Napaka
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 18376

Primerjava: Samsung Galaxy S4 vs HTC One

Prispeval  Seto :: 13. maj 2013 ob 16:04 :: Članki
Oceni
(15 glasov)

Pozdravljeni vsi skupaj! Po več kot štirih letih, odkar sva z Matjažem ustanovila Slo-Android.si, se poslavljam od aktivnega upravljanja skupnosti. V tem obdobju smo skupaj s pomočjo vas, obiskovalcev foruma spletli edinstveno pestro skupnost raznovrstnih ljudi, ki nas druži in žene vizija o tem, kako bi svet s pomočjo tehnologije spremenili na bolje - pa čeprav je trend vse prevečkrat ravno obraten. Predvsem obdobju od nastanka naše skupnosti so se mobilne naprave, ki jim začuda še vedno pravimo telefoni, iz pripomočkov za občasno telefoniranje in pošiljanje kratkih sporočil spremenili v igrače, s katerimi komuniciramo na najrazličnejše načine, dostopamo do velikega števila najrazličnejših informacij, organiziramo svoj čas, se orientiramo v prostoru, dokumentiramo naš obstoj in uživamo v digitalnih večpredstavnostih. Veliki krivec za to revolucijo mobilnih naprav je zeleni možiček z imenom Android. Ta je omogočil, da je do danes trg preplavila množica funkcijsko naprednih mobilno-komunikacijskih naprav, ki segajo od spodnjega dela cenikov telefonov do naprav, katerih cena že krepko presega največji bankovec evropske denarne valute. Gruča ljudi, tudi takšnih ki so poprej sodili v skupino digitalnih analfabetov, je pričela vse pogosteje slediti preizkusom mobilnih naprav, da bi zase našli kar najbolj primerno. Ko gre za nakup mobilnega telefona, je pač potrebno stvari dobro preučiti. Te naprave so namreč v naši bljižini 24 ur dnevno - za razliko od avtomobila, stanovanja, psa ali partnerja/partnerice, ki jih običajno prav tako izbiramo z veliko mero skrbnosti. :)

 

Uvod v dvoboj

Da se od vodenja portala poslovim v velikem slogu, sem se odločil narediti primerjalni preizkus med dvema najbolj vročima Android telefonoma te pomladi; to sta Samsung Galaxy S4 in HTC One. Gre pravzaprav za ponavljajoč epski dvoboj med Samsungovo serijo Galaxy S in vsakoletnim HTC-jem izzivalcem. Telefoni serije Galaxy S so v tem času nedvomno postali najbolj medijsko odmevne naprave v svetu Androida in s tem mokre sanje širokega spektra tudi diametralno različnih uporabnikov - med kupci najdemo vse od starejših vselej uglajeno oblečenih poslovnežev do hipstersko našemljenih najstnic na vrhuncu svojega pubertetnega obdobja. Kot najresnejšo alternativo Samsungu pa imamo tudi tokrat HTC-jevega paradnega konja. Ta je medijsko vselej nekoliko manj učinkovit, a je za vse nas, ki zmoremo videti dlje od Samsungovega oglasnega panoja, vsekakor vselej resen konkurent za najboljši telefon leta. Preden prav zares začnemo, naj navržem le kritiko na naše uvoznike, ki nam do tega dne niso mogli oziroma želeli priskrbeti kakšne od obeh naprav. Glede na to, da je Slo-android edini Android portal v Sloveniji, ki ga vsak dan obišče na tisoče potencialnih kupcev, je takšen odnos milo rečeno neresen. Z ozirom na to sem se moral obrniti na naše zveste forumaše. Tako se moram lepo zahvaliti uporabnikoma raay in lukabike, ki sta mi svoja nova telefona lastnoročno prinesla na test. Zahvala tudi uporabniku rizevnarastek, ki je bil pripravljen storiti enako. Pri testiranju mi je bil v oporo še novopečeni administrator pitastrudl - po zadnjih dveh uporabniških imenih bo kdo sicer sklepal, da gre za kakšen kulinarični portal. :) Torej - veliko apetita pri branju!

Ohišje

Že neuko oko v prvem trenutku opazi, da sta telefona precej različna. Samsung Galaxy S4 je povzel oblikovne smernice lanskega modela Galaxy S3, ki mu oblike vsekakor ne bi štel v ponos. No pri S4 so nekoliko povečali zaslon in zmanjšali zaobljenost, tako da vse skupaj izgleda nekoliko spodobneje. Večji del telefona pokriva tanka pikčasto okrancljana plastika, le robni del je obdan s kovino, ki zaradi rahle izbočenosti spominja na precej masiven avtomobilski odbijač. Tankost ohišja in velik zaslona sicer uspeta v veliki meri ublažiti nenadarjenost Samsungovih oblikovalcev, tako da stvar na koncu sploh ni videti slabo. Vseeno pa se strinjam z večjim delom javnosti, ki ga je oblikovno HTC-jev One mnogo bolj prepričal. Ta telefon je oblečen v aluminjasto enodelno ohišje, ki je eno najelegantnejših pri telefonih doslej. Za razliko od Samsungove plastike, se kovina precej bolje otepa prstnih odtisov in pri močnih pritiskih deluje mnogo čvrsteje. Pri HTC-ju ga sicer radi oglašujejo z besedno zvezo “Zero gap” (brez odprtin), kar pa v primeru preizkušenega telefona ne drži. Tako jaz kot tudi nekaj drugih uporabnikov je na telefonih namreč opazilo rahel razmik med kakšnim spojem kovine, ki pa je opazen le pikolovskemu opazovalcu. Kovina daje občutek, da gre za precej prestižnejši izdelek kot je S4, a ko gre za vprašanje praktičnosti, stvari niso tako enolične. Kovina pri HTC-ju se precej močneje segreje, poleg tega je One opazno težji. Tudi to, da je vse skupaj sestavljeno iz enega dela, je sprva slišati kot kompliment, ko pa boste takšen telefon morda nekoč poškodovali (to se na kovini zgodi prav tako hitro kot pri plastiki) in boste potrebovali zamenjavo kakšnega zunanjega dela ali baterije, pa se boste prvič zares vprašali, čemu služi ta besedica “Unibody” (enotno ohišje). Skratka, lepota in prestiž sta na strani HTC-ja, a kupcem tega svetujem nekaj dodatne previdnosti.

Ergonomija

Takoj, ko sem telefona želel prebuditi iz spanja, sta me pri HTC-ju zmotili dve stvari: postavitev tipke za vklop na zgornji rob telefona ter prisotnost le dveh funkcijskih tipk pod zaslonom (namesto treh, kot je to v navadi pri Android telefonih). Z rootanjem lahko sicer pridobimo možnost namestitve programske opreme, ki HTC-jev napis pod zaslonom spremeni v funkcijsko tipko, a to zame ni najbolj prepričljiv izgovor. Z izjemo tega je ergonomija pri obeh telefonih je dokaj dobra, kolikor je to za tako velika telefona sploh mogoče reči. Tisti, ki se radi pogosto dlje časa ukvarjate s telefonom, vam bo Samsung zaradi nižje mase, večjega zaslona in počasnejšega gretja ohišja verjetno malenkost udobnejši, medtem ko je HTC One tisti, ki lepše zaigra na čute.

Zvočnik

Poleg boljšega čutnega vtisa, kar se tiče videza in otipa, je treba izpostaviti zvok. HTC One ima spredaj dva velika stereo-zvočnika (pod in nad zaslonom), ki zares poskrbita za prvovrstno čist zvok pri predvajanju multimedije. Tudi zvok pri S4 je zelo soliden in po glasnosti celo primerljiv, a se Samsungov zvočnik na hrbtu naprave težko meri s tem, kar so nam letos pripravili HTC-ju.

Zaslon in zmožnosti

Že od prihoda prvega Galaxy S se krešejo mnenja, ali najboljši OLED zaslon na telefonu preseže najboljši LCD. In, če je lani lovorika zaradi višje ostrine pripadla HTC-jevemu LCD-ju, tokrat stvari niso tako enoznačne. Samsung ima privzeto še vedno rahlo rumen odtenek, a ostrinja je zaradi nekoliko spremenjene matrike in večje ločljivosti pri S4 zares dobra. Predvsem zaradi velikosti bi dal tu drobceno prednost Samsungu.

Funkcije

Kar se funkcij tiče, po pravici povedano, nisem uspel preizkusiti čisto vsega. Sem se pa o teh stvareh na dolgo in široko seznanil preko drugih testov in videov, ki krožijo po spletu. Samsung, kot verjetno že veste, omogoča nekaj dodatnih trikov, kot je upravljanje s pogledom, rokavicami ali gestami, ki delujejo bolj ali manj dobro. Na koncu tem stvarem ne bi dajal prevelike teže, saj se sam verjetno takšnih manevrov niti ne bi pogosto posluževal. Od vseh teh bonbončkov se še najbolj uporabna zdi možnost zaznavanja lebdenja prsta, ki doprinese k nekoliko višji praktičnosti prirejenih aplikacij. HTC-jev One se zdi na vseh področjih dobro uglašen z socialnimi omrežji, po drugi strani pa mu recimo v osnovi primankuje tako osnovna funkcionalnost, kot so preklopna stikala v meniju, ki ga povlecemo izpod opravilne vrstice. Seveda lahko problem hitro rešimo z namestitvijo dodatne aplikacije (npr. Widgetsdroid), a človek bi kaj takega pričakoval že v osnovnem paketu. One za razliko od S4 nima možnosti razširitve spomina s spominsko kartico, Samsung pa ga preseže tudi s trojico novih senzorjev: barometer, termometer in higroskop (za zaznavanje nadmorske višine, temperature in vlage).

Vmesnik

Vsakemu sicer puščam pravico, da si ustvari lastno mnenje, a meni osebno je videz menijev pri HTC-ju preprosto rečeno lepši. Barve, ikonografija in tipografija enostavno presežejo robatost Samsungovega vmesnika TouchWiz Nature UX 2.0, je pa res, da tudi slednji vsako leto počasi napreduje. Četudi ima Touchwiz kakšno funkcijsko prednost več, bi med vmesnikoma predvsem zaradi izgleda na prvo mesto postavil novi HTC-jev Sense 5. Pri preizkušenem HTC-ju je na vsakem koraku čutiti celo nekakšno vizualno usklajenost med vmesnikom telefona in zunanjo obliko.

Fotografije

Ena od tistih stvari, ki sproža največ polemik, je kamera. Kar se te tiče, oba telefona nudita nekaj novih funckionalnosti. Tu je v številčni prednosti Samsung, a bolj kot razpravi o dodatnih funkcijah se mi zdi vredno besede nameniti kakovosti fotografij in videov. Tu se bom poleg praktičnega preizkušanja, ki je bil zaradi pomanjkanja časa rahlo omejen, zanesel tudi na posnetke, ki so jih posneli pri drugih spletnih primerjavah teh dveh telefonov. Ostrina fotografij je zaradi večje resolucije na strani Samsunga. Vendar pa je to adut, ki se opazi predvsem, ko si slike želimo ogledati na formatih velike ločljivosti ali med povečevanjem slik. Visoka resolucija bo najbolj do izraza prišla pri razvijanju ali tiskanju slik na velike formate. Kar se barv tiče, se oba odrežeta odlično, fotografije pri temnejših pogojih pa so pri HTC-ju preizkušeno precej boljše. One ima nezanemraljivo prednost tudi v tem, da ima bolj širokokotno lečo. Ta prostor zajamše širše in fotografijam s tem doda nekaj več umetniškiga pridiha (seveda je to odvisno še od drugih dejavnikov). Za vse zaprisežene “Instagram umetnike” bi HTC One torej moral biti prva izbira.

Video

Kar se videa tiče, je pri HTC-ju opazno nekoliko hitrejše ostrenje, svoje pa opravi tudi mehanski stabilizator, zaradi katerega so majhni tresljaji pri video posnetkih, ki jih posname One, takorekoč neopazni (ne gre samo za marketinški trik). Kar se zajemanja zvoka tiče, je Samsung za odtenek glasnejši - vendar nekoliko manj čist, saj zajame tudi nekaj več nezaželenih zvokov (dihanje, veter itn.).

Delovanje

Na spletu (tudi na našem forumu) je veliko kritik predvsem na račun S4 v smer, da telefon deluje zelo netekoče. No, jaz se z njimi ne strinjam. Oba telefona sta večino časa hitro odzivna (tako je vsak po najnovejših uradnih programskih nadgradnjah), kakšen delček sekunde pri odpiranju neke aplikacije pa tudi ne morem okarakterizirati kot “štekanje”. Sta pa pri različnih opravilih telefona malenkost različna, kar se hitrosti tiče. Če dam primer: pri pritisku na predvajanje videa se je One odzval malenkost hitreje, ko pa je bilo potrebno naložiti kakšno spletno stran, je bil gladki zmagovalec S4. Slednje se mi zdi s praktičnega stališča precej pomembnejše. Po pregledu spletnih preizkusov baterija Samsunga pri povprečni uporabo zdrži dlje (za približno 20 odstotkov), oba telefona pa se v teh testih obneseta bolje kot njuna lanska predhodnika.

Zaključna izbira

V tem primeru se jasno pokaže problem, ki ga poudarjajo kritiki potrošniške družbe. Namreč, ne glede na to, katero izmed obeh vrhunskih naprav kupite, se boste v tistem trenutku odpovedali kopici prednosti tiste naprave, ki je ne kupite. Oba telefona imata namreč nekaj svojih edinstvenih prednosti. Tako bo vaša izbira v vsakem primeru s seboj nosila kanček grenkobe. Da pa bom tistim, ki se že ravno odločate za nakup novega telefona, izbiro kar se da olajšal, bom zaključek čim bolj poenostavil. Torej, če ste se odločili letos zamenjati telefon in ste pripravljeni plačati toliko, da posežete po najboljšem - potem ni dvoma: če niste ravno eden tistih, ki potrebujete vodotesno ohišje, katerega ga nudi Sony Xperia Z, potem se vam je izbira pravkar zožila na dva telefona: Samsung Galaxy S4 in HTC One. Več pa v naslednjem odstavku...

Končna odločitev

Pri vaši morebitni odločitvi med Samsungom Galaxy S4 in HTC-jevim One-om gre prazvazrav za več kot le dvoboj med dvema telefonoma. Bolje bi bilo reči, da gre za dvoboj med levo in desno polovico človeških možganov. Če pri vas prevladuje leva, to pomeni, da ste bolj praktični in racionalni. Torej boste verjetno izbrali Samsung Galaxy S4, ki ima objektivno gledano na papirju rahlo boljše specifikacije - močnejši procesor, vzdržljivejšo baterijo, fotoaparat z več megapiksli, večji zaslon, več senzorjev in načinov upravljanja ter hkrati tudi manj tehta. Če pa pri vas prevladuje desna intuitivna oziroma čustvena stran možganov, potem bi vas moral bolj navdušiti HTC-jev One. Ima materiale in obliko, ki izžarevajo lepoto in dragocenost, prečudovit uporabniški vmesnik, dva zelo solidna zvočnika in fotoaparat, ki svet lahko vidi širše. Odločitev se zdi sprva težka, a ko boste ugotovili, kakšna oseba ste, boste zlahka izbrali svojega favorita. Srečno vsem skupaj in bodite še naprej aktivni udeleženci Slo-Android skupnosti!

Pripis: se opravičujem, ker priložene slike zaradi omejenega časa testiranja niso ravno najboljše. V primeru, da od operaterjev ali uvoznikov dobimo napravi za tedenski preizkus, bo vsak od obeh telefonov deležen ločenega testa s strani enega od preostalih članov Slo-Androida.

 

Temi na našem forumu:

Samsung Galaxy S4

HTC One

Galerija slik

17 komentarji

 • Povezava komentarja 13. maj 2013 ob 17:22 objavil greenmen

  Seto hvala za vse kar si nam nudil,ter za izčrpen članek.

 • Povezava komentarja 13. maj 2013 ob 17:42 objavil sarobi

  Zelo dober članek glede na precej omejen čas namenjen primerjavi obeh "telefonov". Srečno pri novih življenskih izzivih !

 • Povezava komentarja 13. maj 2013 ob 17:49 objavil rizevnarastek

  Lep članek in lepo napisana primerjava.

  Hkrati bi rad pojasnil da si zahvale ne zaslužim, ker aparata nimam (tudi nikoli nisem omenil, da ga imam) vendar pa bi, če bi ga imel z veseljem delil z vami ;) Lp

 • Povezava komentarja 13. maj 2013 ob 18:05 objavil Nyrix

  Seto bravo, zelo dober opis! Zelo vsecna primejava polna pametnih prispodob, napisano tako da je in zanimivo brati in informativno hkrati. Malo ti kar zavidam kako dobro obracas slovenski jezik in nebi bil presenecen, ce izvem da sluzis svoj kruh s pisanjem. Ce slucajno ne, mas definitivno smisel za to :)

 • Povezava komentarja 13. maj 2013 ob 18:20 objavil LPKA

  Lepo napisano. Osebno sem pa za htc one. Ce ne drugega pa zaradi spremembe.

 • Povezava komentarja 13. maj 2013 ob 20:15 objavil pitastrudl

  pohlavno glede članka, dosti bolj odkrito kot druga testiranja :D

 • Povezava komentarja 13. maj 2013 ob 20:39 objavil kmetek

  kaj boš počel sedaj? :)

 • Povezava komentarja 14. maj 2013 ob 06:41 objavil Mič je pravi tič

  Fala care!

 • Povezava komentarja 14. maj 2013 ob 09:16 objavil Seto

  Hvala za same pozitivne komentarje!

  rizevnarastek: sem zgleda neki zamešal. Sej vseen :)

  Nyrix: sem že nekaj let pisal članke (Mobinet), samo po ustanovitvi tega portala nismo našli skupnega jezika, tako da sem quital.

  kmetek: dobro vprašanje. Ideja je, da bi najprej končal faks.

 • Povezava komentarja 14. maj 2013 ob 13:02 objavil Mtd

  Poklon mojster! Želim ti vse najboljše, v novih izzivih.

 • Povezava komentarja 14. maj 2013 ob 14:58 objavil Stonecat_612

  Škoda da se poslavjaš. A boš še sodeloval kot navaden uporabnik :)

 • Povezava komentarja 15. maj 2013 ob 10:46 objavil Seto

  Mtd: hvala še 1x!

  Stonecat_612: zdaj malo časa bom še toliko aktiven na forumu, da se vpeljejo novi administratorji. Za kasneje pa bom videl. Mogoče bom kdaj kasneje celo še napisal kakšen podoben test, kot je tale. V vsakem primeru pa, če bom kupoval nov telefon, bom zagotovo prišel sem gor po nasvet. :)

 • Povezava komentarja 16. maj 2013 ob 16:56 objavil Stonecat_612

  No, škoda potem. A imaš preveč dela, da bi še redno obiskoval forum, ali se ti več ne da? BTW, super test, sem ga z veseljem prebral!

 • Povezava komentarja 16. maj 2013 ob 17:43 objavil Seto

  Verjetno bom imel bolj malo časa. Hvala.

 • Povezava komentarja 16. maj 2013 ob 22:31 objavil Stonecat_612

  OK, če bo šlo, pa se le pglasi ;)

 • Povezava komentarja 10. junij 2013 ob 18:40 objavil MPodlesnik

  Seto drži se! Pa javi se še kaj. Začetki so bili najlepši! Upam da boma kljub gneči ki jo imama oba iz različnih razlogov, kdaj mela čas it na kako kavo :)

 • Povezava komentarja 10. december 2013 ob 12:07 objavil ac3rs

  želite zaslužiti, Kliknite ( PREVERJENO ).

  http://MegaStoon.Com/?share=237291

  http://MegaStoon.Com/1/?share=237291

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh