Samsung Galaxy i9100 S2 predogled

Prispeval  Seto :: 22. april 2011 ob 17:23 :: Članki
Oceni
(7 glasov)

Uvod

22. april je bil lep vesel sončen dan in hkrati zadnji delovni dan pred velikonočnimi počitnicami. A zame je bil to predvsem dan, ko sem se imel prvič priložnost poigrati s Samsungovim težko pričakovanim telefonom Galaxy S2. V rokah sem imel testno različico telefona, ki ima vgrajen še nekoliko počasnejši procesor z 1 GHz namesto 1,2 GHz. Tudi programska oprema seveda še ni dokončna. A pustimo malenkosti ob strani, saj razlik z izjemo kakšnega programskega hrošča manj in morebitnih izboljšav pri hitrosti delovanja med testno in končno različico verjetno ne bo.

 

Samsung Galaxy S2 in LG Optimus X2 z ramo ob rami:

 

Zunanjost

Ljudje se pri nakupu telefonov nemalokrat oprijemamo nasprotujočih si prioritet. Radi bi za primer čim manjši telefon, a hkrati bi radi imeli velik zaslon. Nekateri izberejo kompromis, spet drugi si izberejo le eno od prioritet in jo zaužijejo v polni meri. Tistim, ki so na račun velikega in prelepega zaslona pripravljeni zamižati pri pogledu na centimetre, je namenjen Galaxy S2. Njegova širina in višina sta precej visoki, tako da je bil še moj Desire zraven videti precej droben. A po drugi strani je Galaxy S2 tanjši in kar občutno lažji, tako da ga imeti v žepu sploh ni takšen problem, kot sem sprva predvideval. V roki telefon deluje precej prijetneje od svojega predhodnika Galaxy S. Na zadnji strani so namreč tisto ceneno gladko plastiko zamenjali s kakovostnejšo plastiko z rahlo reliefnim pikčastim vzorcem. Tudi, če sem na telefon pritisnil s silo, se plastika ni pogrezala in tudi čričkastih zvokov ni bilo od nikoder. Čeprav si po kakšnih luksuznih materialih tudi druge izvedbe Galaxy S ne bomo zapomnili, pa je nov model po občutku, ki nam ga daje zunanjost, vsaj razred višje od lanskoletne izvedbe.

 

 

Žal ob sebi nisem imel prvega Galaxy S, da bi lahko natančno po korakih seciral vsako najmanjšo razliko med telefonoma, sem pa imel pred seboj poleg svojega Desireja še LG-jev novi LG Optimus X2. Optimus X2 je za odtenek manjši in zaradi na otip gumijastega zadnjega pokrovčka in visoke kvalitete izdelave na otip podobno prepričljiv, a je občutek pri rokovanju zaradi višje mase Optimusa kar precej drugačen.

 

 

Zaslon

Kaj pa zaslona? Razlika med zasloni je obeh kar precejšnja, saj Optimusov še najbolj spominja na tisti S-LCD, ki so ga v nujni sili bili prisiljeni začeti vgrajevati v HTC-je, ker jim je Samsung zaprl pipo pri nakupu njihovih OLED-ov. Optimusov zaslon torej ni presežek, Samsungov pa me je po pričakovanjih kar prepričal. Če nismo ravno na soncu, je povsem čitljiv že pri najnižji svetlosti, že pri zmerni svetlosti pa je čitljivost tega zaslona na nivoju čitljivosti Desirejevega zaslona pri maksimalni osvetlitvi. Zelo konkretna razlika je tudi v velikosti zaslona, saj je Samsungov s svojimi 4,3 inči že kar primeren celo za branje knjig.

 

Ostalo

Delovanje testnega Samsungovega primerka ni bilo povsem tekoče, a po drugi strani spet ne tako slabo. Hitrost sicer objektivno težko ocenim, ker je bil na telefon naložen ADW Launcher. Verjamem pa, da bosta izboljšana programska oprema in močnejši procesor telefon pohitrili, zato to točko pustimo do takrat, ko bomo imeli v rokah prodajno izvedbo. Je pa spletni brskalnik po hitrosti nalaganja že sedaj nad nivojem drugih Android telefonov, kar je morda tudi posledica programske opreme Android Gingerbread 2.3.3. Na hitro sem preizkusil tudi vmesnik fotoaparata. Ostrenje je za telefon precej hitro, tudi proti menijem težko rečem kaj slabega, je pa imel testni primerek še nekaj težav z makro ostrenjem in sinhronizacijo z bliskavico. Recimo, da takšnih problemov v končni izvedbi ne bo – jaz upam. Kamera omogoča zajemanje FullHD videa, ki je tako kot fotografije, iz zaslona te naprave videti izjemno dobro. Ima pa kamera majhno hibo, da v polni ločljivosti ne omogoča prilagajanja povečave. Pri 720p načinu pa je to omogočeno. O programski opremi danes ne bi, ker sem se bolj osredotočil na lastnosti, ki jih ne moremo spreminjati poljubno.

 

Zaključek

Testni Samsung Galaxy S2 je po dobri uri preizkušanja name naredil dober vtis. Ohišje je solidno, pri strojni opremi je trenutno ta telefon brez konkurence, tako da bo, če bo programska oprema dobro izpiljena, Samsungu letošnje poletje kar težko najti enakovrednega konkurenta.

 

Zahvala za prvi slovenski medijski preizkus novega Samsunga Galaxy S2 gre bralcu našega foruma po uporabniškemu imenu Raay!

6 komentarji

 • Povezava komentarja 23. april 2011 ob 18:49 objavil LPKA

  lepo, hvala za tole.

 • Povezava komentarja 24. april 2011 ob 05:25 objavil Japek

  Na fullhd verjetn ni povečave(digitalne), optične itak ni, zato ker takoj ko povečaš ni več full hd se ti ne zdi?

 • Povezava komentarja 26. maj 2011 ob 12:50 objavil panki_86

  Zakaj pa imajo aparati zalepljene Špar črtne kode? :)

 • Povezava komentarja 01. julij 2011 ob 12:11 objavil garup

  Ma ta telefon je očitno prevelk, če bi dal 4.0 ekrat isto k pr SGS1 bi biv bolši. Sm ga mev u roki pa in mi je prevelik, drugače geled funkcij in delovanja pa je top1.

 • Povezava komentarja 02. september 2011 ob 11:31 objavil seal

  je že nekaj časa tudi 5,0 LCD samo wi-fi verzija

 • Povezava komentarja 29. oktober 2011 ob 20:04 objavil audia6

  navigacijo za galaxy s2 kje dobim

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh