[TEST] Sony Xperia X

Novice, testi, članki in nasploh prispevki iz sveta mobilnih tehnologij.

[TEST] Sony Xperia X

Št. objave:#1  OdgovorNapisal/-a bertole » 31 jul 2016, 23:13

Hvala Agenciji Zmaj, kjer so omogočili test!


Sony je v letošnjem letu v svojih vrstah naredil majnšo zmešnjavo. Opustili so črko Z in presedlali na X. In znova gredo od začetka, za enkrat še brez številk, kar se bo bržkone spremenilo drugo leto. Opustili naj bi tudi seriji M in C in nadaljevali le s serijo X.

Slika

Torej, kam spada nova Xperia X? Ne, to ni direktna zamenjava za Xperio Z. Slednjo je namreč letos zamenjal model X Performance z boljšimi specifikacijami od modela X. Na Xperio X bi lahko gledali kot na naslednjico modela Xperia M5, ki je bila predstavljena lani. Gre torej za napravo, ki bi jo lahko umestili nekam v srednji razred, z nekaj precej smešnimi kompromisi v primerjavi s predhodnico, a več o tem pozneje.GLAVNE LASTNOSTI

- 5" LCD zaslon z resolucijo 1080 x 1920 (441 pikslov na inč), X-Reality for Mobile, Triluminos in Dynamic Contrast Enhancer tehnologije
- AndroidOS 6.0 Marshmallow
- šestjedrni Qualcomm Snapdragon 650 - dvojedrni 1.8 GHz Cortex-A72 in štirijedrni 1.4 GHz Cortex-A53 procesorja
- Adreno 510 grafična enota
- 3GB RAM
- 23 MP zadnja kamera s sledljivim auto fokusom, 13 MP sprednja kamera
- 32GB notranjega spomina, možnost razširitve z MicroSD kartico
- 24-bit/192kHz Hi-Res zvok (vem, da večini te številke ne pomenijo veliko, so pa impresivne!)
- 2,620mAh neodstranljiva baterija
- čitalec prstnih odtisovIZGLED, IZDELAVA, OBČUTEK V ROKI

Na testu sem imel telefon zlate barve. Ta sicer ne bi bila moja prva izbira, vendar barva ni tako slaba. Malo manj vsakdanja, z malo več življenja od klasične bele in vedno aktualne črne.

Če bi se nahajali malo bolj na jugu, bi lahko rekli "a pri soniju ništa novo". Že nekaj seriji vlečejo isti oblikovalski jezik - ostri robovi, minimalizem, dokaj veliki robovi. Nič slabega, razen mogoče zadnjega, kjer jih konkurenti prehitevajo levo in desno. So se pa tudi pri Sonyu potrudili, z modelom Xperia XA, ki stranskih robov spredaj praktično nima.


Slika

Na sprednji strani ni nekih bistvenih presenešenj. Zgoraj so kamera in senzorji, zvočnik ter napis proizvajalca. Spodaj je odprtina za drugi zvočnik. Ja, ima stereo zvočnike. To, Sony! Poleg tega je steklo na robovih elegantno ukrivljeno, kar pripormore k premium občutku ob uporabi naprave.


Slika


Zadnja stran sledi minimalistični misli. Na vrhu sta kamera in bliskavica, na sredini napis Xperia, da morebitni firbci vedo, kaj uporabljate. In to je to. Zadnja stranica je kovinska z mat oziroma "forsty finish" teksturo, kot so jo poimenovali pri Sonyu. Zaradi tega je naprava malo težja, kar meni osebno ne predstavlja problema. Zaradi sturkture materiala na zadnji stranici ne ostajajo prstni odtisi kot na steklu.


Slika

Tudi stranice so nam že poznane. Kovinske, prijetno zaobljene in s staro postavitvijo, žal.

Gumb za vklop/izklop, ki hkrati služi kot čitalec prstnih odtisov je še vedno tu, na sredi desne stranice. Za uporabo v roki odlična pozicija, za vse ostalo neuporabna. Telefon pač morate prijeti v roko, če ga želite odkleniti s čitalcem. Ob kliku gumb spusti najbolj cenen "klik" zvok kar sem jih kdaj slišal ob uporabi telefona, kar ne spada k sicer premium izdelani napravi. Ampak hej, zadeva vsaj deluje.

Gumb kamere na Sonyu ni nova zadeva. Je dvostopenjski (1. fokusiranje, 2. zajem slike) in glede na to, da (upam) slikate večino v horizontalnem načinu, na pravem mestu. Občutek ob uporabi je ok.

Na spodnji stranici je USB vhod in glavni mikrofon, na zgornji pa 3.5mm audio priključek ter drugi mikrofon, ki služi za odstranjevanje zvokov iz ozadja.


Slika

Telefon zaradi svoje velikosti odlično sede v roko, tudi če ta ni primerljiva s šapami medveda. Če bi pri Sonyu malo zmanjšali prostor okoli zaslona, bi bilo pa še bolje.

Izdelava, z izjemo že prej opisanega gumba/čitalca prstnih odtisov, odlična! Izbira materialov, carsko ukrivljeno sprednje steklo, rahlo težja naprava, minimalizem... vse to se odraža v odličnem občutku ob uporabi.PROGRAMSKA OPREMA

Xperia X je prva v vrsti Sonyev, ki so in bodo prišli na trg z AndroidOS 6.0 Marshmallow. Nadgradnjo dobijo tudi nekateri starejši modeli.


Slika

Sonyeva Android preobleka je precej lahkotna. Recimo, da gre za poletno oblekico za na plažo, ki je v tem času priljubljena med dekleti. No ja, tudi fanti, če je na lepem dekletu. Stari Samsungov TuchWiz pa bi lahko recimo primerjali z opravo eskima na severnem polu.

Govorim seveda o uporabniškem vmesniku Xperia UI. Ta je dokaj blizu tisemu na Nexusu, ki je tak, kot si ga je zamislil Google, pa vseeno precej funkcionalen. Ker nima tisoč neuporabnih funkcij, ki bi se izvajale v vsakem trenutku, sistem deluje gladko. Iz meni neznanega razloga celoten sistem sicer zavzame precej prostora, kar 12GB.

Nasplošno je delovanje naprave večino časa vredu. Občasno se sicer kaj zatakne, vendar zadeva ni kritična. Ni pa na nivoju kakšnega S7, HTC 10, Nexusov in podobnih. Vendar, če smo fer, Xperia X tudi ni v tej elitni ligi (dražjih) telefonov.

Čitalec prstnih odtisov deluje dovolj hitro in zanesljivo. Tudi če imamo rahlo vlažne prste, lahko telefon še vedno odklenemo z uporabo prstnega odtisa, kar je bil pri prejšnjih Sonyevih serijah precejšen podvig. Ob odklepu se sproži animacija, ki prikrije manjši zamik pri pritisku na gumb za odklep in hkratnemu branju prsta. Pametno, Sony. In ja, gumb moramo pritisniti.


Slika

Na voljo imamo seveda cel kup prednaloženih aplikacij. Ene so bolj, druge malo manj uporabne. Gre za klasiko - mail, galerija, skicirka, predvajalnik glasbe...MULTIMEDIJA IN BATERIJA

Ko pridemo do multimedije, lahko pri Xperii X najdemo tako pluse kot minuse.


Slika

Zaslon testirane Xperie ima 5". Sam sem ljubitelj večjih zaslonov, vendar se da tudi s to velikostjo shajati. Če imate namen ure in ure prebiti ob gledanju filmov, serij in bedarij na YouTube, bo morda za vas bolj primeren večji zaslon. Drugače pa glede zaslona nimam pripomb. Čeprav gre za LCD zaslon, so barve precej živahne, skoraj primerljive z AMOLED zaslonom. Za to se lahko zahvalimo Quantum Dot tehnologiji, na kateri je zaslon narejen. V podrobnosti se ne bom spuščal. Barvna reprodukcija je dokaj natančna. Rahlo jo pokvari bela, ki ima modrikast odtenek. Pa tudi črna ni tako črna kot na AMOLED zaslonih (tam je črn piksel izklopljen, medtem ko morajo pri LCD tehnologiji vsi piskli goreti naenkrat). Imamo pa na voljo nastavitve beline in več nastavitev "živosti" zaslona, tako da si lahko prikaz nastavite po svojih željah. Na soncu je zaslon berljiv, ni pa primerljiv z AMOLED zasloni nekaterih konkurentov.


Slika

Vedno sem vesel, ko na telefonu vidim, da ima spredaj pozicionirana stereo zvočnika. S tem so že na dobri poti do uspeha. Vendar ne uspe vsem. In to se je zgodilo tudi Sonyu. Čeprav sta zvočnika dva in spredaj, da vibracije oddajata direktno proti vašim bobničem, zvok razočara. Je tih in brez pravega razpona. Sploh ob neposeredni primerjavi s katerim od HTC-jevih modelov z BoomSound, ter tudi Samsungovimi najnovejšimi modeli vidimo, da to ni to. Škoda, Sony. Osebno mi to sicer ne pomeni veliko, ker mi je poslušanje glasbe preko zvočnikov telefona precej patetično. Ob vklopu slušalk pa zvok ne razočara.


Baterija je s svojimi 2,620mAh presenetila. Ob moji klasični uporabi (stalno vklopljena lokacija, preko Bluetootha povezana ura, vklopljen WiFi in mobilno omrežje, tam kjer WiFi-ja ni, sinhronizacija dveh Google računov in kupa socialnih omrežji) je baterija z lahkoto zdržala skozi dan s 3-4 urami prižganega zaslona. Ko sem za potrebe testa prej omenjene funkcije vklapljal po potrebi, je telefon zdržal dan in pol do dva z nekje 5-imi urami prižganega zaslona. Xperia je namreč opremljena z novo vrsto baterije, imenovano Qnovo, ki naj bi poleg izboljšanega delovanja prinašala tudi daljšo življensko dobo, sploh če uporabljamo hitro polnjenje.KAMERA

Glede na dosedanje izkušnje s Sonyem, od kamere nisem pričakoval preveč. Tokrat so uporabili 23 MP Exmor RS senzor v kombinaciji z f/2.0 lečo.


Slika

Dobrih lastnosti kamere je kar nekaj. Prva je recimo novost, ki so jo pri Sonyu poimenovali Predictive Hybrid Autofocus. Gre za funkcijo, da telefon sam sledi objektu, ki ga izberemo tako, da nanj kliknemo in fokusira na ta objekt, tudi če se le-ta premika. Funkcija deluje super, dokler željeni objekt ostane v kadru kamere. Potem pa se Xperia običajno izgubi. Uporabna funkcija, če želimo fotografirati stvari, ki se veliko premikajo - otroci, živali, rastoča trava (hecam se)...

Če imamo vklopljeno funkcijo, da se fotoaprat sproži ob kliku na foto tipko tudi ob zaklenjenem zaslou, je zajem slike brez odklepanja res bliskovit. Sony navaja čas 0,6 sekunde in v praksi je čas po občutku primerljiv z navedenim. Tako ne boste zamudili nobene fotografije.

Visoka resolucija omogoča, da telefon zajeme ogromno detajlov, ki jih na slikah konkurentov definitivno ne bi videli.


Slika

Vendar ni vse tako rožnato. Še vedno so prisotni klasični Sony spodrsljaji.

Šum je skoraj vedno prisoten, sploh pa je opazen na slikah, kjer je bila osvetlitev slabša. Pri sonyu so hoteli težavo rešiti preko preogramske opreme za zmanjševanje šuma. Vendar ta deluje tako, da zmanjšuje ostrino slike. In včasih res pretirava. Na spodnji sliki si recimo oglejte leva drevesa.

Slika
(Mimogrede, slika je bila velika skoraj 14MB, Sony, whaaaat?)


Vogali slike niso tako ostri kot ostali deli slike. Spodaj je izrezan del slike najvišje resolucije. Popačenje je očitno.

Slika


Barve so občasno povsem sprane in niti približno tako žive kot v resnici. Xperia kompenzira ta problem z navijanjem kontrastov in nasičenosti v galeriji. Realne barve pa kasneje vidimo, ko slike premaknemo recimo na računalnik.

Slika


OK, morda se vam po napisanem zdi, da se vam bolj splača slikati s kalkulatorjem ali krompirjem. Ne, ni tako hudo. Ko slika uspe, uspe super. Vendar pa ne uspe vedno, kot je to običajna praksa pri konkurentih. Dajmo Sony, popravite že to. Isti problemi se vam ponavljajo že v zadnjih nekaj serijah.

Spodaj je nekaj slik, ki pa so uspele. Takih slik je seveda več, kot tistih prej opisanih katastrofalnih.

Slika

Slika

Slika

Slika

SlikaZAKLJUČEK

Všečen mid-range telefonček s presenetljivo dobro baterijo. Ne more se primerjati s flagship predstavniki drugih znamk, vendar bom to primerjavo raje delal, ko bom v roke dobil model X Performance.

Ko bi Sony vsaj spedenal še kamero. Strojno so že tam, nekaj morajo očitno narediti še na programskem oddelku.

Uporabniku bertole so se za prispevek zahvalili:
Sport Driver
Uporabniški avatar
bertole
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 2616
Pridružen: 14 maj 2012, 23:15
Kraj: Dolenjska
Prejete zahvale: 389

Naprava: LG G3, Garmin Fenix 3

Vrni se na Novice in prispevki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron