Test: Samsung Galaxy Tab 10.1v

Prispeval  LPKA :: 29. maj 2011 ob 08:02 :: Članki
Oceni
(3 glasov)

Prejšnji teden mi je Simobil dal možnost uporabe in testiranja njihove nove tablice. Sprva sem bil kar malo presenečen, da so sploh imeli to tablico v svoji ponudbi. V zadnjem mesecu smo imeli možnost nakupa omenjene tablice le v Afriki ter Franciji. Pohvale SiMobilu, da je tablico uspel pripeljati tudi na naš trg. Tablico sem primerjal seveda s največjim konkurentom iPadom. (s prvo verzijo)

 

Specifikacije

 

 

 • Dimenzije: 246.2 x 170.4 x 10.9 mm
 • Teža: 600 g
 • Zaslon: TFT kapacitativni zaslon na dotik, 16M barv
 • Velikost zaslona : 800 x 1280 pik, 10.1 inčev
 • Zvok: Stereo zvočniki in 3.5mm priključek za slušalke ali zunanje zvočnike
 • Spomin: Notranji 16/32 GB
 • Povezljivost: 3G HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n in Bluetooth v2.1
 • Operacijski sistem: HONEYCOMB 3.0

 

 

Prvi vtisi


Ko sem prijel tablico v roke, sem bil kar šokiran kako lepo se prilega v roko. Teža in občutek v roki je kar prijeten, ni ne pretežka ne prelahka (da ti ravno ne pade s roke). Mogoče bi našel pomankljivost v materialu zadnjega pokrova. Material in izdelava je enaka kot pri najnovejšem telefonu Sasmung Galaxy S2. Zelo trpežen material , ampak problem je v gladkosti. Dvakrat bi tablico kmalu izpustil iz roke, saj mi je kar zdrsela skozi prste.

 

Tablica ima Googlov najnovejši operacijski sistem za tablice HONEYCOMB 3.0. Omenjena verzija pa nima Samsungovega Touchwiz okolja, kar je škoda.

 

Začetek


Ko sem prvič vklopil napravo, je zasijal velik 10.1 inčni zaslon svetle barve ampak malo odseven. Zunaj na soncu se zaslon kar precej odseva, ampak je osvetlitev dovolj močna, da je kljub temu čistljiv. Ker so tablico prej uporabljali že drugi uporabniki, sem moral kar trikrat narediti "factory reset". Tako sem dobil osnoven operacijski sistem, brez kakršnihkoli "force close" sporočil. Ta postopek je znan vsakemu, ki velikokrat nadgrajuje različne "ROM-e" na Android telefonih in ve, da enkrat ni nobenkrat.

 

Na začetku se pokaže novo namizje od Honeycomb sistema, ki te vodi do registracije gmail računa. Od tu naprej pa pride presenečenje. Ker osebno uporabljam NEXUS ONE telefon verzije 2.3.4, mi Google shrani vse moje programe, ki jih uporabljam na telefonu na njihovem strežniku. In ko sem se prijavil z mojim Gmail računom tudi na tablici, sem imel v 1 minuti vse programe v uporabi tudi na novi tablici. Tukaj se že vidi napredek Googlovega Marketa. Razen programov sem imel tudi kar naenkrat shranjene vse podatke za 3G internet, vsa WIFI omrežja, katera sem uporabljal na Nexus-u in to z geslom. Na tablici mi ni bilo treba narediti nič in sem jo imel narejeno že po moji meri. ODLIČNO!

 

Trenutno je Honeycomb sistem mogoče uporabljati le v angleščini (ter španščini), kar pomeni da tipkovnice za slovenščino ni. Lahko pa izberemo češko tipkovnico in s tem pridobimo šumnike in ostale potrebne znake, ki jih uporabljamo.

 

Uporaba


Že takoj na začetku sem hotel uporabljati tablico za branje novic, pregled e-mail pošte ter za surfanje po internetu.Takoj je prišla do izraza pomanjkljivost Honeycomba - programov za tablico je malo. Seveda lahko uporabljamo programe narejene za telefone, ki delujejo dobro in so tudi grafično na nivoju tabličnih programov. S tem mislim na to, da se grafično slika ne popači, tako kot je to pri iPadu. Če pri iPadu uporabljamo program ki je narejen za telefon, nam iPad naredi enkratno povečavo čez 90 % zaslona - rezultat pa je popačena grda grafika. Pri Honeycombu pa je program narejen tako da uporabi celoten zaslon, ki ga lahko tablica prikaže. Res pa je da niso vsi programi kompatibilni. Pri nekaterih primerih mi sistem programa ni hotel zagnati, oziroma je deloval malo hroščato. Seveda bodo potrebni programi prišli na Android Market, potreben je samo čas.

 

Testiral sem program Delo, katerega imam tudi na iPadu. Prednost pri Androidu je, da elektronsko verzijo časopisa namešča na tablico tudi takrat, ko programa Delo ne uporabljamo in v tistem trenutku počnemo nekaj drugega. Pri iPadu se v tem primeru program Delo samo ustavi in nalaganje steče šele, ko ponovno odpremo aplikacijo. Je pa pri Androidu program nekoliko manj odziven kot pri iOS.

 

Zelo čudna se mi je zdela razporeditev gumbov za uravnavanje glasnosti. Gumba na strani tablice delujeta nelogično. Če pritisnemo zgornji gumb, glasnost zmanjšamo, če pritisnemo spodnjega pa glasnost povečamo. Pri poslušanju glasbe ni zaslonskih tipk za uravnavanje glasnosti, ko pa pritisnemo stranske tipke, se na zaslonu pokaže gumb (widget) za uravnavanje glasnosti.

 

Veliko primerov, ki mi pri tej verziji niso bili všeč, naj bi popravili že v verziji Androida 3.1 ki naj bi prišla v kratkem.

 

Oprema


Ker je bila tablica bolj kot ne nova, sem opazil da mi je prve dni držala baterija nekje 5 ur, kasneje proti koncu tedna pa že kar cel dan. (kar pomeni vsaj 8 ur dela na njej). Baterija je 6000mAh. Tablica ima ob strani samo dva gumba za glasnost, en gumb za vkop in izklop zaslona, dva stereo zvočnika, prostor za SIM kartico ter Samsungov konektor za polnjenje tablice in prenašanje podatkov preko usb kabla. Nima pa USB-vhoda ter nobenega vhoda za zunanje kartice (SD, mikroSD...).

 

Včeraj sem na nemški internet strani za Samsung opazil, da bodo junija začeli prodajati dodatke za vse njihove tablice. Pri tem mi je najbolj padel v oči kabel USB. To pomeni da z nadgradnjo sistema na 3.1 in uporabo USB-adapterja lahko tablico uporabimo kot računalnik. Tablica bo prepoznala USB ključke, zunanje trde diske, fotoaparate in še mnogo več naprav. Pri tem pa bomo lahko opravljali z vsemi podatki jih prenašali ali urejali na zunanjih medijih.

 

Zaključek


Zaslon tablice je bolj filmske oblike. 16:9. Zato se tablico v navpični legi ne uporablja veliko, kar je škoda. Uporaba Android tablice bo s časom naraščala zaradi dobavljivosti programov. Trenutno je na trgu kar nekaj Android tablic od Acer transformerja, Icona 500a, Prestigo....in ne izgleda da se bo to kmalu ustavilo. Naslednji mesec pride ven nova Samsung tablica 10.1 ki je samo 8,6mm tanka. Res, da debelina ni vse, vendar nova tablica bo prinesla tudi novo nadgradnjo Honeycomb 3.1, ker pomeni da bo naša tablica tudi dobila nadgradnjo. V Ameriki bo kar poceni, v Evropi pa kot standardno draga. Trenutno lahko z mirno vestjo napišem, da je Samsung Galaxy tab 10.1v danes ena boljših tablic na tržišču.

Galerija slik

6 komentarji

 • Povezava komentarja 30. maj 2011 ob 14:44 objavil kmetek

  ja pa jade...ker nisi acerja imel v rok :)

 • Povezava komentarja 30. maj 2011 ob 15:30 objavil LPKA

  kmetek bom prišel malo naokorog ti pokazat čudo tehnike, boš lahko vse naprave, ne prodal ampak zaston dal.

 • Povezava komentarja 02. junij 2011 ob 10:31 objavil Seto

  haha

 • Povezava komentarja 29. november 2011 ob 22:05 objavil TIA

  No js sem to tablico dobila in jo prodajam ,če koga zanima in bi jo rad imel.

 • Povezava komentarja 09. december 2011 ob 13:21 objavil jesen

  Imam 8,6 tanko Samsung Galaxy Tab 10.1 tablico s katero niti klik ne morem uporabljat,ker ni možno naložit certifikat.

 • Povezava komentarja 02. junij 2012 ob 16:20 objavil tin144

  TIA imaš še vedno tablico?

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh