Telefon na testu: LG Nexus 5

Prispeval  buneech :: 18. december 2013 ob 20:09 :: Članki
Oceni
(4 glasov)

Naslednji v vrsti Googlove linije Nexus naprav je LG-jev Nexus 5. Aparat, podobno kot predhodnik Nexus 4, bazira na letošnjem LG-jevem paradnim konjem. In to leto je baza LG G2.

LG Nexus 5 LG Nexus 5 buneech

 

Telefon odlikuje:

 • 2,3 gigaherčni štirijedrni procesor Snapdragon 800
 • 4,95” True HD IPS+ zaslon ločljivosti 1920x1080
 • 2 GB delovnega pomnilnika
 • 16/32 GB spomina za hrambo podatkov
 • fotoaparat z 8 miljoni točk na zadnji strani, optično stabilizacijo in možnostjo snemanja v FullHD (1080p) ločljiivosti
 • fotoaparat z 1,3 miljoni točk na sprednji strani in možnostjo snemanja v HD (720p) ločljivosti
 • NFC
 • 2300 mAh baterija

 

Zunanjost

Zunanjost je od prejšnjega modela precej spremenjena. Še vedno je tu prisotna čista sprednja stran, brez kakršnih koli logotipov. Vendar pa ni več kromirane obrobe, zadnja stran in robovi so sedaj iz gumirane plastike, tipke pa iz keramike. Spremembe se tu ne končajo, saj je sedaj reža slušalke sedaj okrogle oblike, zvočnik na dnu telefona, leča fotoaparata na zadnji strani je izbočena, ter najpomembnejše, Nexus napis je sedaj večji in postavljen ležeče.

 

Nexus 5 je lažji 10g od lanskega modela, kar se ne sliši veliko, ampak ob prvem rokovanju se kar opazi. Tudi vitkost se mu pozna, zato telefon deluje bolj prijetno v roki.

 

Na internetu se pojavljajo že slike posodobljene verzije Nexusa 5 z malce spremenjenimi tipkami in izboljšanimi režami zvočnika.

 

Zaslon

Zaslon je malce večji od predhodnika, 4,95 inčev, kar nanese 12,57 cm po diagonali. Povečali pa niso le površine, temveč tudi ločljivost, ki sedaj znaša 1920x1080, torej polna visoka ločljivost oz. FullHD. Zaslon je v avtomatskem načinu malce svetlejši, pri najvišji nastavljeni svetilnosti pa je primerljiv z zaslonom na Nexusu 4. Vidni koti pa so občutno izboljšani, saj spremembe barv pri pogledih iz strani niso več tako opazni.

 

Delovanje

Telefon deluje tekoče, kakor se tudi pričakuje od Nexus naprav. Hitrost novega procesorja Snapdragon 800 se opazi predvsem pri izvajanju animacij, pravtako pa pri večjih grafičnih obremenitvah, kot recimo pri igranju kake bolj zahtevne igre.

 

Veliko k delovanju doprinese tudi najnovejša "zmožnost" KitKat-a (Android 4.4) - ART runtime, a le v kolikor je ta način izbran.

ART lahko vklopimo v nastavitvah možnosti za razvijalce, kjer nas pričaka izbira med Dalvik in ART. ART je sicer še namenjen samo za testiranje, vendar zaradi hitrejšega izvajanja operacij že ogreva srca uporabnikov. Razlika med obema “runtime” je, da trenutno uporabljani Dalvik generični “bytecode” prevede ob zagonu aplikacije, in to počne ob vsakem zagonu aplikacije. ART pa deluje tako, da se aplikacije v celoti prevedejo ob namestitvi, nato pa se zaradi tega ob zagonu in izvajanju aplikacij sistem ne obremenjuje še s sprotnim prevajanjem, in posledično tudi sistem lepše in hitrejše teče.

 

Prednosti ART so, da znatno pohitri delovanje, odpiranje in zapiranje aplikacij, ter nasplošno pohitri delovanje sistema. Baje naj bi bil tudi bolj varčen z baterijo kot Dalvik, ampak tega ne morem potrditi. Slabost pa je le ena. Trenutno je ART, kot je zgoraj zapisano, namenjen le testiranju tega načina, zatorej določene aplikacije še ne podpirajo takšnega izvajanja, ter se prisilno zaprejo ob njihovem zagonu (teh ni veliko). Vsekakor odlična pridobitev ter zame osebno daleč največji korak naprej od androida 2.2 dalje.

 

Vmesnik je čisti Android, vendar se sedaj razlikuje od drugih Nexus naprav po začetnem zaslonu, ki je sedaj Google Experience Launcher (GEL). GEL je eksluzivno le na Nexus 5, čeprav se ga da naknadno namestiti tudi na druge naprave. GEL nam bližje prinese Google Now in Google Search. Now je sedaj dosegljiv na skrajno levem zaslonu, še vedno pa deluje stara bližnjica, torej poteg programskih tipk proti sredini zaslona. Iskanje pa lahko sedaj aktiviramo z izgovorjavo ključnih besed “OK Google”. Nažalost glasovno aktiviranje iskanja deluje le pri odklenjenem telefonu in prižganem zaslonu, “brezročna kontrola” je še vedno le pri Motorolinem Moto X.

 

Kamera in zvok

Google je pred izidom napovedal boljšo kamero v prihajajočem Nexus 5. Nažalost se kamera na prvih testih ni prav najbolje izkazala. Čeprav ima vgrajeno optično stabilizacijo, ki je pomagala pri slabše osvetljenih pogojih, se kamera ni izkazala ravno pri dobro osvetljenih pogojih. Inženirji v Googlu pravijo, da morajo le dobro zadeti razmerje med hitrostjo zaslonke in hitrostjo zajemanja slik, ter, da se bo kvaliteta kamere le še izboljševala, čeprav priznavajo, da imajo še veliko za narediti.

 

Zvočnik ni pretirano glasen, tudi zvok ni najbolj čist. Nova pozicija zvočnika pa izboljša glasnost, ko je telefon položen na mizo, saj je predhodnik imel pri takem položaju telefona zakrit zvočnik. Le v kasnejših revizijah so dodali nogice na robove telefona, da so ga malce dvignili.

 

Posodobitev operacijskega sistema na 4.4.2 (vmes že 4.4.1, vendar je imel še varnostno luknjo) izboljša delovanje fotoaparata, kot tudi glasnost in jasnost zvočnika. Fotoaparat se sedaj hitreje zažene, samodejno ostrenje je hitrejše, slike so malce bolj živahnih barv.

 

Kamera zajema video posnetke v ločljivosti 1080p, kar je že nekak de-facto standard trenutnega časa. Optična stabilizacija pomaga pri snemanju iz roke, saj posnetki niso tako streseni, obenem pa je slika svetlejša.

 

Baterija

Baterija se je odrezala skoraj standardno, tako kot primerljivi aparati. Nič pretresljivega, ravno dovolj za čez dan srednje uporabe. Kakor sem bil navajen že pri svojem Nexusu 4, sem tudi petico vsak večer priklopil na adapter za polnjenje. Nažalost se Google ni odločil za baterijo večje kapacitete, kot je to storil LG v svojem modelu G2, katera bi drastično doprinesla k avtonomiji in fleksibilnosti uporabe telefona.

 

Zaključek

Letošnji Nexus telefon v novi preobleki ne razočara. Ponaša se s specifikacijami najvišjega ranga, takojšnjimi posodobitvami ob izidu novejših verzij operacijskega sistema Android, ter privlačno ceno.

 

Za vas sva testirala buneech in primoz2500.

Telefona sta na test posodila podjetji Vama Trade in Telekom Slovenije, za kar se jima zahvaljujemo.

Galerija slik

1 Komentar

 • Povezava komentarja 18. december 2013 ob 21:04 objavil matjaz

  Sem imel tudi sam možnost na hitro preizkusti telefon. Pri njemu me moti malce ostrina robu tipke za glasnost, sem pa navdušen nad njegovo odzivnostjo.

  Lepo spisano, se tudi sam strinjam da je TOP telefon, ko gledamo price / performance. :)

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh