Telefon na testu: Sony Xperia Z1

Prispeval  buneech :: 15. december 2013 ob 13:22 :: Članki
Oceni
(0 glasov)

Sony Xperia Z1 je trenutno v vrhu Sony-jeve ponudbe. Ponaša se s 5-palčnim FullHD zaslonom, vodotesnim ohišjem in 20,7MP fotoaparatom.

Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 buneech

Telefon odlikuje:

 • 2,2 gigaherčni štirijedrni procesor Snapdragon 800

 • 5” Triluminos zaslon ločljivosti 1920x1080

 • 2 GB delovnega pomnilnika

 • 16 GB spomina za hrambo podatkov

 • fotoaparat z 20,7 miljoni točk na zadnji strani in možnostjo snemanja v FullHD (1080p) ločljiivosti

 • fotoaparat z 2 miljoni točk na sprednji strani in možnostjo snemanja v FullHD (1080p) ločljivosti

 • NFC

 • možnost razširitve spomina s karticami microSD

 • 3000 mAh baterija

 • vodotesno ohišje

 

Zunanjost

Prva stvar, ki sem jo opazil, ko sem telefon vzel iz škatle, je to, da je telefon kar velik in težak. Dokaj večji od konkurentov z enako velikim zaslonom, na račun večjih robov okoli zaslona. Tudi pri 170g je med težjimi mobilniki. Sicer se ga zelo hitro navadiš, je pa vseeno potrebno malce privajanja pri enoročni uporabi.

Xperia Z1 je v vrhu Sony-jeve ponudbe, kar se tudi odraža na ohišju. Sprednja in zadnja stran sta iz stekla, stranice pa iz na otip prijetne plastike. Na sprednji strani vidimo zaslon in napis Sony, na zadnji pa malce več napisov in oznak (Sony logo, logo znamke Xperia in NFC oznaka) ter fotoaparat z bliskavico.

Stranice so malce bolj zasedene. Na desni stranici imamo power tipko, dolgo tipko za glasnost in dvostopenjsko tipko za fotoaparat, na vrhu pa se nahaja pokrov, pod katero se skriva prostor za microSIM kartico. Power tipka je zaradi velikosti telefona prestavljena na sredino stranice, kar olajša enoročno rokovanje s telefonom. Na levi stranici sta na vrhu 2 pokrova, katera skrivata prostor za razširitveno kartico microSD in microUSB priključek za polnjenje in povezavo z osebnim računalnikom. Pod njima se nahaja priključek za priklopno postajo. Na vrhu telefona se nahaja 3,5 mm priključek za slušalke, ki pa začuda ni skrit pod pokrovom. Na dnu se nahaja reža za zvočnik, in pa na desni strani še zanka za obesek ali vrvico.

Xperia Z1 ima različne prostorčke zaprte s pokrovi zaradi IP58 certifikacije, kar pomeni, da je zatesnjena pred vdorom prahu in vode, na globini nad 1m in nad 30 minut. Sam vodotesnosti nisem preizkušal, ker se mi je zazdelo, da se pokrovček pri microSD kartici ni zaprl dovolj.

 

Zaslon

Sam zaslon je čudovit. Tekst je oster, barve so lepo prikazane, morda malce preveč saturirane, ampak se dokaj približa pravilni reprodukciji barv. Tudi vidni koti so dobri, čeprav se mi zdi, da niso primerljivi z SLCD-jem, ki ga HTC vgrajuje v svoje aparate. Presenetila me je svetlost zaslona, ker sem vajen malce bolj temnega na Nexus 4. Dober dodatek je tudi možnost nastavljanja nivoja avtomatske osvetlitve.

 

Delovanje

Telefon deluje tekoče, kakor je tudi pričakovano, glede na to, da je vgrajen procesor Snapdragon 800. Na telefonu teče Android 4.2 s Sony-jevo preobleko in dodatki. Sicer bi pričakoval, da bi tak telefon prišel z novejšo verzijo Android OS, vendar tudi s 4.2 deluje čisto zadovoljivo. Sony se je odločil preskočiti 4.3 in bodo svoje telefone nadgradili direktno na 4.4.

 

Kamera in zvok

V telefonu se nahaja senzor z 20,7 megapixli za zajem fotografij. Zaradi tako velikega števila točk je velikost senzorja večja od običajnih. V dobrih pogojih so slike zadovoljive, v slabih pogojih pa se odreže malce bolje od konkurentov brez optične stabilizacije.

Fotoaparat ponuja več različnih programov, 20,7 MP dosežemo le v “ročnem” načinu. V večini primerov se uporablja “intelligent auto” program, kateri pa omeji velikost slike na 8 MP. Ponuja nam tudi zabavne programe AR Effect, kateri nam na zaslon in posledično sliko prikaže različne motive, recimo pokrajino z vulkanom, grmovji in dinozavrom, pravljično pokrajino, ali pa disco plesišče z odbojno kroglo. V kolikor zazna obraz v objektiv, mu doda nek efekt, glede na izbrano temo.

Fotoaparat nam ponuja tudi nameščanje drugih nastavitev preko interne trgovine in Play Store. Pri različnih dodatkih in aplikacijah, katere uporabljajo fotoaparat sem opazil, da je pri zajemanju na zaslonu slika bolj oranžna oz. rdečkastega tona, vendar so potem barve na zajeti sliki pravilno reproducirane.

Kamera ponuja snemanje FullHD posnetkov na obeh straneh telefona, vendar so posnetki z zadnjo kamero bolj jasni in seveda tudi boljše kakovosti pri slabše osvetljenih pogojih. Xperia Z1 nam ponuja tudi prenašanje videoposnetkov v živo preko Facebooka, z uporabo njihovega vgrajenega vmesnika za kamero.

Zvočnik je zelo glasen. Zvok je čist tudi pri višjih glasnostih, ni zaznati nekega pretiranega popačenja.

 

Baterija

Glede na velikost baterije me je telefon malce razočaral. Pričakoval sem daljšo avtonomijo zaradi 3000mAh baterije. V kolikor ste bolj zahteven uporabnik, boste več kot en dan sicer vsakič dosegli, ampak ne veliko več kot to. Situacija se izboljša v kolikor se vklopi “stamina mode”, vendar to pomeni, da se izklopijo vse možnosti povezljivosti, ko je ekran izklopljen in telefon zaklenjen.

 

Zaključek

Sony poskuša s telefonom Z1 povečati tržni delež z malce drugačnimi lastnostmi višje razrednih telefonov, kot so recimo vodotesnost, fotoaparat z 20,7 MP in zanimivimi dodatki v vmesniku za fotoaparat in video kamero.

 

Telefon je na test posodila Agencija Zmaj.

Galerija slik

1 Komentar

 • Povezava komentarja 16. december 2013 ob 17:21 objavil matjaz

  Pri Sonyu me edino vedno zmoti visoka cena, enako velja za ostale njihove produkte, sicer pa zgleda super.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh