Googlov hitri optični internet na poti v Evropo?

Prispeval  matjaz :: 27. oktober 2011 ob 19:09 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

Google je na začetku lanskega leta predstavil projekt za postavitev optičnega omrežja, ki bo omogočalo prenose podatkov s hitrostjo do enega gigabita na sekundo. Gigant je cenovno ugodno optično omrežje pred kratkim pričel postavljati v ameriškem mestu Kansas City. Gradnja infrastrukture je v polnem zagonu. Prva gospodinjstva naj bi bila nanjo priključena že v naslednjem letu.

Ker so za Googlovo optično omrežje veliko zanimanja pokazali tudi Evropejci, se je računalniški gigant odločil, da ga bo v bližnji prihodnosti postavil celo na Stari celini. Da Google misli resno je nakazal s tem, da se je eden od njegovih podpredsednikov že srečal s francoskim ministrom za industrijo. Iz opravljenih razgovorov je bilo razvidno, da računalniški gigant tehtno razmišlja o možnosti, da bi postavil cenovno ugodno optično omrežje na evropskih tleh.

Mnogi poznavalci menijo, da je odločitev podjetja Google po vsej verjetnosti povezana z odločitvijo Evropske unije, da v izgradnjo boljše optične infrastrukture vloži zajeten kup denarja. Do leta 2020 naj bi Evropska unija za to namenila kar 9,2 milijarde evrov subvencij. Skupni investicijski stroški naj bi znašali kar vrtoglavih 300 milijonov evrov. Čeprav Google še ni razkril nobenih datumov, številk ali konkretnejših zavez za izgradnjo optičnega omrežja, upajmo, da bo tudi naša mala državica deležna pozornosti računalniškega giganta.

Vir: racunalniske-novice.com

2 komentarji

  • Povezava komentarja 27. oktober 2011 ob 22:31 objavil HostX9

    hmm včasih bi si raje želel kruha namesto iger.... nimam nič proti hitremu internetu sam včasih bi bilo lepše vided drugačne prioritete...

    Sicer pa upajmo da bo prišla zadeva morda tudi k nam. Če bo cenejša od konkurence bo to cool ^_^

  • Povezava komentarja 28. oktober 2011 ob 09:48 objavil matjaz

    Po mojem mnenju, do nas kaj takega še dolgo ne bo prišlo, pa tudi novega resnega konkurenta v slovenskem internetnem prostoru še nekaj časa ne bo.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh