M:Android - nasvidenje do prihodnjič

Prispeval  Seto :: 18. december 2010 ob 12:18 :: Članki
Oceni
(1 Glasuj)

Mobitel natečaj M:Android, o katerem je bilo na našem forumu napisanih kar nekaj besed, je po mesecih napetosti prišel do zaključne točke razglasitve zmagovalcev. Prvo mesto je osvojila aplikacija Prometoid, katere avtor je Tomaž Orter. Drugo mesto je za aplikacijo CPP2010 osvojila Mojca Ajdič, tretja nagrada pa je šla v roke podjetju MEDIASURF, Jernej Modic s.p. za aplikacijo Brez frekvence.

 

V nadaljevanju si lahko preberete kratek povzetek mnenj o nagrajenih aplikacijah in natečaju na splošno, ki sem ga oblikoval na podlagi spremljanja poteka natečaja in mnenj iz našega foruma.

 

Prometoid je uporabna aplikacija, ki omogoča sproten pregled nad dogajanjem oz. neljubimi dogodki na slovenskih cestah. Gre za precej uporabno aplikacijo, ki je izdelana lično, pregledno in dovolj funkcionalno, da zadosti svojemu namenu. Tudi podatkov v bazi ne primanjkuje, poleg tega pa lahko vanjo opozorila prispevajo tudi uporabniki sami. Sama zamisel o tovrstni aplikaciji morda ni nova, a glede na odlično izvedbo, ki je brez dvoma zahtevala precej truda, lahko avtorju brez pripomb le čestitamo.

 

Nekoliko manj pričakovana sta po mojem mnenju dobitnika drugih dveh nagrad. CPP2010 je sicer verjetno uporabna aplikacija, za nekoga, ki želi v čakalnici na Roški ali v katerem drugem CPP izpitnem centru malo ponoviti svoje znanje, večino drugih uporabnikov pa bomo v reševanje CPP testov verjetno težko prepričali. Tudi poslušanje domačih radijskih postaj preko aplikacije Brez frekvence bo verjetno prišlo prav le tistim, katerih telefon nima vgrajenega FM-sprejemnika, in tistim, ki se trenutno nahajajo v bližini brezplačne podatkovne dostopne točke ali dovolj zakupljenih podatkovnih količin. Nekoliko sem razočaran, da nobena izmed aplikacij, ki jo krasi domiselna zamisel, ni pristala med tremi nagrajenci.

 

Na forumu je bilo pretekle tedne moč prebrati kar nekaj ostrih mnenj o Mobitelovem neupoštevanju lastnih pravil. Na natečaju je namreč sodelovalo nekaj po ideji skoraj identičnih aplikacij, kar naj se po pravilih ne bi moglo zgoditi. Pojavile so se tudi pritožbe o kršenju nekaterih licenc uporabnikov, v kar pa se sam ne bi spuščal, saj nimam primernih kompetenc. Bolj me je zmotil, da je imel velik vpliv na izbiro nagrajencev način glasovanja prek Facebooka, kjer so za aplikacije po večini glasovali uporabniki, ki niso preizkusili niti treh aplikacij ali pa sploh nimajo telefona z Androidom. Res je, da takšen način oglaševanja omogoča brezplačno promocijo aplikacij in natečaja samega, vendar pa kriterij kakovosti aplikacij ob tem za izbiro nagrajencev postane skoraj nepomemben.

 

Upam, da te graje Mobitela ne bodo odvrnile od prihodnjih podobnih projektov, ki spodbujajo razvoj slovenske Android scene in s tem tudi podjetji, ki se ukvarjajo z razvojem tovrstne programske opreme. Upam, da bodo snovalci natečaja kritike z našega foruma vzeli za nekaj dobronamernega in poizkušali natečaj v prihodnje ponoviti z upoštevanjem vseh pripomb in predlogov. In upam še, da bodo v promocijo natečaja in nagrajencev v javnosti namenili vsaj nekaj procentov od količine sredstev, ki jih porabijo za promocijo enega samega telefona, kot je Samsung Galaxy S.

 

Kljub pripombam čestitam Mobitelu, da se je lotil in dokaj uspešno zaključil takšen projekt. Pohvalil bi tudi njihov spletni portal Tehnik, ki je poln zanimivih informacij o Android telefonih. Upam, da bodo tako rdeči kot zeleni – pa še kateri drugi, vztrajali v svetu Androida!

2 komentarji

  • Povezava komentarja 18. december 2010 ob 14:00 objavil prepucij

    Mogoče lahko rečemo, naj bo, ker je prvič?!? Ampak to bo veljalo samo, če bo v kakšnem od možnih naslednjih natečajev upoštevanih nekaj dobronamernih kritik. Tudi sam sem mnenja kot večina s katerimi sem se pogovarjal, da med pvimi tremi niso res najboljše in predvsem najbolj uporabne aplikacije. Točno se strinjam z napisanim, razen prve, ki je res uporabna v vsako dnevnem življenju za ostale dve tega ne morem reči!
    Resnično je natečaj pohavle vreden saj smo uporabniki dobili, kar nekaj zelo uporabnih appjev, za katere nam obstaja tudi upanje, da se razvoj ni tukaj tudi končal, ampak, da bojo upoštevali kritike in nasvete, ter svoje izdelke tudi nadgradili. Želim si tudi, da prijavljeni zaradi očitnih napak pri samem natečaju niso toliko užaljeni oziroma bolje razočarani, da bodo naslednjič le zamahnili z roko ampak, da bodo svoje nove ideje spet želnji pokazati tudi nam!

  • Povezava komentarja 19. december 2010 ob 19:38 objavil markostamcar

    Jaz imam izpit že 6 let, pa mi je bilo zelo zabavno spet preverit svoje znanje iz teorije CPP :) Verjetno nisem edini.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh