Prispevki uporabnika MPodlesnik!

Tablica na testu : Chiwu Pad Mini V88

17. september 2013 ob 14:15 :: Objavljeno v Članki

Tokrat si bomo na testu ogledali tablico CHUWI PAD MINI V88. Gre za kitajsko izvedbo tablice proizvajalca CHUWI, z zelo dobrimi strojnimi specifikacijami.

Kratka zgodovina Androida

20. december 2011 ob 10:51 :: Objavljeno v Članki

Android 1.0

Prva različica operacijskega sistema, ki je prišla na trg s prvimi pametnimi telefoni 9. februarja 2009. Operacijski sistem je vseboval funkcije, kot so budilka, testni prikaz (demo) uporabniškega vmesnika, pregledovalnik za internet, kamero, itd. Ta različica operacijskega sistema je bila zelo okrnjena.

V naslednjih korakih vam bom predstavil, kako se root-a in flasha vašega LG Optimus 2X. Postopek je zelo enostaven, vendar zahteva določeno znanje katerega boste zasledili v naslednjih korakih. Vodič je nastal pri rootanju in flashanju svojega telefona tako, da za posledice in napake pri inštalaciji ne odgovarjam saj delate vse na lastno odgovornost!

Slo-Android.si: Testiranje CyanogenMod 7

24. februar 2011 ob 18:23 :: Objavljeno v Članki

V tokratnjem prispevku vam bi rad na kratko predstavil CyanogenMod 7, ki že deluje na večini Android naprav, pred kratkim pa je svojo otvoritev doživel tudi na najbolj prodajanem mobilniku leta v Sloveniji, torej na Samsung Galaxy S I9000.

 

Kaj je CyanogenMod 7 ?

CyanogenMod 7 temelji na platformi Android in sicer z oznako 2.3. Torej gre za težko pričakovan izdelek pod imenom Gingerbread. CyanogenMod 7 je odprto-kodni izdelek - enako kot operacijski sistem Android, le da ima vgrajenih še par zelo zanimivih stvari za lažjo uporabo, katerih Android v osnovi nima.

Kaj je Android?

01. februar 2009 ob 13:47 :: Objavljeno v Drugo

O AndroiduT-Mobile G1

Android je programska platforma in operacijski sistem za pametne mobilne telefone, ki temelji na Linuxovem jedru. Razvija ga Google v sodelovanju s podjetji združenja Open Handset Alliance (OHA). Android je v prvi vrsti namenjen mobilnim telefonom, vendar ga najdemo tudi na drugih napravah kot recimo tabličnih računalnikih, ročnih urah in podobno. Ime platforme oziroma operacijskega sistema izhaja iz angleške besede »android«, kar pomeni robota, ki izgleda in se obnaša kot človek.

 

Kaj je Open Handset Alliance?OHA

Open Handset Alliance (OHA) je ime za poslovno združenje številnih podjetji, ki ga je Google ustanovil v prizadevanju k skupnemu razvoju odprtih standardov na področju prenosnih naprav, k čemur teži Android. Združenje OHA teži k pospešenemu razvoju inovacij na področju mobilnih storitev ter se zavzema za bogatejše, cenejše in boljše mobilno doživetje vsakega posameznika. Združenje je bilo uradno javnosti predstavljeno 5. novembra 2007, ko je bil uradno napovedan tudi Android. Združenje danes šteje 47 pomembnih podjetji s področja tehnologije programske in strojne opreme ter telekomunikacij.

Kliknite sem za spisek vseh podjetji v združenju OHA.

 

Kaj so prednosti Androida?

Android ima kar nekaj pomembnih prednosti pred ostalimi platformami za mobilne telefone. To so:

 

1. Android je odprtokoden in povsem brezplačen.

Prednosti tega so:

- za potrošnike to pomeni, da jim bodo na voljo cenejše in bolj funkcionalne mobilne naprave ter večje število inovativnih storitev

- proizvajalcem mobilnih telefonov Android omogoča znižanje stroškov razvoja programske opreme ter hitrejšo realizacijo svojih konceptov, prav tako pa jim ob fleksibilnosti sistema še vedno prinaša možnost krojenja lastne identitete z razvojem samosvojih rešitev

- podjetja, ki se ukvarjajo s programsko opremo, bodo odslej enostavneje in cenejše izdelovala programske komponente, ki bodo na voljo velikemu številu uporabnikov

- samostojni razvijalci programske opreme bodo odslej z lažjo in cenejšo distribucijo ter komercializacijo lahko svoje ideje pokazali celemu svetu

 

2. Android omogoča razvijalcem več možnosti pri razvoju programske opreme.

Razlogi za to so:

- android omogoča, da dodatne aplikacije koristijo vse strojne zmožnosti naprav; to so za primer na dotik občutljiv zaslon, senzor pospeška, kompas, GPS, kamera, mikrofon, strojni grafični pospeševalnik itd.

- dodatne aplikacije lahko spreminjajo ali zamenjujejo osnovne aplikacije in komponente uporabniškega vmesnika

- dodatne aplikacije lahko vsebujejo Javo, HTML, JavaScript in CSS

- aplikacije lahko delujejo v ozadju in so pri tem še vedno aktivne ter beležijo informacije, uporabljajo vmesnike strojne opreme ter uporabnika po potrebi z opozorili spominjajo na sprotne dogodke

- brezplačno je na voljo SDK (Software development kit) in podrobna navodila za razvijalce aplikacij

- do navodil in nasvetov za razvijanje programske opreme lahko brezplačno dostopamo prek spletne strani http://developer.android.com/index.html

3. Android se ponaša z najboljšim uporabniškim vmesnikom.

Argumenti za to so:

- je zelo hitro odziven

- je enostaven in pregleden

- omogoča intuitivno upravljanje prek zaslona s prstom kar brez uporabe pisala oziroma »stajlusa«

- meniji podpirajo drsenje, kar omogoča hitro in učinkovito pregledovanje daljših seznamov

- Android podpira večopravilnost in omogoča, da aplikacije tečejo v ozadju

- uporabnik lahko sam kreira izgled namizja in razporeditev ikon na njem

 

4. Naprave z operacijskim sistemom Android se samodejno sinhronizirajo z Googlovimi storitvami.

Na ta način se podatki zavarujejo pred izgubo v primeru izgube mobilnega telefona, hkrati pa to tudi pomeni, da so vsi naši osebni podatki ves čas ažurni, ne glede na to, ali do njih dostopamo z osebnega računalnika ali mobilnega telefona.

 

5. Uporabnik lahko hitro, enostavno in brez pomoči osebnega računalnika nalaga aplikacije.

To omogoča storitev Google Play (včasih Android Market), preko katere je mogoče neposredno z mobilne naprave brskati po seznamih aplikacij in iger, jih nalagati na mobilni telefon in jih ocenjevati.

 

6. Operacijski sistem Android omogoča enostavno posodobitev, v primeru, da je na spletu dostopna novejša različica programske opreme.

 

Komu je Android namenjen?

Večina ljudi, ki so že slišali za Android, zmotno misli, da je Android, tako kot je večina preostalih operacijskih sistemov za pametne telefone, namenjen zgolj zahtevnejšim uporabnikom, ki imajo veliko predhodnega znanja in izkušenj z napravami, kot so namizni in prenosni računalniki, mobilni telefoni ter drugimi sodobnimi stvaritvami, ki zahtevajo upravljanje prek interaktivnih sprogramiranih vmesnikov. A to ne drži. Android je namenjen različnim uporabnikom ne glede na spol, starost in predznanje. Je enostaven in prilagodljiv, a hkrati kompleksen in zmogljiv.


Oglejte si tudi:
- Kratka zgodovina Android OS-a
- Razlaga Android CPU governorjev
- Varčevanje z baterijo

 

Avtor: Matej Podlesnik

 

Wikipedia. (2011). Privzeto 10.9.2011 iz:

http://en.wikipedia.org/wiki/Android_version_history

http://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)