Test fotoaparata: Sony DSC-QX100

Prispeval  buneech :: 25. december 2013 ob 12:15 :: Članki
Oceni
(4 glasov)

Na test smo si “zrihtali” zanimivo zadevo, razmeroma povezano z Androidom. Zato bo tudi test malce drugače spisan. Torej, naprava na testu, Sony DSC-QX100 Smart lens, je fotoaparat, objektiv, leča, oz. kakorkoli že hočete napravo imenovati. Jaz bom rekel kar fotoaparat, ker načeloma to tudi je.

Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100 buneech

 

Značilnosti:

 • EXMOR R senzor, velikosti 1 inča (13.2 x 8.8mm) in ločljivosti 20,2 miljonov točk

 • 3,6x zoom objektiv, 10.4-37.1mm (28-100mm ekvivalent 35mm formatu) in blendo f/1,8-4,9

 • Carl Zeiss Vario Sonnar T* leče

 • Bionz slikovni procesor

 • Optična stabilizacija

 • 630 mAh litij-ionska baterija, za ca. 220 fotografij/110 min

 • Indikator baterije

 • Micro USB priključek

 • Micro SD/Memory Stick Micro M2 razširitveno mesto

 • NFC

 • Wifi

 • Nastavek za na telefon

 • Zapestni pas

 • ~179 g teže (z baterijo)


Splošno

No, pa najprej k oznaki fotoaparat. Sami smo večinoma vajeni kompaktnih digitalnih fotoaparatov v standardni obliki. Senzor v ohišju, objektiv, bliskavica, zaslon, prostor za spominsko kartico, in to je večinoma to. QX100 je fotoaparat brez zaslona. Sicer tudi brez bliskavice, ampak o tem več kasneje.

 

QX100 se pokaže v pravi luči, ko na NFC oznako prislonimo telefon z NFC modulom. Fotoaparat se prižge, objektiv zleze iz ohišja, telefon pa nas prvič napoti na Play Store, kjer od nas želi, da nanj namestimo Sony-jevo aplikacijo PlayMemories. S to aplikacijo namreč krmilimo fotoaparat. Po namestitvi aplikacije samo še enkrat prislonimo telefon na NFC točko fotoaparata, v tem procesu se telefon in fotoaparat uparita preko brezžične WiFi povezave, in po vzpostavljeni povezavi se telefon začne obnašati kot zaslon in krmilo fotoaparata. Sam NFC ni nujen za uporabo, tako da deluje tudi s telefoni brez NFC, je pa res, da poenostavi uparitev in vzpostavljanje povezave.

 

Zaslon postane “viewfinder”, na njem imamo vse nastavitve in načine fotoaparata, obenem imamo pa tudi gumb za zajem fotografije. Zajem fotografij lahko vršimo preko zaslona telefona, ali pa preko gumba na fotoaparatu. Glede na to, da imamo na fotoaparatu 2 gumba, gumb za vklop/izklop in gumb za zajem fotografij, drsnik za zoom in prostor za micro SD razširitveno kartico, se lahko fotoaparat uporablja tudi brez telefona, torej lahko deluje tudi povsem avtonomno, vendar takrat nimamo zaslona, na katerem bi lahko videli, kar točno imamo v kadru.

 

Ko je telefon priklopljen, se začne skupek obeh naprav obnašati kot običajen (novejši) fotoaparat, z zaslonom na dotik. Na zaslonu imamo vse potrebne informacije, izbirnike načina zajemanja, programov in nastavitev, obenem pa lahko tudi preko njega upravljamo touch focus, kot smo vajeni pri fotoaparatih na telefonih.


Izdelava

Naprava je izdelana zelo kakovostno in kompaktno. Ko je objektiv zaprt, se napravo lahko pospravi v žep, saj ni neke bojazni, da bi karkoli razpadlo ali pa se poškodovalo. Drsnik in kolešček za zoom okoli fotoaparata delujeta zelo tekoče, objektiv se iztegne brez nekih prekomernih vibracij po fotoaparatu, vse skupaj pa je neslišno. Gumb za zajem in drsnik za zoom sta zelo premišljeno postavljena, saj ponavadi pri rokovanju s fotoaparatom z večjim objektivom držimo palec ravno na tistem mestu.

 

Na spodnji strani se nahaja navoj za stativ, tako, da lahko fotoaparat stabiliziramo, kar je še posebej priročno pri slabše osvetljenih subjektih.

 

Karakteristike delovanja

Vklop naprave je razmeroma hiter, vendar pa vzpostavljanje povezave traja nekaj sekund, tako da od vklopa do prvega zajema s telefonom preteče kar nekaj časa. Tudi čas od zajete fotografije do naslednje zajete je dokaj dolg, vendar sem kasneje opazil, da se to dogaja le, če imamo izbrano, da po zajemu prenese polno ločljivost fotografije na telefon. V kolikor nastavimo, da prenese le 2MP fotografijo, potem se čas med zajemi ustrezno zmanjša.

 

Nizko število blende, f/1.8 nakazuje veliko odprtost blende, pri čemer lahko v hitrem času zajame več svetlobe, kar privede do hitrega zajema fotografij, obenem pa tudi do boljših rezultatov pri slabše osvetljenih subjektih. Pri blendi f/1.8 je tudi DOF (globinska ostrina) dokaj majhen, kar pomeni, da lahko z lahkoto zajamemo fotografije z izostrenim subjektom, vse ostalo pa postane zamegljeno.

 

Fotoaparat lahko uporabljamo tudi ločeno od telefona, torej, lahko ga držimo v eni roki, telefon pa v drugi roki, in tako drugače kadriramo fotografije. To nam tudi omogoča večjo kreativnost.

 

Morda bi tukaj veljalo pripomniti, da fotoaparat nima vgrajene bliskavice. V kolikor ne zajemate ljudi ponoči, morda nekaterih znamenitosti, katere potrebujete osvetliti, potem bliskavice ne boste niti pogrešali.Tudi dosvetljevanja zasenčenih subjektov zaradi tega ni mogoče opraviti. Pri nočni fotografiji, kjer je vsaj malo osvetljeno, pridejo odprtost blende, kvaliteta leče in nekoliko večji senzor do izraza, saj ravno v takih pogojih fotoaparat blesti.

 

Glede na to, da interakcija telefona s fotoaparatom poteka preko WiFi povezave, sem v bolj zasedenih okoljih, kjer se nahaja več WiFi omrežij, opazil, da občasno prekine povezavo, ali pa na telefonu za kratek čas zamrzne slika. Sicer se je to dogajalo bolj poredko, in tudi ni bilo tako moteče, vendar pa se lahko zgodi ravno v željenem trenutku zajema.

 

Lastnosti in nastavitve

S tem fotoaparatom imamo možnost zajemati fotografije v štirih različnih programih, in sicer Superior Auto, Intelligent Auto, Program in Aperture priority. Najbolje, da kar razložim kaj se dogaja pri programih.

 

Superior Auto: Nova pogruntavščina Sony-ja, kjer fotoaparat sam zaznava kaj se dogaja na fotografiji, izbere primeren način (sceno) in nato zajame fotografijo. V kolikor je subjekt statičen, fotoaparat zajame več fotografij in naredi kompozit. Nastane ena fotografija, katera je skupek najboljših delov zajetih fotografij. Največkrat je tudi fotografija svetlejša.

 

Intelligent Auto: Povsem avtomatski način, podobno kot Superior, vendar je razlika v tem, da zajame vedno le eno fotografijo. Rezultat pri premikajočih se subjektih je enak kot pri Superior, razlika je le v statičnih subjektih.

 

Program: Programski način, kjer sami izberemo kaj fotografiramo. Na voljo imamo več scen izbire, kot so recimo portret, panorama, nočna fotografija, itd.

 

Aperture priority: V tem načinu fotoaparat prioritizira večjo odprtost zaslonke, pred časom zajema. S tem dosežemo svetlejše fotografije, a je zaradi tega tudi več možnosti stresenosti fotografije.

K sreči imamo, proti stresenosti fotografij, vgrajeno optično stabilizacijo, ki poskrbi, da lahko zajemamo fotografije z daljšim časom zajema, obenem pa so tudi video posnetki bolj tekoči in manj streseni.

Način snemanja nam ponudi nekaj ločljivosti video posnetkov, največja med njimi je polna visoka ločljivost oz. FullHD. Skupek odlične leče, večjega senzorja in optične stabilizacije prinese tudi višjo kvaliteto posnetkov. In s to kamero so posnetki res fantastični.

 

Zaključek

Sony je ta fotoaparat baziral po uspešnem modelu RX100, saj se razlikujeta le v tem, da RX100 za delovanje ne potrebuje telefona, saj je pravi pravcati kompaktni fotoaparat. Obenem je RX100 prejel veliko pohval zaradi leče in senzorja.

 

Fotoaparat QX100 je impresiven, morda je malce manj impresivna cena, ki znaša 500€, s katero se že zelo približa “bratu” RX100. Odlično predstavitev naprave si lahko pogledate tudi na Sony-jevi strani (http://www.sony.co.uk/hub/lens-style-camera).

 

Fotoaparat je na test posodila Agencija PROPIAR, za kar se jim zahvaljujemo.

2 komentarji

 • Povezava komentarja 14. januar 2014 ob 16:52 objavil matjaz

  O kulska zadeva :)

 • Povezava komentarja 19. januar 2014 ob 10:57 objavil YAMAHA

  Zadeva je zgolj simpatična zaradi svoje majhnosti, to pa je tudi vse.
  Cena je pa za tak izdelek pretirana, ker za takšen denar dobim fotoaparat, ki mu glede na kompaktnost NI PARA in sicer N1.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh