Dell Streak: Tablica ali telefon?

Prispeval  Buneech :: 03. december 2010 ob 10:23 :: Članki
Oceni
(1 Glasuj)

Slika

Zadnjih nekaj dni sem imel možnost preizkusiti Dell Streak. Glede na to, da ne posedujem nobene tablice, in da lahko Dell Streak igra tudi vlogo telefona, ga bom nekoliko primerjal s svojim Android telefonom, ZTE Blade. Tablica (ali pa telefon) ima zaslon ločljivosti 800x480, tako kot ZTE Blade, torej bo ravno pravi za primerjavo.

 

Poročilo o vtisih avtorja in člana foruma Buneecha sledi v nadaljevanu tega prispevka.

 


Zaslon

 


Dell Streak ima zaslon ločljivosti 800x480, z diagonalo 5 palcev, kar je približno 12,5 cm. Zaslon je malce pretemen (pri 100% osvetlitvi) za moj okus, kanček več svetilnosti mu ne bi škodilo. Barve so morda malce premalo izrazite, a bolj naravne, kot na OLED ekranu telefona ZTE Blade. Uporaba zaslona na dotik je enostavna, zaslon je dobro odziven. Ni potrebe po večkratnih pritiskih za izbiro, ker zaslon prepozna tudi najlažje dotike. Lahko pa bi se obregnil pri velikosti zaslona in tudi same naprave. Z diagonalo 5 palcev napravo težko umestimo med tablico, prav tako pa ne paše ravno med telefone. Za tablico bi lahko rekli, da je premajhen, za telefon pa prevelik. Sicer je prava žepna naprava, saj paše v vsak žep, vendar pa si ne predstavljam držati 5-palčno napravo ob ušesu pri daljšem pogovarjanju. Prav tako si ne predstavljam resnejšega dela ali pa daljšega prebiranja novic, e-knjig, brskanja po internetu s tako majhnim zaslonom.

 

No, pa se vrnimo nazaj na zaslon. Zunanjost zaslona je svetleča, na zaslonu se takoj poznajo prstni odtisi, že po prvi kratki uporabi naprave. Zaslon prekriva Gorilla Glass, tako kot pri Samsung Galaxy Tab in Samsung Galaxy S, kar pomeni, da je izjemno trpežen, odporen na praske in na večino udarcev. Sam trpežnosti naprave nisem šel preizkušati, je pa na youtubu veliko posnetkov testiranja Galaxy S in Galaxy Tab.

Če primerjamo zaslona Dell Streak in ZTE Blade bolj preferiram slednjega, kajti je OLED in prikazuje bolj živahne barve, malce bolj svetel je in verjetno porabi manj energije.

 


Uporabniški vmesnik


 

Uporabniški vmesnik je seveda Android, vendar z Dell Stage Launcherjem, kateri je dokaj zanimiv sam po sebi. Na voljo je sedem zaslonov, katerih 5 je že zasedenih z Dellovimi widgeti (Kontakti, Email, Galerija, Home, Glasba, Social in Web). Sam vmesnik deluje vredu, rokovanje z njim je podobno vmes ostalim vmesnikom na Androidu, vendar se velikokrat opazi zatikanje, delovanje občasno ni ravno tekoče.

 

Ostali vmesnik je standardni Android 2.2 Froyo, tako da če ste se srečali s katerim od prejšnjih verzij Androida, vam ne bo nič hudega.

 

Pri tej napravi me je zelo motila standardna Android tipkovnica, saj so tipke raztegnjene le po širini, ne pa tudi po višini, tako da je tipkanje v ležečem načinu nekoliko neudobno. Drugih tipkovnic nisem preizkušal. Swype je prednameščen, uporabnost Swypa je pa osebna preferenca.

 

 

Uporabnost

 

 

Dell Streak je izredno prenosljiv za tablico, lahko ga damo praktično v vsak žep. Večino časa sem ga nosil v jakni ali pa v sprednjem žepu hlač, pa me ni prav veliko motil. Njegova teža znaša 220g, tako da ni pretežek sopotnik, je pa malo bolj opazen kot telefon. Bolj me bega smisel nošenja take naprave s sabo, če imamo že drug telefon. ZTE Blade skoraj 2x lažji od Dell Streak, zaslon je tudi enake ločljivosti, je pa Blade manjši, tako da ga je lažje nositi po žepih.

 

Je pa uporabnost Streaka zelo odvisna od tega, kaj boste z njim počeli. Za občasno branje novic bi bil dovolj telefon, v mojem primeru ZTE Blade, za redno branje knjig bi rajši imel 7-palčni ali pa celo 10-palčni zaslon. Zdi se mi primeren za zabavanje na potovanjih, dnevnih migracijah na delovno okolje/šolo/faks, da ne izpraznemo baterijo telefona, pa tudi prenosen je. Ali pa celo za navigacijo v avtomobilu.

 

 

Povezljivost

 

 

Tablica Dell Streak obvlada vse moderne načine povezovanja. V njega lahko vtaknemo SIM kartico in tako dostopamo do interneta preko 3G omrežja, poleg tega smo pa še dostopni za pogovor. Poleg 3G se lahko na internet povezujemo tudi preko WiFi omrežja, kar je seveda bolj priporočljivo, če uporabljamo aplikacije, katere prenašajo večjo količino podatkov do in od uporabnika. Za povezovanje do drugih naprav imamo Bluetooth, za povezavo na osebni računalnik pa priložen USB kabel. Dell Streak ima poseben priključek za polnenje in povezavo z računalnikom, tako da običajni micro USB kabli za telefone ne pridejo v poštev.

 

Morda bi pri tablicah še pričakoval možnost USB host, da lahko kakšen usb ključ ali kako drugo napravo notri priključim.

 

 

Programi

 

 

Na Dell Streak lahko uporabljamo vse programe, kakor na telefonih z Android vmesnikom. Zaradi ločljivosti ekrana ni potrebno prilagojevati programov za Streak. Sam sem stestiral igri Angry Birds in NFS: Shift, Maps, Browser, Youtube, Skype. Vse deluje tekoče in brez zatikanja. Streak ima tudi vgrajeno kamero na sprednji strani, vendar pa Skype še ne podpira videoklicev.

 

Pravtako je kar nekaj programov prednameščenih, med njimi tudi Kindle aplikacija za branje e-knjig, Zinio Reader, Quickoffice, Facebook in Twitter.

 

 

Baterija

 

Trajanje baterije nisem uspel stestirati, predvidevam pa da je nekako tako, kot s kakšnim Android telefonom z večjim zaslonom. Zaslon je definitivno največji porabnik baterije, kapaciteta baterije je pa 1530 mAh, kar je nekako tako kot pri telefonih.

 

 

Zaključek

 

Nakup te tablice je seveda odvisen od osebe same, meni se zdi čisti nesmisel. Osebno mi je premajhen za uporabo kot tablico in prevelik za uporabo kot telefon. Pred časom sem se lotil branja nekega 30+ stranskega članka na internetu na 15-palčnemu zaslonu IBM prenosnika. Sicer ni bilo mučno, ampak v takem primeru bi raje bral na tablici. Vendar na tablici z minimalno 7-palčnim zaslonom, na 5-palčnem zaslonu se tega ne bi loteval.

 

Poleg tega se s ceno 600€ približa cenovnemu rangu Samsung Galaxy Tab, kateri je pa z 7-palčnim zaslonom dosti bolj privlačen. Sedaj pa se pojavljajo še cenejše alternative kot recimo Archos 7 Home Tablet s 7-palčnim zaslonom, a nažalost z Android 1.5, ali pa Archos 101 Internet Tablet z 10-palčnim zaslonom in Android 2.2, cenijo ga pa na približno polovico cene Dell Streak.

 

Povezava do teme o Dell Streak na našem forumu:

http://slo-android.si/forum/topic.html?id=890#p22606

 

Hvala avtorju Buneechu za vložen trud.

 

Testiranje je omogočilo slovensko socialno omrežje za IT strokovnjake www.experts4exams.com v povezavi s dogodkom Eksplozivna Podjetnost.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh