če bi se sam odločal o nakupu, da bi me te vrste predstavitev prej odvrnila od nakupa kot prepričala. Cel kup posiljeno navdušenih amaterskih igralcev z umetnimi nasmeški, ki nam kot kakšnemu mentalnemu idiotu hočejo na pladnju s svojo neprebavljivo osladnostjo prikazati vse možnosti uporabe nekaterih funkcij. Kot da sami ne premoremo toliko domišljije, da si teh možnosti uporabe ne znamo predstavljati. Prosim podjetje Samsung: take predstavitve večinoma gledamo bolj ali manj odrasli ljudje, ki se vsaj malo spoznamo na tehnologijo, ne pa otroci 2. razreda razrednega pouka osnovne šole.

 

Kaj so ključne prednosti novega telefona v primerjavi z recimo lansko različico? Pojdimo najprej po obliko. Ta je seveda vedno stvar subjektivnega pogleda. Zelo redko bomo zasledili mnenje, da bi bil nov Samsung komu nepopisno všeč, a po drugi strani gre vendarle za olepšano verzijo lanskega modela. Manj je neizkoriščenega prostora in tudi materiali so na oko videti za odtenek boljši. Še vedno so prisotni zaobljeni robovi, ki marsikomu niso všeč, a mene osebno oblika ne moti. Res pa je, da sem pri konkurenci videl tudi lepše telefone.

 

Od zunaj je prva stvar, ki nam pade v oči, zaslon, ki meri kar 4,99 inča. Pohvalno je, da je Samsung v enako veliko, tanjše in lažje ohišje uspel vgraditi večji zaslon. Še vedno je tu OLED PenTile matrika s po le dvema sub-piksloma, a pri takšni ločljivosti to verjetno niti ne bo opazno.

 

Zanimiva stvar je, da ima telefon kar dva štirijedrna procesorja. Šibkejši ARM Cortex A7 z 1,2 GHz je varčnejši in namenjen lažjim opravilom, močnejši ARM Cortex A15 pa je namenjen težjim nalogam. Kako bo to delovalo, bomo videli. Bomo komentirali zmogljivost procesorja in grafičnega čipa, ko bodo znani določeni testi. Kamera ima pričakovano 13 milijonov točk, kar je opazno povišanje, je pa znova vprašanje, če bo kakšna opazna razlika tudi v kakovosti slik. Strojna oprema se zdi na oko dobro dopolnjena, saj ne manjkajo celo stvari, kot so merilec temperature in vlažnosti zraka, NFC čip, IR vmesnik za upravljanje s TV-sprejemnikom in reža za spominske kartice, ki se ji pri konkurenci radi odrečejo. Strojno gledano bomo takole na daleč zelo težko našli kakšno šibko točko. Mogoče smo pričakovali le zmoglivejšo baterijo in ne le tako z 2600 mAh.

 

Samsung je na predstavitvi precej poudarka dajal na različne funkcije, ki jih omogoča programska oprema naprave. A preden začnem s tem, bi se le obregnil ob eno stvar: Samsungov uporabniški vmesnik je vizualno še vedno za velik korak zadaj za konkurenco. Že serijski Android je videti mnogo lepši, da o kakšnem lično dodelanem custum ROM-u sploh ne izgubljam besed.

 

Kar pa se vseh teh silnih novih funkcij tiče, pa bi rekel tako: kakšna bi znala priti prav, kakšno pa bi verjetno sam raje že na začetku izklopil. Všeč mi je bilo naprimer, da S4 lahko zazna prst še preden se dotaknemo zaslona. To odpira kup novih možnosti za uporabniški vmesnik. Tudi uporaba telefona z rokavicami zdaj ni več problem. Nekoliko manj uporabno oziroma celo nekoliko smešno pa se mi zdi upravljanje s kriljenjem po zraku. Funkcije, ki omogočajo nadzor nad telefonom s pogledom (Smart Stay, Smart pause, Smart scroll) znajo priti prav, a vprašanje je, če stvari zares delujejo brezhibno.

 

Tudi kamera je dobila cel kup nekih funkcij. Uporaba sprednjega in zadnjega fotoaparata hkrati ter združitev obeh slik je ena od novih možnosti. Potem je tu možnost ustvarjanja videov iz posnetkov po principu HTC Zoe, pa Drama Shot, ki omogoča zaporedni hiter zajem slik in združevanje v eno samo fotografijo (uporabno za prikaz premikajočih se predmetov ali oseb). Potem je tu še Cinema Photo, ki omogoča kontrolo nad animacijo posameznih predmetov, ki nastopajo na posnetih video posnetkih. Predmete se lahko celo izbriše iz videa.

 

Potem je tu S Translator, ki omogoča neposredno prevajanje med devetimi jeziki z zaznavanjem govora, a slovenščina seveda ni vključena. Za telesno aktivnost uporabnikov naj bi skrbela programska oprema S Health. In verjetno sem še kakšno stvar izpustil, a informacij je že tako preveč.

 

Res je, da bo izkušnjah iz prejšnjih let niti nisem pričakoval velikega napredka, a vendarle je ta opazen. Seveda se mi to ne zdi dovolj, da bi bilo vredno menjave za lanski model SIII, vseeno pa bodo tisti, ki bodo ta čas kupovali telefon tako visoke cene, verjetno težko šli mimo novega Samsunga. Moram pa v isti sapi reči, da tudi druga Android konkurenca letos ni slaba.

Sorodni Video

Galerija slik

1 Komentar

  • Povezava komentarja 16. marec 2013 ob 11:16 objavil skos

    odličen članek :)

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh