[TEST] LG G5 - je prihodnost že tukaj?

Novice, testi, članki in nasploh prispevki iz sveta mobilnih tehnologij.

[TEST] LG G5 - je prihodnost že tukaj?

Št. objave:#1  OdgovorNapisal/-a bertole » 21 avg 2016, 16:13

prispevek je v celoti delo uporabnika Sport Driver


Test so omogočili pri Telekomu, hvala!

Slika

Avgusta leta 2012 je LG predstavil telefon LG Optimus G, telefon, ki naj bi konkuriral Samsungu S3 in pa HTCju ONE X. To so bili časi, ko sta v svetu Androidov še kraljevala Samsung in pa HTC, LG pa je takrat veljal za bolj ceneno znamko telefonov. In ravno tega so se z linijo Optimus G želeli znebiti. Pa se vrnimo nazaj v sedanjost. V rokah držim telefon LG G5, torej že peto generacijo LGjeve zastavonoše. In od leta 2012 se je marsikaj spremenilo. Samsung je še vedno v vrhu po prodaji Androidov, ampak HTCjevo mesto pa je z zmogljivimi telefoni zavzel LG. Poglejmo torej kako se obnese največji tekmec Samsunga Galaxy S7.ZUNANJOST

Sicer je vse odvisno od vaših preferenc ampak za moje roke so mere telefona idealne, 149.4 x 73.9 x 7.7 mm. Enoročna uporaba ni zahtevala preveč stegovanja prstov in premikanja roke. Tudi masa telefona je super, ni prelahek, da bi deloval ceneno, prav tako pa ni pretežak. Tehta namreč 159g, kar ni preveč za telefon take velikosti. Razlog za to maso je material iz katerega je telefon narejen. LG pravi, da je telefon narejen iz aluminija, kar je sicer res, ampak se za razliko od denimo Nexusa 6P tega aluminija ne dotikate direktno. Podobno je kot pri avtomobilu, telefon je narejen iz aluminija ampak je prekrit z »barvo«, ki izgleda podobno kot aluminij. Posledica tega pa je, da telefon ni nikoli tako hladen kot bi bil, če bi imel izpostavljen aluminij, je pa res da tudi ni tako drseč.


Značilnost prejšnje generacije LG G4 je bila, da je za razliko od večine konkurence ohranil zamenljivo baterijo. In kljub temu da je LG G5 aluminijast zamenljivo baterijo še vedno ohranja, ampak na bolj zanimiv način. LG je za G5 ustavil »Magic slot« . V praksi to pomeni, da se spodnji del telefona lahko z pritiskom na gumb loči od zgornjega. To je tudi omogočilo modularnost telefona. Spodnji del telefona lahko zamenjate za denimo modul, ki ima fizične gumbe za ročne nastavitve v kameri ali pa za Bang and Olufsen Hi-Fi modul, ki naj bi izboljšal zvok. Tem modulom LG pravi LG Friends. Moj telefon je bil na žalost foreveralone zato teh modulov nisem mogel preizkusiti.


Slika

Na sprednji strani telefona nas pričaka 5,3 palčen IPS LCD QHD Corning Gorilla Glass 4 zaslon. Le ta pa je prelep, barve so super, zelo žive glede na to, da je zaslon IPS. Tudi vidni koti so pričakovano odlični, le ob močni sončni svetlobi bi lahko bil svetlejši in samodejno prilagajanje svetilnosti bi lahko bilo malo hitrejše. Ampak to so bolj malenkosti, večjih težav z uporabo nisem imel tudi na zelo močnem soncu. Nad ekranom najdemo steklen rob, ki je malo zakrivljen in izgleda zelo lepo, pa tudi telefon pri klicu lepše sede na uho zaradi tega. Na zgornjem robu se nahajajo 8MP sprednja kamera, senzorji in pa zvočnik za pogovore. Zvočnik je dovolj glasen bi pa zvok lahko bil malo bolj »čist«.


Slika

Ko telefon obrnemo naš pogled takoj pritegne ne ena ampak kar 2 kameri. Med obema kamerama najdemo dvojno LED bliskavico in pa laserski focus. Kameri sta rahlo izbočeni ampak ker je izboklina dokaj nizka se telefon, ko je na mizi ne maje. Pod kamerama pa najdemo čitalec prstnih odtisov, ki je tudi gumb za odklepanje in zaklepanje.


Slika

Delovanje le tega pa me je presenetilo, morem priznati da rahlo neprijetno. Ne vem kje tiči razlog ampak odtisa mi kar nekajkrat na dan ni zaznalo in sem moral narisati vzorec. Tudi z malo vlažnimi prsti ni deloval. Najbolj zanimivo pa je, da takih problemov nisem imel pri precej cenejšem, tudi LGjevem Nexusu 5X.


Slika

Nič pa nisem omenil gumbov za višanje in nižanje glasnosti na hrbtni strani telefona, ki so zaščitni znak LGjeve linije G že od leta 2013 in telefona LG G2. To pa zato, ker so se preselili na levo stranico telefona. Na levi stranici je tudi gumb, ki ga je treba pritisniti za sprostitev modularnega dela telefona.


Slika

Na desni strani najdemo kombinirano režo za kartico nano SIM in pa spominsko kartico microSD.


Slika

Na zgornjem robu telefona najdemo 3,5 mm vhod za slušalke, mikrofon in pa IR diodo, kar pomeni, da lahko G5 zamenja vaš daljinski upravljalnik.


Slika

Na spodjem robu pa najdemo sredinsko postavljen konektor USB type-C, še en mikrofon in pa zvočnik. Zvok preko zvočnika je čist, dovolj glasen le postavitev morda ni najbolj idealna saj ga lahko prekrijemo z roko.NOTRANJOST

Tako kot večino bližnjih konkurentov tudi LG G5 poganja Qualcommov procesor Snapdragon 820 z 4 jedri, 2 tečeta pri frekvenci 2,15 GHz, 2 pa pri 1,6 GHz, grafični čip je Adreno 530. Delovnega pomnilnika je LG vgradil 4 GB. Po pričakovanjih telefon ni imel težav z poganjanjem tudi zahtevnejših aplikacij, na primer Asphalt 8 je deloval brez problema. Ampak sem pa opazil, da se je telefon zelo hitro začel segrevati. Nikoli sicer ni bil tako vroč, da uporaba ne bi bila mogoča ali resnično neprijetna si pa z lahkoto začutil, da se je telefon segrel. Ampak na zmogljivost telefona to segrevanje ni imelo vpliva, vsaj ne vpliva, ki bi ga občutil.
Notranjega spomina je 32 GB, ki pa je razširljiv z spominsko kartico MicroSD. LG G5 z večjo kapaciteto pomnilnika pa ni na voljo.


Slika

No pa se posvetimo po mojem mnenju najzanimivejšem delu telefona, kameri oziroma kamerama. Kot že omenjeno sta kameri 2, glavna z 16 MP in pa sekundarna z 8MP ločljivosti ampak širokokotna. Glede na to, da je večina kamer telefonov višjega ranga sposobna proizvesti odlične slike ni presenečenje da tudi LG G5 tukaj ni izjema. Detajlov je veliko, kontrast je odličen pa tudi barve so dokaj realne. Tako je podnevi. Ko sem kamero prvič uporabil ponoči me je rezultat rahlo šokiral, negativno. Avtomatski način za moj okus izbere previsok ISO, kar pomeni da so slike ponoči svetle in pa bolj zrnate kot bi si želel.


Slika

Slika

Ampak na srečo LG G5 ponuja tudi ročni način pri kameri, namenjen bolj »naprednim« fotografom. Ampak ne bojte se, aplikacija je prijazna za uporabo in vsak se bo znašel v njej. Nastavljamo lahko belino, fokus, ISO, hitrost zaslonke. In ko uporabiš ročni način pri kameri lahko po nekaj igranja nastanejo resnično odlične slike. Sam sem bil navdušen. Pri kameri mi je všeč še hitro fokusiranje in pa za uporabo prijetna aplikacija, ki ima veliko funkcij ampak je vseeno preprosta za uporabo. Tudi za snemanje videoposnetkov je kamera odlična, ima optično stabilizacijo slike, kar pomaga če se vam tresejo roke. Telefon omogoča snemanje posnetkov v ločljivosti 4K in pa počasnih posnetkov z 120 posnetki na sekundo pri ločljivosti 720p.


Torej glavna kamera je super, kaj pa posebnost telefona? Širokokotna kamera, kot že ime pove lahko zajame precej večji kot slike, v številkah to pomeni da lahko glavna kamera posname sliko v kotu 75°, širokokotna pa kar v kotu 135°. Priznati moram, da je kar neverjetno kaj vse mi je uspelo »stlačiti« na sliko. Z navadno kamero bi moral stati precej bolj stran. Ampak ker ima kamera ločljivost le 8MP to pomeni, da se detajli izgubijo. Zaradi tako širokega kota pa se na nekaterih slikah pojavi tudi fisheye efekt. V glavnem je uporabnost širokokotne kamere odvisna od situacije, ponoči sem se raje zanašal na glavno kamero.


Omenil sem že, da je kamera aplikacija odlična saj je preprosta za uporabo in ima veliko nastavitev. Na voljo imamo funkcijo, ki hkrati zajame slike iz sprednje in zadnje kamere, in različne načine kot so učinek focusa, ribje oko, vinjeta in črno-bela. Sam jih razen za preizkus nisem uporabljal je pa vseeno lepo vedeti da imamo dodatne možnosti.

Nekaj primerov fotografij posnetih z G5 lahko vidite spodaj:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Ob predstavitvi telefona je mnoge razburila velikost baterije v novem LG G5. Baterija je namreč s kapaciteto 2800 mAh za 200mAh manjša od tiste, ki jo najdemo v LG G4. Na srečo pa lahko poročam, da me baterija ni razočarala. Brez varčevanja z baterijo mi je uspelo doseči 4,5h. Občutno slabši rezultati pa so bili le, če sem večino dneva preživel na območju s slabim sprejemom signala.
PROGRAMSKA OPREMA


Slika

Slika

Slika

Na LG G5 teče Android 6.0.1, ampak je tako kot pri Samsungu kar občutno predelan. LG svojo vizijo uporabniškega vmesnika imenuje LG UX, ki ga tukaj spoznamo že v njegovi peti generaciji ( LG UX v5.0). In ta peta generacija prinaša veliko novosti. Ob predstavitvi je ljudi razburilo dejstvo, da je LG umaknil »predal z aplikacijami« ( app tray). To pomeni, da se aplikacije, ko jih namestite prikažejo na enem od mnogih (domačih) zaslonov, podobno kot pri Applovem iPhonu.


Slika

Če imate torej radi nameščenih veliko aplikacij se boste morali zateči k uporabi map. Niste pa prisiljeni v uporabo tega, LG vam omogoča, da preklopite na klasični način. Izgled ikon je tipično LGjev, precej barvit ampak na voljo imate tudi različne teme v LG trgovini. Še ena novost uporabniškega vmesnika je odprava nekaterih funkcij, možnost iz prejšnjih generacij LGjevih telefonov kjer si lahko imel odprti 2 aplikaciji naenkrat se je poslovila, razlog za to je najbrž v tem, da bo ta funkcija vključena v prihajajoči Android 7.0. Na voljo pa je še vedno QSlide, ki omogoča, da so določene aplikacije prikazane preko drugih aplikacij, odprt imate lahko kalkulator, ko ste v brskalniku. Tudi QuickMemo še vedno ostaja, funkcija vam omogoča, da zajamete sliko zaslona in po njej pišete, rišete. Čeprav telefon ni prevelik vseeno prav pride možnost dodajanja gumbov v vrstico, gumbu za domov, nazaj in za odprte aplikacije lahko dodate denimo tudi gumb, ki odpre zaslon z obvestili, tako da vam ni treba izvajati prstne gimnastike. Funkcija, ki pa mi je bila daleč najbolj všeč, saj me spominja na čase dobrih starih Nokij pa je bil ves čas prižgan zaslon. Na zaslonu je vseskozi izpisana ura in pa ikone aplikacij, od katerih ste prejeli obvestila. Ta funkcija je sicer značilna bolj za zaslone z tehnologijo AMOLED ampak LG pravi, da poraba baterije ni prevelika, zaslon porablja 0,8% baterije na uro.


Za konec se dotaknimo še samega delovanja sistema. V prejšnjih letih so bili dodatne prevleke, ki so jih proizvajalci nameščali na Android glavni krivec, da je telefon deloval počasneje kot bi lahko. Ampak časi so se spremenili in LG G5 deluje skoraj popolno, zatikanja ni, aplikacije pa se le redko same ustavijo. Vesel sem, da so leta prinesla takšen napredek.ZAKLJUČEK

V času, ko so si vrhunski telefoni po strojni opremi in delovanju že izredno podobni vsak proizvajalec išče področje, da bi se razlikoval od konkurence. LG se je odločil za 2 področji, na enem je bil bolj uspešen kot na drugem. Na področju kamere je implementacijo širokokotne kamere opravil z odliko. Uporaba le te je preprosta, slike so zanimive na splošno pa bi telefon na področju kamere označil kot odličen. Drugo področje kjer je LG poizkušal pa je modularnost, kjer pa mu po mojem mnenju ni pretirano uspelo.


Slika


Moduli so dragi, vprašljivo je tudi ali bodo uporabni za prihodnje generacije telefonov in zato za večino ljudi nezanimivi. Ampak prinaša pa modularnost en, za nekatere pomemben, plus in sicer zamenljivo baterijo. Komu bi torej priporočil LG G5? Priporočam ga tistim, ki jim je pomembna kamera in si za fotografiranje radi vzamejo čas, tistim, ki jim Samsung preprosto ni všeč pa naj bo to njihov dizajn ali pa Samsungov TouchWiz pa vseeno zahtevajo odlično delovanje. LG G5 morda ni tako prodajno uspešen kot Samungov Galaxy S7, na srečo pa se to odraža tudi pri ceni. Če torej želite pri nakupu nekaj prihraniti izberite LG G5.


prispevek je v celoti delo uporabnika Sport Driver

Uporabniku bertole so se za prispevek zahvalili: 2x
kation_idPepe
Uporabniški avatar
bertole
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 2616
Pridružen: 14 maj 2012, 23:15
Kraj: Dolenjska
Prejete zahvale: 389

Naprava: LG G3, Garmin Fenix 3

Re: [TEST] LG G5 - je prihodnost že tukaj?

Št. objave:#2  OdgovorNapisal/-a Gi3M0 » 21 avg 2016, 17:52

Z večino se strinjam le s kvaliteto zaslona ne.No barve in slike so že top,a zgleda da je lg-ju uspelo nemogoče....Ravno zaradi burn in-a sem se otepal amoled zaslonov,a tu ga imam an IPSu??!!Ne moreš verjet,da so tako šparali pri zaslonu.....Recimo gledaš malo po osebni knjigi,pol greš na tapatalk in vidiš na sivem ozadju dele fb-ja in procentažo napolnjenosti baterije...
Slika

Uporabniku Gi3M0 so se za prispevek zahvalili:
kation_id
Uporabniški avatar
Gi3M0
Administrator
Administrator
 
Prispevkov: 5466
Pridružen: 14 jan 2011, 19:23
Kraj: Cukeršpic
Prejete zahvale: 807

Naprava: G955F & SM-R760


Vrni se na Novice in prispevki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost