Tactus predstavil prilagodljivo fizično tipkovnico za zaslone na dotik

Prispeval  matjaz :: 13. junij 2012 ob 13:48 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

Proizvajalci mobilnih naprav so v zadnjih letih zaslone na dotik dodelali do te mere, da tapkanje deluje povsem naravno in natančno. A kaj, ko so vsi zasloni le dolgočasne ravne steklene površine. Japonci sicer predlagajo dvojne zaslone na dotik, obetajo se nam tudi upogljivi zasloni, a podjetje Tactus ima zanimivo rešitev za vse, ki na pametnih telefonih pogrešate fizične tipkovnice.Prejšnji teden je v Bostonu na konferenci organizacije Society for Information Display največ pozornosti požel prototip Android tablice, ki po potrebi na zaslonu ustvari fizične tipke za lažje in udobnejše tipkanje. To delovanje omogoča posebna ploskev, ki je nameščena neposredno nad senzor za dotik zaslona. V izdolbenih kanalih te ploskve se nato pretaka skrivnostna oljnata tekočina, ki na površini zaslona hitro ustvari ali odstrani tipke.

Engadget, ki je imel v Bostonu priložnost tablico testirati v živo, poroča, da tako ustvarjeni gumbi na videz delujejo skorajda mokro, a potrebujejo kar nekaj sile ob pritisku. Pri tipkanju celoten pritisk gumba sicer ni potreben, saj za izbiro zadostuje preprost dotik, kot smo tega vajeni na klasičnih zaslonih na dotik.

Za boljšo predstavo vam priporočamo, da si pogledate spodnji predstavitveni video, ki podrobno predstavlja to tehnologijo, imenovano Tactile Layer. Podjetje Tactus pričakuje, da bo tehnologija na različnih mobilnih in drugih napravah na voljo šele naslednje leto, pri proizvodnji pa naj bi se dalo poljubno določati postavitev, obliko in velikost gumbov.

Vir: tehnik.mobitel.si, napisala Alja Isaković

Sorodni Video

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh