Samsung galaxy TAB - test in uporaba

Prispeval  LPKA :: 18. november 2010 ob 22:41 :: Članki
Oceni
(5 glasov)

Prejšnji teden sem imel možnost, da sem dobil v uporabo Samsung Galaxy Tab tablico oziroma telefon (že tukaj se prikaže problem, kako bos imenoval to čudo tehnike). Ker imam doma Googlov telefon Nexus One ter Applov magično tablico iPad, bom galaxy Tab-a primerjal z njima. Samsung se je odločil za 7-palčni zaslon. Apple oz. Steve Jobs pravi, da nikoli ne bomo videli 7-palčne tablico s imenom iPad, ker bi moral uporabnik zbrusiti prste, da bi to sploh lahko uporabljal. V resnici pa je le malo bolj zapleteno. Ni samo problem uporabe, velik del celotne naprave, je odvisen od več faktorjev. Na primer baterije, uporabniškega vmesnika, uporabnosti naprave in še bi lahko naštevali.

Opis naprave mislim da poznate, zato se ne bom se spuščal v številke ter specifikacije. Raje bom opisal uporabnost naprave ter poudaril dobre ter tudi slabe strani Galaxy Tab-a.

 


Zaslon
Kot sem omenil, velikost zaslona je med Ipadom ter Nexusom N1. Mere celotne naprave so mi prav smešne. Je točno 3x večji od N1, ter točno polovico manjši od Ipada. Proti Ipadu izgleda prav majhen. Ker se pa vprašate kako je to mogoče. Saj ima Ipad 9,8-palčni zaslon, Tab pa 7-palčnega. Razlika je samo 2,8 palca, kar torej ne pomeni enkrat več. Problem je v razmerju zaslona. Ipad ima razmerje 4:3, Galaxy tab pa 16:9. V realnosti (držanje naprave v roki) je razlika ZELO očitna. Pa se vrnimo k zaslonu. Svetilnost zaslona je absolutno odlična in barve tudi. Odzivnost malo manj - vcasih moraš kar dvakrat klikniti na ikono ali potegniti prst preko zaslona, da se program odzove.

 

Kot pri vsakih podobnih napravah, so prstni odtisi vidni na zaslonu v manj kot minuti uporabe. Zelo negativen odziv sem dobil glede gladkosti celotne naprave, zaslona in ohišja. Tisti, ki bo imel v lasti Galaxy tab-a mora obvezno kupiti nalepke za zaščito. Problem je v gladkosti, kamor koli postaviš napravo, kar hoče nekam spolziti. Moraš biti zelo pozoren da ti ne pade na tla. Z nalepko ta problem rešiš in dodatno zavaruješ celotno napravo. V nasprotnem primeru, pa je zaslon trdoživ, kot nobeden do sedaj. Na youtubu lahko zasledite nekoga, ki strelja v zaslon z zračno pištolo in ne naredi nobene praske na zaslonu.

Uporabniški vmesnik je seveda android. Ker androida uporabljam že vrsto let. (od kar je prišel ven, se pravi skoraj tri leta. iOS pa uporabljam zadnje pol leta, lahko s veliko prakso povem, da se iOS lahko vsaj do 4.2 skrije pod tistem drevesu katerem je prišel. Pri iPadu, je prednost OS samo v velikosti. Pri intenzivni uporabo se vidijo razlike, katerem so ogromne. Seveda ima vsaj sistem dobre in slabe lastnosti. Velika slabost pri applu je seveda fašistični režim sprejemanja in prodaje vseh programov. Apple vidi povsod samo denar, denar, denar. In če ga imaš veliko, te to tudi ne moti. Moti pa mene nekaj. Pri Googlu, kupiš software (ga potegnes s marketa) in če ti ni všeč, ga tudi lahko vrneš v roki nekaj dni (mislim, da v cca 3 dneh mogoče 8). Do nekaj tednov nazaj to pri applu ni bilo mogoče (sedaj tudi nekateri programi to ne podpirajo). Ko si kliknil download, si obligiran da ta program placas, tudi ce se je naprimer zgodilo, da se je prekinila povezljivost s internetom in nisi dobil celotnega programa. Apple ti bo brez skrbi zaračunal tvojo kreditno kartico. iOS je zelo lep, odziven, in na ene poglede praktičen. Manjka pa mu kar veliko stvari. Če si nekakšen laik, ti je potem skoraj vseeno kateri operacijski sistem uporabljaš, seveda če imaš denar. Če pa nočeš zapraviti denarja na tvoji novi mašini za tvoj dopust, in se ne spuščaš v neke sistemske nadgradnje in popravke, ti svetujem ANDROIDA.


Uporabnost
Velika, če ne največja prednost Galaxy Taba je v tem, da ga lahko damo v skoraj vsak žep. Imel sem ga v hlačah spredaj in zadaj, v jakni, pride pa tudi v vsako še tako majhno žensko torbico. Ne gre pa spregledati mase ki znaša 385 g, kar pa ni tako malo. Ko sem ga imel v notranjem žepu v jakni, sem opazil, da moram prerazporediti druge stvari (denarnico, kjuče, mobitel) v nasprotni žep, drugače mi je jakna ves čas padala na desno stran. Dolge sprehode odsvetujem.


Povezljivost
Galaxy tab ima v sebi že 3g in wifi povezljivosti, kar je dobro. Pri Simobilu dobimo kartico za mobilno omrežje in že smo na internetu. Najcenejši iPad tega seveda nima, je pa res da je cenejši. iPad 3g ima skoraj enako ceno kot galaxy tab. V zadnjem času v Angliji so padle cene galaxy tabu, kar v prihodnosti lahko pričakujemo tudi pri nas. Internet dela brez problema, hitrost je visoka, uporaba v primeru menjave med wifi in 3g pa praktična. Uporabnik se ne zave, če ste izven dosega wifi in se android poveže na 3g. To pa je v nekaterih primerih lahko to tudi slabo (sploh če imate kakšen paket s 100 mb zakupljenega prenosa).


Kompatibilnost programov
Tukaj je zmagovalec galaxy, ker vsi programi delujejo tudi na večji resoluciji in celoten izgled programa ali igre je kot originalen (na N1) in lep. Če pri iPadu uporabljamo program, ki je narejen za iPhone, nam lahko postane slabo. Že res, da vsi programi delujejo, ampak ne na celotnem zaslonu ampak samo v dvakratni velikosti, kar izpade grdo. Včasih imam občutek kot da sem nazaj na Commodorju in gledam 8 bitno sliko. :) Je pa res, da program na polnem zaslonu pri galaxyu ni prevzet, ampak se moreš malo potruditi. Kar pa daje slabo luč Samsungu (Samsung ni ravno velik privrženec popravkov ali pomoči uporabniku). Če hočemo uporabljati pri programih in igrah celotni zaslon, moramo potegniti z Marketa program "spare parts", v njem odkljukati ter ponovno obkljukati vrstico s "compatibility programs", resetirati galaxy tab in ponovno v programu "spare parts" odkljukati vrstico compatibility.... Ter ponovno resetirati. Tako, sedaj bodi delovali programi na celotnem 7-palčnem zaslonu.


Baterija
Baterija je čista klasika androida. Kar pomeni več kot en dan ne boste delovali na njem brez polnjenja. Koliko ur deluje ne vem, ker nisem uporabljal ure. Največji uporabnik razen zaslona je povezava 3g. Baterija je 4000mAh, če vam to kaj pomeni.


Uporabnost v programih
Kaj boste sploh delali s to tablico. No osebno uporabljam iPada za branje pošte, branje RSS novic, če sem trenutno tam kjer tudi cesar hodi sam, malo posrfam po internetu ali odigram kakšno igrico. Velik ljubitelj tablice je moj sin , ki je star tri leta. Preizkusil je tudi galaxy tab in se mu ni zdel tako zanimiv. (ne vem zakaj, izgleda da je preveč navajen na večji zaslon). Galaxy taba sem uporabljal za branje RSS novic. Najboljsi program za to je NewsRob reader, pa tudi Pulse se ni odzval tako slabo. Igra Angry birds deluje odlično; galaxy S se tukaj samo skrije. Namestil sem tudi Slovenski program Dnevnik, kateri me je kar impresioniral. Program je narejen točno za galaxy tab. Na drugih telefonih s manjšo resolucijo program ne bo deloval. Članke lahko beremo taksne kot so. Povečevanje ne deluje kar je pravzaprav dobro. Pri iPadu je podoben program Delo. Tukaj je častnik kot original, kar pomen, kot nek velik pdf celotnega časopisa. Če hočemo prebrati en članek na celotni strani moramo članek prebližati, včasih pa je besedilo narejeno tako, da ga moramo premikati levo in desno da ga lahko na eni strani prebiramo. V drugem primeru pa tako oddaljimo pisavo, da je že skoraj ne moremo prebirati (tako kot v našem svetu, nekje je plus, nekje je minus).

 

Ampak vsa čast Dnevniku in Delu, da sta sploh naredila program. Samo naj ne bo predrag! Preizkusil sem se tudi pogovarjati po telefonu, pogovorno in z video klicanjem. Z uporabo bluetooth slušalke sploh ni problema. Malo večjii smeh je bil, ko sem celotno tablico naslonil na uho. Videon klic pa je "bullshit". Preveč zamikanja, za normalen pogovor, mogoče bi bil dober telefonski sex, kaj drugega ne svetujem. Uporabil sem ga tudi za gledanje risanke Ice Age. Slika je super, zvočniki pa so fenomenalni. Apple naj se uči!


Praktičnost in denar
Če ste ljubitelj Androida, potem ne morete pogledati nikamor drugam, če ste ljubitelj Appla vemo kam pes taco moli in se boste, če se še niste, odločili za iPada. Sam še vedno ostajam pri iPadu zaradi zaslona in Nexusu zaradi priročnosti.

iPad in galaxy sta draga. Velik plus Samsungove tablice je, da jo imata Simobil in Mobitel v akciji. Samsung galaxy tab pri Simobilu dobimo za 200 eur, v paketu ki stane 30 eur na mesec - pri Mobitelu so cene zelo podobne. Če hocete imeti tablico, je ta ponudba res najbolj ugodna. Celotna naprava ni slaba, kot nekateri pravijo, pa tudi ni najboljša. Je res nekaj vmes. Drugo leto naj bi prišel naval novih Android naprav, ter tudi notesnik z google chrome OS. Ampak to je že druga zgodba...

4 komentarji

 • Povezava komentarja 19. november 2010 ob 18:55 objavil Seto

  Super preview. Hvala LPKA, upam, da si komu olajšal odločitev.

 • Povezava komentarja 29. november 2010 ob 12:09 objavil Smuk3c

  Dober članek, sam sem tudi uporabnik Androida že tri leta, do sedaj sem se držal G1 zaradi tipkovnice, ki je daleč najboljša. Sem pa že en mesec uporabnik Galaxy Taba in moram reči, da sem popolnoma zadovoljen. Baterija mi drži 2 dni ob uporabi wifi slab dan. Telefonija mi tudi ne dela problemov. Priporočam ga vsem podjetnikom, ki vlačijo s seboj prenosik za branje mailov in brskanje po netu. Vlačite rajši g-tab ;)

 • Povezava komentarja 14. december 2010 ob 15:40 objavil 2gingerja

  bravo LPKA

 • Povezava komentarja 25. januar 2011 ob 15:49 objavil mojtab

  Zelo dober članek. Sam sem z tabom več kot zadovoljen, res pa je, da ga nimam še prav dolgo. Zaenkrat sem prezadovoljen. :)

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh