Test tablice: Sony Xperia Tablet Z LTE

Prispeval  pitastrudl :: 22. december 2013 ob 04:28 :: Članki
Oceni
(3 glasov)

Sony Xperia Z tablica LTE, trenutno vodilna v franšizi Sonyjevih tablic, se z prvim pogledom odlikuje v estetsko všečnim izgledom in trpežno izdelavo.  Tablica je bila izdana maja 2013, cena se pa vrti okoli 500€.

Specifikacije

 

Izgled in izdelava

Prvo kar sem opazil, je sama pravokotna oblika tablice, ki je na ostro zaobljena ob koncih robov in dokaj tanka (6.9mm).  Ob straneh lahko opazimo zelo podobno obliko, kot je na Sonyevem mobilniku Xperia Z in Z Ultra, ki daje svetleč izgled.

Na levi strani lahko najdemo gumb za vklop, tipke za glasnost, vhod za 3.5mm priključek in kontakte za polnilno postajo.Na spodnjem delu tablice se nahajajo štirje zvočniki, ki so postavljeni ob spodnjih dveh robovih , reža za SIM kartico in reža za microSD kartico.


Spredaj lahko opazimo kamero na sredini, ki se nahaja nad ekranom. Hrbtna  stran tablice je izdelana iz mat podlage, ki rada pušča odtise. Na hrbtni strani  se še nahaja kamera zgoraj desno v kotu.

 

Po nekaj dneh uporabe me je presenetilo, da se prah zelo rad nabira v  milimeterskem razmaku med ekranom in tablico, katerega je možno počistiti z  mikrovlaknasto krpo.

 

Na prvi prijem se izdelava tablice zdi zelo trpežna, saj je tudi oglašovana kot proti udarcem odporna, saj ima milimetrski razmak med ekranom in robom tablice, ki zagotovi kanček varnosti ekrana ob kakšnem nesrečnem pripetljaju. Tablica se tudi hvali z vodoodpornostjo,zaradi katere so tudi vsi vhodi pokriti z vodopodpornimi pokrovčki. Tablico lahko potopite do enega metra globine za 30minut. Seveda to ni priporočljivo, ampak jo lahko mirne vesti uporabljate med kopanjem v bani.

 

Sami pokrovčki niso problem, samo včasih me zaskrbi, da bi lahko poškodoval kakšen pokrovček nenamenoma. Seveda se pokrovčke ne odpira tako pogosto, tako da je to le manjša nevščečnost.  Lahko tudi omenim, da ima tablica le 495g, kar je dokaj malo za tablico svoje velikosti. Seveda je tablica kar robustna, ampak daje občutek, kot da je iz enega samega dela stekla.

 

Zaslon

Tablica se odlikuje z 10.1(25,6 cm) palčnim zaslonom in ločljivostjo 1920 x 1200(224ppi).  Sam zaslon je LCD, poimenovam HD Reality Display iz Sonyeve strani. Same barve zaslona se dozdijo malce živahne in se več pozna pri predvajanju filmov, kot pri brskanju po spletnih straneh. Sam nisem bil navdušen nad ekranom, ampak se je zdel še nekako povprečen.

 

 

Sprednji del ekrana je obdan z Sonyevo zaščito proti praskam, ki mi ni kaj ugajala, saj pušča odtise veliko bolj kot na steklu. Zelo všečna funkcija, vsaj meni, je vklop ekrana z dvojnim dotikom, ki je veliko bolj praktično, kot iskanje majhnega gumba na strani.  Vredno omembe je tudi Sonyjev Mobile Bravia Engine, ki naj bi zmanjšal šum in poudaril barve.

 

Strojna oprema

V tablici se nahaja quad-core Qualcommov Snapdragon S4 Pro 1.5GHZ , ki se odlično izkaže v predvajanju HD videjev in visoko-ločljivostnih iger.  V tablici je tudi vgrajena reža za SIM kartico, preko katere lahko uporabljamo mobilni internet na hitrosti LTE.  Sam funkcije nisem preizkusil, saj lahko delim mobilni internetsvojega mobilnika.  Seveda ne pozabimo na baterijo, ki ima 6000 mAh kapaciteto, ampak bomo o tem pozneje.  Ima tudi 2GB RAMa in 16GB internega spomina, ki je za mene osebno dokaj premalo, ampak je na srečo razpoložljiva še reža za microSD kartico.


Kamera in zvok

Kamera se ni kaj dobro odrezala, čeprav ima hrbtna kamera 8.1MP in sprednja 2MP. Vseeno je zmožna snemati video v 1080p ločljivosti in ima tudi funkcijo HDR. Najdemo tudi veliko drugih funkcij v samih nastavitvha kamere. Sam ne vidim kamere kot velik kriterij pri izbiri tablic, saj je veliko bolj praktično fotografirati z mobilnikom ali pa fotoaparatom. Nekaj slik si lahko ogledate Tukaj.

 

Glede zvoka lahko rečem da se štirje zvočniki kar lepo odrežejo. Zvok je glasen in ni hreščanja ob predvajanju glasbe na največji glasnosti. Postavitev zvočnikov ni najboljša, saj ob rokovanju z tablico velikokrat prekrivam stranska zvočnika z dlanjo.


Programska oprema in vmesnik

 

Trenutno ima tablica operacijski sistem 4.2.2, v prihodnosti je v načrtu tudi posodobitev na 4.4.  Soynev Xperia vmesnik je še kar tekoč, redko sem naletel na trenutek, kjer se mu je malce zataknilo.  Kolikor sem imel tablic v rokah, je bila statusna vrstica več ali manj v kotu spodaj desno, ampak se je Sony odločil ,da jo bo ob posodobitvi na 4.2.2 premaknil kar na sredino zgoraj, kar mi ni bilo pretirano všeč, moteče pa tudi ni. Navigacjiske tipke so na sredini, kar tudi ni dokaj praktično, saj mi bolje ugajajo če so na skrajni desni ali pa levi, saj so potem takoj na dosegu prstov ob držanju tablice.Sonyeva rešitev večopravilnosti leži v mini aplikacijah. V "Nedavnih aplikacijah" se spodaj nahajajo brskalnik, kalkulator, koledar, Gmail, zapiski, snemalnik zvoka, daljinec in timer aplikacije, ki lahkovse postavimo nad katerokoli izvajajočo aplikacijo ali igro.  Naprimer, brskalnik čez igro Asphalt 8. "Mini aplikacije" lahko tudi premikamo prosto po zaslonu in jim tudi spremenimo velikost. 

Več pripomočkov lahko tudi potegnete z spletne trgovina Google Play.  Kar me je tudi zmotilo glede statusne vrstice, da se ne da preiti direkt v same nastavitve raznih funkcij, npr. z dolgim pritiskom na wifi ikono, ti odpre wifi nastavitve.  Probal sem tudi preizkusiti daljinski upravljalnik za TV, ampak žal ni delovala z našo Panasonic plasmo, mogoče tudi ker je že skoraj 6 let stara.


Baterija

6000mAh baterija se je kar lepo vzdržala. Tablico sem večinoma uporabljal za brskanje po forumih in po Youtubu. Mogoče kdaj odigral kakšen Asphalt 8. Med celotnim testiranjem sem imel vključen Stamina mode, ki je tudi pripomogla k manjši porabi baterije. Seveda sem imel vključen Facebook, Gmail in Tapatalk obvestila.

Za rezultate baterije kliknite Tukaj. Tablica mi je zdržala 3dni, vse skupaj 4ur37min prižganega ekrana.

 

Zaključek

Čeprav Sony nima veliko tablic, se je kar izkazal z Xperia Z tablico. Samo poimenovanje tablice ne razumem, zakaj bi dal enako ime, kot je Sonyjevem flagshipu Xperii Z. Kar me je motilo je nabiranje prahu med ekranom in robom, kjer je 1mm razmak in puščanje odtisov zaradi njihove zaščite proti praskam. Kar mi je všeč je sama estetika tablice in občutek dobre izdelave. Tablica mi ni povzročala težav, ampak cenovno bi se raje potegoval za kako nexus tablico.

 

Zahvaljujem se Agenciji Zmaj za posojilo in test tablice.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh