Sharp predstavil eleganten uporabniški vmesnik

Prispeval  matjaz :: 23. junij 2012 ob 22:22 :: Novice
Oceni
(1 Glasuj)

Sharp verjetni ni na seznamu podjetij, na katere v naših krajih pomislimo ob omembi Android telefonov. Razlog je gotovo v tem, da je le peščica njihovih naprav na voljo izven domače Japonske. A tokrat je Sharp pritegnil pozornost Android navdušencev iz celega sveta s Feel UX, elegantnim uporabniškim vmesnikom za Android.

Proizvajalci Android telefonov se na vse pretege trudijo, da bi s svojimi lepotnimi in funkcionalnimi izboljšavami povzdignili lastne Android naprave iz sivega povprečja. Samsung ima tako svoj TouchWiz UI, ki v zadnji reinkarnaciji išče navdih v naravi. HTC nas poskuša očarati s HTC Sense, Sony s Timescape UI in tako naprej. Na račun teh preoblek sicer pogosto slišimo kritike, saj za marsikaterega uporabnika predstavljajo nepotreben balast.

Zato je Sharp v sodelovanju z oblikovalskim in inovacijskim podjetjem frog v preteklih devetih mesecih poskusil zasnovati Android uporabniški vmesnik, ki bo pregleden in enostaven za uporabo. Tako za tiste, ki se z Androidom prvič srečajo, kot za bolj zahtevne in izkušene uporabnike. Glede na videno v promocijskem materialu se mi zdi, da jim je glede elegance kar uspelo, Feel UX pa poleg tega prinaša kar nekaj zanimivih funkcionalnih izboljšav.


Že na prvi pogled nas poskuša Feel UX očarati z elegantnim zaslonom za zaklepanje, ki ponuja hiter dostop do pomembnih vsebin, hkrati pa ob tem še vedno poskrbi za varnost občutljivih podatkov. Seveda imamo pri zaslonu za zaklep različne možnosti za izbiro ozadij. Najbolj zanimiva se mi zdi možnost, da se kar čez izbrano sliko prikažejo animirani vremenski učinki glede na trenutno stanje.

Na domačen zaslonu imamo nato na voljo tri različne poglede, ki jih je zelo enostavno urejati: zaslon z aplikacijami, zaslon z widgeti in zaslon z bližnjicami. Urejanje teh zaslonov bolj spominja na Windows Phone Metro vmesnik kot na klasične Android zaslone. Tradicionalno imajo Android telefoni po več domačih zaslonov, do vseh aplikacij pa dostopamo preko namenskega gumba. Prav tako je na večini Android telefonov prestavljanje widgetov in bližnjic na domačih zaslonih kar zoprno opravilo, saj se pri tem obstoječi elementi ne umikajo elementu, ki ga premikamo. V primerjavi s tem je Sharpov pristop res otročje lahek.

Predlagam, da si Feel UX podrobneje ogledaš kar v spodnjem predstavitvenem videu.


Sedaj pa še slaba novica – Sharpov Feel UX bo v letošnjem poletju na AQUOS Android telefonih na voljo le na Japonskem. V sporočilu za javnost so sicer namignili, naj bi Sharp preučeval tudi možnost uporabe tega vmesnika na telefonih na mednarodnih trgih. Seveda to še ne pomeni, da bo kateri izmed modelov priromal tudi na naš mali trg.

Tolažimo se lahko morda s tem, da bo kdo izmed nadebudnih hekerjev gotovo poskusil ustvarili lasten (ne čisto uradno požegnan) Feel UX ROM. Če si že sedaj želiš bolj svežega videza za svoj Android telefon in nimaš težav z rootanjem telefona, je sicer izbira različnih ROM-ov že precej pestra.

Tisti, ki se z rootanjem ne želite ukvarjati, pa lahko poskusite čisto svežo aplikacijo MiHome Launcher (za Android 2.3 in Android 4.0), ki na tvoj telefon brez tehnično zakompliciranih postopkov pripelje videz najbolj priljubljenega Android ROM-a MIUI. Slednji se po obliki precej zgleduje po Applovemu iOS, marsikateremu uporabniku pa je všeč predvsem zaradi hitrosti in enostavne uporabe.

Kakorkoli že, upam, da bo Sharpov pristop k prilagajanju Android uporabniška vmesnika navdahnil tudi druge proizvajalce k temu, da bodo tako k obliki in funkcionalnosti svojih preoblek pristopili na bolj izviren način in ne le z manjšimi lepotnimi popravki.

Vir: tehnik.mobitel.si, napisala Alja Isaković

 

Sorodni Video

na vrh