Android se vzpenja

Prispeval  Seto :: 11. november 2010 ob 19:19 :: ─îlanki
Oceni
(0 glasov)

Slika

Natanko 3 leta po tem, ko so v javnost prihrumele prve uradne potrditve nastanka skupine OHA in napovedi njihovega otro─Źi─Źka po imenu Android, je raziskovalna agencija Gartner v svoji globalno obsegajo─Źi raziskavi objavila z natan─Źnimi ┼ítevilkami podkrepljeno nadvse razveseljujo─Źo vest, da je Androidni mo┼żi─Źek uradno priplezal do drugega mesta na lestvici najbolj raz┼íirjenih operacijskih sistemov za mobilne telefone. V kratkem obdobju dveh let, odkar se je na police zavihtel prvi z mobilni telefon te opevane programske platforme, je Android (25,5 % med pametnimi telefoni) za sabo ob konstantno vzpenjajo─Źem tr┼żnem dele┼żu za seboj pustil najprej Windows Mobile (2,8 %), BlackBerry OS (14,8 %) in seveda Applov iOS (16,7 %).

 

Symbian (36,6 %) sicer ┼íe vedno vodi, a po tr┼żnih trendih je ob ni─Ź kaj obetavnem razvoju tega OS-ja le ┼íe vpra┼íanje ─Źasa, kdaj bomo Androidka lahko upodabljali v rumeni majici.

 

Tudi na splo┼íno se je prodaja telefonov v minuli 3. ─Źetrtini leta v primerjavi z enakim obdobjem lani zvi┼íala za neskromnih 35 % in dosegla vrtoglavo ┼ítevilko 417 milijonov. Od tega se je samo prodaja pametnih telefonov skoraj podvojila in presegla ┼ítevilo 80 milijonov. Med proizvajalci naprav za razliko od dogajanja na podro─Źju OS-jev kak┼ínih velikanskih pretresov nismo videli, so pa vodilni trije (Nokia, Samsung in LG) odstotkovno gledano nekoliko nazadovali.

 

A najbolj nas lahko v pre┼íerno voljo spravi dejstvo, da Androidovi rasti ┼íe kar ni videti konca. V enem letu smo bili pri─Źa vzponu prodaje za kar 1439 % (ne, nisem pozabil na decimalno vejico), samo v 3. ─Źetrtletju pa je bilo prodanih za kar 10x ve─Ź mobilnih telefonov z Androidom, kot je vseh prebivalcev Slovenije. In od kje lahko ─Źrpamo optimizem za vnaprej? Poleg novih programskih sla┼í─Źic, ki ob─Źasno razveselijo uporabnike Androida, velik potencial ostaja v napravah samih. Doslej so bili pri ustvarjanju naprav z Androidom zadovoljivo aktivni le trije proizvajalci: HTC, Motorola in Samsung, bolj zadr┼żani pa so bili pri Sony Ericssonu, LG-ju in ┼íe kje. A rumorji napovedujejo, da naj bi v 2. ─Źetrtletju prihodnjega leta kar 7 od 10 najve─Źjih svetovnih proizvajalcev mobilnih telefonov (trije grdi ra─Źki so kajpak Nokia, Apple in RIM) na prodajnih policah ponosno razkazovalo svoje Android telefone. In tu ni govora zgolj v enem telefonu tako malo za vzorec ampak o celih dru┼żinah napravic raznovrstnih odlik in cen. In prav raznovrstnost ponudbe, ki lahko zadovolji razli─Źne ciljne skupine, je eden od klju─Źnih to─Źk Androidovega uspeha.

 

 

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh