Slo-Android.si: Testiranje CyanogenMod 7

Prispeval  MPodlesnik :: 24. februar 2011 ob 18:23 :: Članki
Oceni
(1 Glasuj)

V tokratnjem prispevku vam bi rad na kratko predstavil CyanogenMod 7, ki že deluje na večini Android naprav, pred kratkim pa je svojo otvoritev doživel tudi na najbolj prodajanem mobilniku leta v Sloveniji, torej na Samsung Galaxy S I9000.

 

Kaj je CyanogenMod 7 ?

CyanogenMod 7 temelji na platformi Android in sicer z oznako 2.3. Torej gre za težko pričakovan izdelek pod imenom Gingerbread. CyanogenMod 7 je odprto-kodni izdelek - enako kot operacijski sistem Android, le da ima vgrajenih še par zelo zanimivih stvari za lažjo uporabo, katerih Android v osnovi nima.

 

 

CyanogenMod 7 na Samsung Galaxy S I9000

CyanogenMod 7 je še v fazi razvoja in testiranja. Pred kratkim je izšla bolj kot ne testna verzija tega ROM-a oz., kot mu pravijo razvijalci - "Nightly Release-a". Zato sem se odločil za testeranje le tega, pa čeprav je bilo in je še prisotnih kar nekaj hroščev v samem sistemu, ampak se ti kar pridno odpravljajo.

Kot sem že prej povedal, temelji CyanogenMod 7 na osnovi zadnjega Googlovega izdelka Android 2.3.2 pod imenonom Gingerbread. V osnovi imamo popolnoma enak karnel, ki ga najdemo pri mobilniku Google Nexus S in sicer pod oznako jedra 2.6.35.7. Gre za EXT 4 sistemsko particijo, ki je že v osnovi na Nexusu, in ne za RFS sistem kateri je na Galaxyju S povzročal toliko polemik glede zatikanja in uporabe raznih lagfixev in tweak pripomočkov za boljše delovanje. Tukaj ne najdemo nobenega lagfixa in podobnih stvari. Gre za googlov izdelek brez dodatkov, ki jih opazimo na mobilnikih Samsung, Motorola ali HTC.

 

Prvi zagon :

Bil sem impresioniran? Točno tako, saj sem pričakoval slabše delovanje, glede nato, da je izvedba tega ROM-a komaj v začetku razvoja; naj omenim da ni bila izdana še niti verzija RC1!

Po prvem pregledu vsega sem bil zadovoljen z samim ROM-om, nisem pa bil zadovoljen z osnovnim uporabniškim vmesnikom, ko govorimo o ADW Launcherju. Delovanje je bilo zatikajoče, zato sem se brez premisleka odločil za Launcher Pro Plus, pri katerem imam tudi licenco in se lahko poigram z dodatnimi nastavitvami glede hitrosti. Takrat pa je bila stvar že drugačna. Ni bilo več zatikanja med prehodi v meni in nazaj, tako da mislim da je bilo za vse kriv le ADW Launcher katerega ne poznam tako dobro kot LauncherPRO.

 

Prve težave:

Na prve težave sem naletel pri izbiri omrežja. Izdelek ima namreč še nekaj problemov pri iskanju oz. pri priklapljanju iz 2G na 3G omrežja. Zato na čase zmanjka signala, ki pa se nato spet pojavi nazaj. Gre za kar moteč problem, ki pa bo verjetno v prihodnje dokaj hitro odpravljen.

 

Druga težava je bila obnavljanje aplikacij, ki so bile nameščene preden sem naložil 2.3.2. Imel sem prav tako prilagojen ROM, in sicer 2.2.1 Froyo. Ko sem sistem obnovil, je prihajalo do težav pri odpiranju teh aplikacij, in od vseh ki sem imel nameščene je delovala dejansko samo ena! Zato sem se odločil vse ponovno izbrisati in vse aplikacije naložiti ponovno. Potreboval sem določen čas, ampak se je splačalo. Nato je sledil ponovni zagon ter prekomerno zapiranje aplikacije je izginilo. Sledil je nasmeh na obrazu. :)

 

Tretja težava se je pojavila pod lastnostmi telefona - "Menu / Settings / About Phone / Status" in sicer je bil podatek pod "My Phone number": "Unknown". Tukaj se je pojavil problem pri sinhronizaciji z Google računom, ki me ni prepoznal kot uporabnika telefona.

Problem je implementiran v sam telefon in sicer sem rešitev našel na tujem forumu :

Šel sem pod "Menu / Settings / Call Settings / Additional Settings / My Phone Number" in to je bila rešitev za vpis in prepoznavo sebe, v google račun. Dokaj enostavno kajne ?

 

Četrta težava s katero se ukvarjam danes, pa je ta, da baterija na telefonu zelo hitro pojenja. Iz noči do jutra mi je telefon porabil kar 25 % celotne baterije! Telefon je bil v stanju mirovanja. Problem sem odkril in ga tudi začasno rešil. Ker ima telefon nekaj problemov pri nastavitvah 2G in 3G ter iskanju omrežja, je bil to glavni razlog, zakaj je baterija tako hitro izdahnila. Torej govorim o slabi lastnosti. Rešitev sem delno rešil tako, da sem pod "Menu / Settings / Wifi and Mobile Network / Mobile Networks" obkljukal uporabo samo 2G omrežja.

Tole je nekaj težav na katere sem naletel ob uporabi tega ROM-a, seveda pa sem v osnovi zelo zadovoljen! Sistem je dejansko bolj zanesljiv kot Samsungov prilagojen Android, poleg tega pa razvijalci razvoju tega ROM-a posvečajo zelo veliko časa in ne dvomim v to, da bo tole čez nekaj časa eden boljših romov na 2.3 osnovi iz strani CyanogenMod-a.

 

Prilagam še kratek video ter nekaj slik kako vse dejansko izgleda:

 

Slike:

 

 

 

 

 

Link za uporabo in navodili:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=940095

 

Dejanski hrošči oz. napake:

http://code.google.com/p/cyanogenmod7-for-samsung-galaxys/issues/list

- FF-Camera
- Polling problem on RIL (works after lock and unlock)
- 2G/3G toggle (works if no data connection is active)
- Compass (works not at 100%)
- USB sharing of external SD-Card
- commands: reboot recovery, reboot download (maybe not possible to implement)
- FM-Radio
- TV-Out
- Random reboots, especially if wlan is enabled

9 komentarji

 • Povezava komentarja 24. februar 2011 ob 21:19 objavil spirit

  Zanimivo koliko težav ima CM7 v navezi z tvojim Samsungom.

  RC1 je že dolgo časa zunaj za večino telefonov, čudno da razvijalci Samsunga tako zaostajajo.

  Vse ostale težave, ki jih omenjaš, pri meni niso prisotne, pa imam veliko počasnejši telefon - Wildfire. ADWLauncher se sploh ne zatika, 2G/3G ne dela težav in prav tako se je avtonomija meni povečala iz 3dni na skoraj da 5, compas dela, itd. itd.

  Koliko CM7 dela je odvisno od telefona do telefona. Eni imajo že zdaj malo težav, ostali, recimo ti, pa očitno še kar veliko.

 • Povezava komentarja 24. februar 2011 ob 22:45 objavil MPodlesnik

  Pozdravljen!

  Jaz pa mislim da so kar na dobri poti! Če gledamo da so začeli razvijati v začetku februarja. Je pa spet druga pesem katero jedro uporablja tvoj wildfire. Vrjetno ne tisto iz nexus S, ampak iz kakšnega Nexus Ona-a ki ima tudi 2.3.2 update. Kolega vem da ima motorolo, pa mu tudi že skoraj vse dela. Ampak njegov rom, pa temelji na starem jedru od Nexus Ona-a.

 • Povezava komentarja 09. marec 2011 ob 14:22 objavil FallenAngel

  Mislim da si vedel, kaj in kje so hrošči... priznat je treba da se trudijo, in da prihajajo update-i (tedensko) ne sicer tako pogosto kot moji, ampak če hočeš da bo prej kaj izboljšano, jih moraš malo stimulirat....
  Kako? Ne wes, mal donate-aj pa bo :)

 • Povezava komentarja 08. april 2011 ob 17:46 objavil kmetek

  samo tole opis, ko si pisal je bil RC1/RC2? Zdaj ko je RC4 zunaj si kaj primerjal?

 • Povezava komentarja 05. maj 2011 ob 12:36 objavil ive

  gonim caynogene ze leto in pol pa so v glavnem super. Je pa res, da ze isti build na istem telefonu lahk delo odlicno lahk pa se sesuva in tre baterijo. Po mojih izkusnjah je pri bateriji veckrat problem wifi oz. neke aplikacije npr Market, ki se nek zaciklajo in potem stalno poganjaho in hocejo priklopit internet(3g mam izkljucen, verjetno zanj velja isto). Tako da se zelo splaca ko nastimas dober build narediti backup in potem ko ti cez cas zacne srat samo ponovno restavrirat. Potem spet siba ko norc. Meni tako naprimer s CM6.1(mam se zmer G1 tako da ni novejse), v najhusem primeru zre baterijo tako hitro da se niti ne med polnjenjem nemore napolnit do 100%, ko ga pa na novo nalozim pa drzi 2 dni.
  lp

 • Povezava komentarja 12. avgust 2011 ob 19:17 objavil gaspernemec

  No, čeprav je tole vidit mal neaktivn povem, da se nadgradnja na CM7 splača, od nightlya 77 je galaxy S dobil CM podporo za GB bootloaderje, kar se velik pozna na battery life, ki je zdaj kar dober.

 • Povezava komentarja 06. oktober 2011 ob 08:03 objavil velikib

  Kako je pa z CM7 na SGS2?

 • Povezava komentarja 12. julij 2012 ob 22:02 objavil blinkt

  jaz imam nalozen cyanogenmod 7.2 na galaxy ace in sem prezadovoljen deluje vse normalno in hitro baterija zdrzi vec kot prej res vsa cast razvijalcem

 • Povezava komentarja 25. december 2012 ob 09:53 objavil Mare_m

  Zdravo, prebiram vrstice, vendar nikjer nisem zasledil na forumu root za HTC wildfire s. Je kdo ze rotal tagsen GSM, ima sploh smisel to rotat! Sam imam slabo izkusnjo s tem telefonom,namrec, ko zelim prevzeti klic s krogcem kateri odklene zaslon mi prekine vezo in hoce poslat sporocilo sem zaseden, oz. zadrzan ....
  Kaj je za storit pri tem SW, da se nebi to dogajalo? Upgrade SW ali kaj drugega?
  Hvala za odgovor, Mare

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh