Igričarska revolucija na Android 3.0?

Prispeval  Seto :: 12. avgust 2010 ob 12:15 :: Članki
Oceni
(0 glasov)

Sony Ericsson naj bi po zgledu prenosne naprave PSP (Play Station Portable) kratkem na trg poslal mobilni telefon, ki bo blestel predvsem pri poganjanju iger. Projekt združitve mobilnega telefona in PSP-ja se v rumorjih omenja že dolga leta in, če gre verjeti virom, se bodo napovedi končno le uresničile.

 

Napravico pa naj bi poganjal kar operacijski sistem Android 3.0! Sony Ericsson se je tako pri Windows Mobile kot tudi pri Androidu sicer vselej opekel pri izdelavi dodatnega uporabniškega vmesnika. Ker pa naj ta pri Androidu 3.0 zaradi precej izboljšanega serijskega uporabniškega vmesnika ne bi bil potreben, sem dokaj prepričan, da lahko Sony Ericssonu tokrat zares lahko uspe. Iger željnih uporabnikov tudi na Androidu namreč nikakor ne primanjkuje.

 

 

Telefon bo krasil velik, okrog 4 inče velik zaslon resolucije 480 x 800 točk. Izpod zaslona bo mogoče po zgledu drsnih QWERTY-tipkovnic, kot jo ima Motorola Milestone, povleci površino, na kateri bodo tipke namenjene igranju iger. Priložena slika pove več kot tisoč besed. Telefon bi utegnel biti povod za pravo igričarsko revolucijo Androida, saj naj bi se na Marketu oblikovala ločena kategorija iger. Te bo mogoče igrati le s telefoni, ki bodo po strojni opremi, kjer gre izpostaviti podporo napredni 3D-grafiki, in naboru tipk ustrezali zahtevam. To pa pomeni, da lahko ob uspehu te napravice v prihodnje pričakujemo igričarske telefone tudi od drugih proizvajalcev. Če je bilo prav poganjanje grafično sodobnih iger na Androidu doslej šibka točka v primerjavi z Applovim iOS-om, se bo, kot kaže, to v prihodnosti spremenilo.

 

Če bodo pri Sony-Ericssonu in Googlu to igričarsko vejo Androida zastavili pravilno in bodo zraven po zgledu ustanovitve OHA privabili največje založnike za prodajo iger, potem sem prepričan, da se iz tega lahko izcimi nekaj velikega. Ljudje so pred leti množično kupovali PSP že samo zaradi iger (in nekateri multimedije) in zgolj za to odšteli nekaj 100 evrov. Tu pa bomo imeli vse v enem, telefon, kamero, igričarsko napravo, splet, organizator in še kaj za recimo "zgolj" 400 evrov pri kakšnem od operaterjev. Če pa bodo igre še kvalitetnejše od PSP-jevih in bodo recimo poleg igričarskih tipk koristile tudi raznorazne senzorje, občutljivost zaslona na dotik in povezljivost (multiplayer here we go!), potem težko najdemo razlog, zakaj jim ne bi uspelo.

 

Telefon in celoten sistem delovanja novopečenega igričarskega ekosistema naj bi bil po najbolj optimističnih napovedih predstavljen oktobra, a zna se zgoditi, da se bo to zgodilo nekoliko kasneje. Sam bom vesel že, če bomo napoved dočakali še v tem koledarskem letu. Vsekakor je igričarstvo še velika neizkoriščena tržna niša, ki bi znala začarati marsikaterega uporabnika. Sploh če bo poslovni interes v tem ugledal sam Sony, ki ima s svojimi stacionarnimi in prenosnimi konzolami dolgoletne izkušnje, ima tovrstna niša res velik potencial.

 

 

3 komentarji

 • Povezava komentarja 12. avgust 2010 ob 15:43 objavil Kailsan

  to bo en tak geek telefon :D
  fajn bi blo če bi dali še qwerty tipkounico umes tistih tipk :) (možno da preuč pričakujem)

 • Povezava komentarja 13. avgust 2010 ob 02:33 objavil Videofronta

  Ja, JD, še qwerty tipkovnica bi bila res "super", pa še vžigalnik bi lahko bil zraven, multi card reader bi lahko mel, aja, pa zakaj ne vsaj 500 GB diska, pa tudi gorilnik za kampiranje bi lahko mel zraven in odpirač za konzerve. Če zadnjega ne bo mel, bo pa gotovo aplikacija za to... :-=

  Ti hibridi so ponavadi povprečni v vsakem segmentu. En Android telefon ima res že kup vsega, sam trenutno sem še vedno za to, da se ima vsako zadevo posebej. Torej, en dober fotoaparat, en PSP, en telefon, eno kamero in en pc. Ok, imam tudi vse to v Android telefonu, sam ni to to... PSP recimo traja baterija 5 ur... Pa kaj mi pol tak hibridni telefon, kot je ta tukaj zgoraj, ko pa baterija gotovo ne bo trajala več kot 6 ur, že sedaj mi Samusung Spica ne zdrži 2 dni, če ga srednje uporabljam. Leto in pol stremu Sonny Ericssonu telefonu traja pa še vedno 6 DNI (!!!).
  Ne vidim razloga, da bi se ta zadeva prijela, ker če nek mulc želi igralno konsolo, bo pa ja želel tisto, ki je namenjena igranju, ne pa vsemu in nič hkrati... Naj raje naredijo nov, še boljši, touch PSP, pa bo stvar rešena. Igralna konsola ne rabi GSM, pa kamere, pa fotoaparata...

  Skratka, moja napoved je: Taka zadeva bo probadla v roku enega leta, odkar bo zagledala svet, razen če bo stala pod 200 € in bo nadpovprečna vsaj v igralnem delu. Se kdo spomni N-Gage?

 • Povezava komentarja 13. avgust 2010 ob 06:44 objavil Seto

  Mislm pa, da se zna tole prijet. Ja, spomnim se ngage, samo ngage je bil grd telefon in tut tehnologija je bla takrt tok boga, da mobilne igre niso imele nikakršne prednosti pred navadnimi, pa še grafično boge so ble.

  PSP nima nobene prednosti pred tem konceptom. Baterija je lahko tudi tu dovolj dobra, samo pri SE se morajo pravilno odločit za to. Sicer pa ne vem, a zdej je telefon po novem tako dober, kolikor mu zdrži baterija? Sej ga lahko priklopiš vsak večer pred spanjem v elektriko in ga imaš potem za cel dan. Ne vidim problema.

  Pozabljaš na en zelo pomemben vidik pri tej platformi v primerjavi s psp: dostopnost. Prepričan sem, da je cena pspja, ki je naprava namenjena zgolj in samo zabavi, marsikoga takrat odvrnila od nakupa - tudi mene. Posledično je bilo malo uporabnikov, razvoj igre na enega uporabnika je bil dražji in posledično so bile igre dražje - zato pa je bilo spet še manj uporabnikov. Tu pa se boš z nakupom telefona odločil, ali želiš imeti gamerskega ali navadnega. Verjetno se bo vsak, ki ga zanima igranje iger, odločil za gamerskega.

  Sploh pa imajo igre na telefonu lahko mnogo prednosti pred tistim s psp. Nenehna povezanost pomeni možnost razvoja 3d iger. Že enostavne igre tipa travian so nekatere čisto potegnile vase, zdej si pa predstavljaj, da jih lahko igraš kadarkoli in kjerkoli na svojem telefonu. Ali pa naprednejše strateške in morpg igre, kot sta world of warcraft, starcraft... Tudi grafično bo drugo leto tehnologija zrela za nekaj precej lepšega od psp iger. In pa fps, arkade, simulacije vožnje; vse je mnogo bolj zabavno, če ne igraš sam. Potem so pa še možne prednosti, kot so vgrajen giroskop, touchscreen, vgrajen chat ali celo govorno komuniciranje, upravljanje s sledenjem gibom kamere in še kaj. Tako, da mislm, da s tega bo neki.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh