TEST: Huawei Nexus 6P - poslednji mohikanec

Prispeval  bertole :: 12. januar 2017 ob 19:54 :: Članki
Oceni
(1 Glasuj)

Zadnji predstavnik ikon. Poslednji veliki Nexus. Seveda je govora o Nexusu 6P, ki ga je v sodelovanju z Googleom razvil Huawei, na testiranje pa nam ga je z veseljem posodil Telekom Slovenije. Njegovega pravega naslednika ni, linijo Nexus sta namreč nadomestila telefona Pixel, ki pa ne sledita Nexus mentaliteti, zlasti ko oko vržemo na ceno. Nexusi so se poslovili tako kot se spodobi, z odliko.

GLAVNE LASTNOSTI HUAWEI NEXUS 6P

  • kovinsko ohišje
  • 5.7" AMOLED zaslon resolucije 1440p, 518ppi
  • Snapdragon 810 v2 chipset - štirijedrni 1.55 GHz Cortex-A53 in štirijedrni 2.0 GHz Cortex-A57, Adreno 430 GPU
  • 3GB RAMa
  • 32GB, 64GB ali128GB notranjega spomina, brez možnosti nadgradnje z microSD kartico
  • 12.3MP kamera z laserskim avtofokusom, dvojna LED bliskavica, 1.55µm veliki piksli, brez optične stabilizacije
  • čitalec prstnih odtisov
  • 3,450mAh Li-Po baterija s hitrim polnjenjem, brez brezžičnega polnjenja
IZGLED, IZDELAVA, OBČUTEK V ROKI

Daleč smo od tega, da bi lahko Huaweiju rekli “poglej tega kitajca”. Očitno so to dognali tudi pri Googlu in jim zaupali izdelavo večjega od obeh Nexusov. So naredili napako? Nikakor!Ohišje je izdelano iz enega kosa kovine. Podoben pristop lahko vidimo pri Huaweijevemu modelu P9, ki v ne malo podobnostih spominja na 6P, sploh če vam je okulist predpisal nošenje očal pa jih v trenutku primerjanja ne uporabljate. Ohišje je izdelano kvalitetno, tu nimam pripomb. Nič se ne ovija, nič ne škripa ali poka, ni špranj. Na testni napravi ni bilo vidnih znakov uporabe. Kovina daje občutek, kot da bi z lahkoto prenesla nekaj let uporabe.

Naprava tistim z manjšimi rokami ne bo lepo sedla v roko. Zaslon ima pač 5.7” in fizike se tu ne da goljufati. Telefon je hkrati tudi malo težji kot smo vajeni. Osebno me to ne moti, prej nasprotno. To mi daje občutek, da je naprava sestavljena kvalitetneje in ni tako krhka.

Sprednji del naprave je precej dolgočasen. In simetričen. Kar zna biti včasih problem, ker ne veš, kaj je spodaj in kaj je zgoraj. K temu največ pripomoreta stereo zvočnika. Sploh rabim omeniti, da je to carsko? Spredaj najdemo še selfie kamero in obvestilno lučko, ki je ugasnjena neopazna ter seveda senzorja bližine in svetlobe.

Zadnja plat je bolj zanimiva. Najbolj opazen je napis nexus. Da bodo ljudje vedeli, da niste kar tako, da veste, kaj v svetu Androida velja! Reklamo si je naredil tudi Huawei in svoj logo vgraviral pod prej omenjeni napis.Višje na napravi so zanimivejše stvari. Prvi je čitalec prstnih odtisov. Kot je pri Huaweiju to očitno praksa, je tudi v tem primeru odličen. Lahko rečem, da boljših čitalcev od Huaweijevih, še nisem uporabljal. Zanesljiv in natančen. Tudi, če imate roke vlažne, bo čitalec prepoznal odtis. Nepridipravu, recimo mu Roman, ki bi vam morda odtujil napravo pa čitalec ne bo dovolil uporabe.

Čisto na vrhu je črna plastična linija, ki je tam z razlogom. Pod njo so antene. Kovina namreč ne prepušča signala in če bi bila plastika neobstoječa, se vam ne bi splačalo tlačiti SIM kartice v mobitel. Na levem delu se skrivajo še leča odlične kamere, dvojna LED bliskavica in senzorji, ki pomagajo pri zajemu fotografije. Pod plastičnim delom je sekundarni mikrofon, ki služi odstranjevanju šumov iz ozadja.Na spodnjem robu naprave je USB vhod tipa C. Počasi vsi proizvajalci prehajajo na nov standard in prav je tako. Če vas moti, da nimate primernih kablov, kitajci prodajajo konektorje za nekaj centov po kosu.Na desno stranico so pozicionirali gumbe za glasnost in vklop/izklop naprave. Tu opazimo še en Huawei detajl – gumb za vklop naprave je preforiran. Zadeva nekaj malega pomaga pri otipu gumba, ki ga želimo otipati, ni pa življenskega pomena.

Vidimo torej, da na zunaj naprava ne sklepa kompromisov.


UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

Uporabniška izkušnja, to je tisto, zaradi česar entuzijasti kupujejo Nexuse. Goli Android. Brez nepotrebne navlake, ki jo na telefon spravijo proizvajalci pri svojih modelih. Android, kot bi moral biti.Že ob prvem zagonu sem vedno vesel, da imam na testu Nexusa. Od aplikacij je naloženo tisto, kar rabiš. Ni sedmih aplikacij za spremljanje zdravja, treh za mail, petih za risanje čačk in dveh, ki te vsakodnevno posiljujejo s tem, kako bi moral uporabljati telefon. Gole osnove in to je to. Če kaj pogrešaš, si aplikacijo za dotično pomanjkljivost naložiš iz Google Play Store, kar ni neka kvantna fizika.

Manjko nepotrebne navlake pomeni še eno stvar – nič ne bremza sistema. Ta zato deluje gladko in hitro. Takšno delovanje je praktično sinonim za Nexusa.

Tudi aplikacije večinoma delujejo odlično. Manjša zatikanja sem opazil le pri grafično zelo zahtevnih igrah, kot je recimo Asphalt 8. Opaziti je tudi tako imenovani “thermal throttling”, ko naprava zniža moč delovanja, ko se komponente močno segrejejo. Da boste opazili ta pojav, boste morali napravo sicer res priganjati, ob normalni uporabi se ne pojavlja.Všečna je tudi funkcija, ko se ob premiku naprave prižge zaslon in pokaže osnovne informacije. Tako ga ne rabite odklepati, če želite na hitro preveriti, če kaj dogaja.

Če vam je goli Android všeč, boste vedeli sami. Meni je, zelo. Tudi, če vam ni najbolj po godu, Android za razliko od nekaterih drugih sistemov (khm, iOS, khm) omogoča visoko stopnjo (vizualne) personalizacije.


MULTIMEDIJA IN BATERIJA

Po vseh specifikacijah gre za multimedijsko zverino! 5.7” AMOLED zaslon resolucije QHD je meni perfektna kombinacija.Ravno prav velik, marsikomu sicer najbrž prevelik, dovolj pikslov in oh te AMOLED kontrasti! Če bi vse naprave delali s temi specifikacijami zaslona, sam ne bi imel nič proti. Zaslon je z lahkoto berljiv tudi na soncu. Ima pa nekaj hib. Barvna reprodukcija na AMOLED zaslonu ni tako natančna kot na LCD-jih. Barve so bolj žive in ne toliko realne. Nastavljanje ni mogoče. Poleg tega je videti barvno distorzijo, če zaslon gledamo pod kotom. Vseeno je meni osebno to eden najboljših zalsonov, verjetno takoj za Samsungovimi flagshipi.

Zvočnika sta dva. Spredaj, kot sem že omenil. Pozicija je že prava, vendar to še ne pomeni avtomatično vrhunske avdio izkušnje. Na srečo so v 6P vgradili tudi odlične zvočnike. So eni najbolj glasnih kar sem jih slišal. Prav tako je dobra kvaliteta zvoka. Nizki toni so dovolj globoki, visoki pa niso popačeni niti pri najvišji glasnosti. Še en plus, torej.

Baterija je prav tako odlična. Z vključenimi vsemi funkcijami, ki jih ponuja, je telefon zdržal dan in pol z zaslonom prižganim povprečno 5 ur. Običajno mi telefoni ob isti uporabi zdržijo čez dan s štirimi urami in nekaj minutami prižganega zaslona. Ko sem nadgradil na beta program, se je sicer pojavil battery drain, a pustimo to.

Kar se multimedije tiče, bi torej težko našli boljši telefon.


KAMERA

Področje, kjer Nexusi običajno niso posegali po vrhu, je bila kamera. Na prejšnjih modelih je bila OK, ni pa bila noben presežek. Tu so z zadnjimi Nexus modeli precej napredovali. Že na 5X je kamera zelo všečna, na 6P pa je še boljša.Uporabili so Sonyev senzor z 12.3 megapiskli, dvojno bliskavico in laserskim avtofokusom. S slabim izgovorom so se odločili, da ne vključijo optične stabilizacije, ki sicer vedno pride prav.

Uporabniški vmesnik je preprost, brez omembne vrednih opcij za ročno nastavljanje. V tem pogledu Nexus precej spominja na kakšnega iPhonea: “ti samo slikaj, jaz že vem kakšni so otpimalni parametri. Kaj boš ti vedel!” Ponuja pa opcijo panorame is photosphere, to pa.

Kakšne so slike? Če pustim ob strani vse tehnikalije in povem prvi vtis ob ogledu fotke na telefonu, lahko rečem samo wau! Dobra svetloba, slaba svetlob, pokrajina, portet… nima veze, slika v 95% izpade odlično! Prav impresioniran sem bil nad slikami.

Če se posvetim prej ignoriranim tehnikalijam – avtofokus je občasno zgrešen, z vklopljenim HDR+ načinom zajem in procesiranje slike traja kar nekaj časa, občasno bi bile slike lahko bolj ostre, kar opazimo na večjem zalsonu, na telefonu ne. Summa summarum je foto izkušnja na Nexusu 6P več kot odlična. Spodaj je nekaj primerov fotografij posnetih s telefonom.
ZAKLJUČEK

Slovo, kot si ga taka linija telefonov zasluži. Na vrhuncu! Če so pri predhodnikih sklepali določene kompromise, je tokrat Nexus brez njih. 6P je res naprava, ki zmore vse. Ima sicer določene majhne pomanjkljivosti, ki pa jih z lahkoto spregledamo. Če ste na lovu za večjo napravo, multimedijsko pošastjo, vam ni treba dlje kot do zadnjega Nexusa.Je pa celotna prodaja telefonov v spletni trgovini Telekom Slovenije pestra, zato je izbira vaša.

Adijo Nexus, pogrešali te bomo.

 

DEBATA NA FORUMU

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh