[TEST] Canon 650D vs Nexus 5X - primerjava kamere

Novice, testi, članki in nasploh prispevki iz sveta mobilnih tehnologij.

[TEST] Canon 650D vs Nexus 5X - primerjava kamere

Št. objave:#1  OdgovorNapisal/-a bertole » 01 maj 2016, 10:16

Hvala Telekomu, da so omogočili test Nexusa 5X!

Kamere v mobilnih telefonih so v relativno kratkem obdobju zelo napredovale. Če so bile še pred nekaj leti vse kockaste in čudnih barv, so danes slike posnete s telefoni, sploh tistimi dražjega razreda, odlične. Z lahkoto se primerjajo z večino kompaktnih fotoapratov. Kako pa se obnesejo kamere telefonov v primerjavi z DSLR-ji?


Ker imam doma DSLR fotoaprat Canon 650D sem se odločil narediti hitro primerjavo. Takrat sem imel na testu ravno Nexus 5X, sem Canona primerjal z njim. Kamera na Nexusu je ena najboljših trenutno na trgu (od tistih, ki sem jih preizkusil, ga v slikah prekašata le nova Samsunga serije Galaxy S7). Canon 650D pa spada nekje med malo boljše vstopne DSLR-je. Cena obeh naprav je približno primerljiva. S tem da z eno lahko počnemo marsikaj, z drugo pa pač slikamo. Vendar stvari niso tako črno-bele. Fotoaparat namreč ponuja veliko več opcij in nastavitev pri samem fotografiranju.


Da je bila primerjava bolj fer, sem z obema napravama slikal na "auto" načinu, kjer naprava sama izbere optimalne nastavitve. Oziroma naj bi jih. Na Canonu sem uporabljal kit objektiv - Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6. Nexus objektiva seveda nima, zaslonko pa se odpre do f/2.3. Kader na sliki sem poskušal narediti kar se da identičen na obeh fotografijah.REZULTATI

(prva slika bo vedno iz Canona, druga iz Nexusa, nato tretja Canon, itd.)

Prvo kar na slikah opazimo je, da so slike Canona na auto načinu precej toplejše od Nexusovih na auto načinu. To pomeni, da so slike Canona bolj rumenkaste, slike Nexusa pa bolj modrikaste. Na ta aspekt slike vpliva ravnovesje beline, ki jo izbere naprava ob zajemu fotografije. Osebno preferiram Nexusovo izbiro. Lahko pa na Canonu z nekaj kliki spremenimo nastavitve beline in bodo slike tudi na auto načinu hladnejše.

Slika

Slika

Slika

Slika


Druga stvar, ki sem jo opazil je, da Nexus v post-procesiranju bolj navije kontraste. V večini primerov slika tako res izgleda boljša ob hitrem ogledu. Je pa tudi res, da moramo slike iz fotoaprata prenesti na računalnik, če hočemo imeti kaj od njih. In ko jih imamo enkrat na računalniku, lahko vsem naenkrat z nekaj kliki povečamo kontraste, če nam je to všeč. Na spodnjih slikah je vidno zlasti iztopanje zelene barve na slikah posnetih z Nexusom.

Slika

Slika

Slika

Slika


Pri Nexusu aplikacija kamere omogoča samodejni vklop funkcije HDR. V tem načinu naprava zajeme tri fotografije z različnimi osvetlitvami, te tri slike s pomočjo algoritma združi v eno in tako dobimo neko optimalno osvetlitev. Ta način je uporaben, ko imamo na eni sliki dele, ki so zelo temni in dele, ki so zelo svetli. V načinu HDR zato naprava ne rabi izbirati ali bo en del slike preveč osvetljen ali bo en del slike pretemen. Canon sicer tudi omogoča to funkcijo, vendar jo moramo posebej vklopiti. Na spodnjih dveh slikah, kjer je bila na Nexusu uporabljena funkcija HDR je očitno, da je slika izpadla lepša. Zlasti kamnita stena je precej lepše osvetljena kot pri Canonu.

Slika

Slika


Nastavitev exposure je Canon večkrat zadel pravilno. Običajno so slike pravilno osvetljene, medtem ko je Nexus v zahtevnejših pogojih (na sliki so sence in močna svetloba, recimo) včasih zgrešil osvetlitev. Običajno bi si Nexus v takih pogojih pomagal s HDR načinom, včasih pa ga očitno pozabi vklopiti in slika ne izpade tako dobro. Spodnja Nexusova je recimo over-exposed, preveč svetla.

Slika

Slika


Če iz nekega razloga radi slikate proti soncu, to delo bolje opravi Canon.

Slika

Slika


Pri makro fotografiranju gladko zmaga Canon. Iz preprostega razloga - ima objektiv. Z objekivom lahko objekt približamo in izostrimo, medtem ko pri Nexusu te možnosti ni. Če seveda nočemo uporabiti digitalnega približevanja in s tem pokvariti slike. Zoom pa moramo uporabiti. Naprave namreč ne morejo izostriti objekta, ki je preblizu leči. Fizika, pa to.

Slika

Slika


V slabih svetlobnih pogojih je bila zadeva okoli ravnovesja beline ravno obrnjena. Canonove slike so bolj hladne, Nexusove tople. Poleg tega je Nexus sproduciral precej več šuma na fotografiji. Je pa morda še omembne vredno, da ima Canonov objektiv opitčno stibilizacijo, tako da imamo lahko zaslonko dlje odprto brez da bi žrtvovali ostrino slike. Dlje odprta zaslonka pa pomeni še nekaj - ISO vrednost je lahko nastavljena nižje in je zato na sliki manj šuma.

Slika

Slika

Slika

Slika


Flash na fotoaparatu je pač klasa zase. Že vkomponirani, da ne omenjam tistih, ki se jih da dokupiti. Je pač na fotoapratu flash precej večji, medtem ko na Nexusu kot flash služita dve led diodi.

Slika

Slika


Nekaj zanimivih stvari je opaziti tudi, ko katero od slik približamo. Ena od teh je, da se na določenih slikah (ne vseh!) pri Canonu pojavi opazna kromatična aberacija ("Chromatic Aberration"), ko se na robovih predmetov na sliki pojavijo čudne barve, običajno vijoličaste in podobne. Pri Nexusu tega nisem opazil. Je pa kromatična aberacija povzročena s strani objektiva in ne samega fotoaprata. Pri kit objektivih jo je mogoče pogosto zaslediti, pri dražjih objektivih, ki jih lahko dokupimo pa niti ne. Poleg tega je aberacijo dokaj enostavno do velike mere odpraviti z računalniškimi programi. Na spodnji sliki je aberacija dokaj očitna na strehi štartne hišice in na drevesih za njo. Pri sliki posneti z Nexusom je ni opaziti.

Slika

Slika


ZAKLJUČEK

Torej, kaj je boljše? Brez dvoma se lahko kamere na dražjih telefonih primerjajo z DSLR fotoaprati. Vsaj tistimi za malo manj denarja. In s kit objektivom. Žal nimam toliko financ, da bi si kupil fotoaparat in objektiv najvišjega razreda za skupaj nekaj tisoč evrov in nato naredil primerjavo takega fotoarapata s telefonom. Verjamem pa, da bi bile takrat razlike malo bolj očitne. V korist fotoaprata.

Je pa, sodeč po testu, telefon več kot dovolj za zajem kvalitetnih fotografij. Velika prednost kamere na telefonu je ta, da jo imamo praktično vedno s sabo. Telefon je namreč večino časa, vsaj pri meni, v žepu. Kompaktnost je več kot očitno na strani telefona. Torej, ko rabimo nekaj na hitro, običajno nepričakovano poslikati, telefon pride še kako prav in tudi slike niso slabe.

Fotoaparat pa ni tako kompakten. Ne poznam človeka, ki bi imel vsak trenutek s sabo DSLR-ja, sploh če ima na njem kakšen zajeten zoom objektiv. Fotoaprat vzamemo s sabo, ko vemo, da bomo nekaj fotografirali. Ima pa fotoaprat kar nekaj prednosti in morda mu je ta test naredil nekaj krivice. Na auto načinu namreč niti približno ne izkoristimo vsega potenciala fotoaprata. Te slike bi lahko bile precej boljše, če ne bi slikal na auto načinu. Je pa potrebnega nekaj časa, da se naučimo, kaj katera nastavitev pomeni in kaj njeno spreminjanje naredi na fotografiji. Poleg tega je velik plus možnost menjave objektivov. Imamo sicer take, ki poskusijo zajeti vse spektre fotografije, vendar te ponavadi niso tako kvalitetni. Na voljo pa so tudi namenski objektivi. Recimo portretni, zoom (šport in živali...), širokokotni... In takih se poslužujejo profesionalci. Res, da so taki objektivi namenjeni za uporabo samo v določenih situacijah, vendar takrat ne sklepajo kompromisov. Zna pa biti komplet boljše fotografske opreme precej drag.

Torej, zaključek. Če niste preveč zahteven fotograf in običajno slikate le priložnostno, bo verjetno za vas dovolj kamera na telefonu, morda tudi kakšen komakten fotoaparat, ki so običajno cenejši od DSLR-jev. Če pa se želiti "igrati" s fotografijo, pa si le omislite zrcalno-refleksni (DSRL) fotoaprat. Odpre vam namreč povsem nov pogled v svet fotografije. Sam imam obe napravi. Večino slikam s telefonom, ker ga imam vedno pri roki. Ko pa vem, da bom tekom dneva nekaj sigurno slikal pa s seboj vedno vzamem fotoaprat. Poleg tega mi je v veselje preizkušati različne nastavitve fotoaprata in kaj to pomeni na fotografiji, recimo long exposure.


Test je objavljen tudi na Smartslam.si

Uporabniku bertole so se za prispevek zahvalili: 2x
PaulSport Driver
Uporabniški avatar
bertole
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 2616
Pridružen: 14 maj 2012, 23:15
Kraj: Dolenjska
Prejete zahvale: 389

Naprava: LG G3, Garmin Fenix 3

Vrni se na Novice in prispevki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron