MWC11: Samsung Galaxy S II in Samsung Galaxy Tab 10.1

Prispeval  Seto :: 14. februar 2011 ob 12:01 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

Že vikend pred tokratnim začetkom MWC-ja je bil precej buren in poln razkritji novih mobilnih naprav. Začetno čakanje so prekinile napovedi dveh težko pričakovanih Samsungovih naprav: naslednika telefona leta – Samsunga Galaxy S in večjo in tudi zmogljivejšo različico Samsungove tablice Galaxy Tab. A najprej k telefonu.

Samsung i9100 Galaxy S II je predvsem izjemno tanek telefon (8,5 mm) z zelo velikim zaslonom (4,3 palca). Ločljivost zaslona žal kljub večji diagonali ostaja ista kot pri predhodniku, se pa zaslon ponaša z oznako Super AMOLED Plus. Kaj točno to pomeni v praksi, bomo videli, a pričakovanja so velika. Ohišje je še vedno plastično, je pa tisto pod znotraj tega napredovalo. Procesor je tokrat dvojederni Cortex A9, ima kar 1 GB polnilnika RAM ter tudi več vgrajenega shranjevalnega prostora (16-32 GB), vgrajen je giroskop, boljši pa je tudi fotoaparat z 8MP, ki snema video 1080p kar pri 30 slikah na sekundo. Predvsem pa – ja – ima LED-bliskavico in HDMI izhod. Znova bo programska oprema hoteli ali ne prekrita s Samsungovim TouchWiz, kako bo z doma izdelanimi ROM-i pa bomo še videli. Lahko bi rekli, da je Samsung Galaxy S II po podatkih upravičil pričakovanja, a jih ni presegel.

Nova generacija Samsungove tablice ni dobila oznake 2, saj bi to vrglo slabo luč na komaj pol leto staro prvo generacijo te naprave. Zato se nova tablica uradno imenuje Galaxy Tab 10.1, kar nam že razkrije tudi večjo diagonalo zaslona – žal pa ta ni OLED. Sicer pa je tablica povsem primerljiva s tistimi najboljšimi, ki so bile predstavljene pred kratkim na CES-u. Ima 2 kameri (ena kar z 8 megapiksli) in zna snemati video po standardu 1080 pri 24 FPS. Poganja jo dvojedrna Tegra 2, notri pa je 16-32 GB medija za shranjevanje. Baterija ima kapaciteto 6860 mAh. Ostalih specifikacij strojne opremljenosti ne bom ponavljal, ker so praktično enake konkurenci. Je pa omembe vredna masa izpod 600 gramov in debelina 10,9 mm. Na zadnji strani so gladko plastiko nadomestili s hrapavo. Programsko opremo zastopa čist nemodificiran Android 3.0!

Videti je, da so problemi, pri katerih je prihajalo pri Android telefonih, izučili Google in proizvajalce. Kaj mislim s tem? Pri novih tablicah, ki temeljijo na Android 3.0, je opaziti, da imajo vse skoraj iste specifikacije (isti procesor, ista ločljivost zaslona, 2 kameri, nemodificiran Android 3.0). To verjetno pomeni precej manj nočnih mor za programerje in nekaj manj svobodne izbire za kupca. A ta verjetno bolj kot svobodno izbiro ceni čim boljšo opremljenost tablice in brezhibno delovanje vseh napravi namenjenih specifikacij. In to pričakujemo od Androida 3.0.

Oglasni video za Galaxy SII (pozor – pred ogledom si pripravite robčke):

 

Podrobnejša predstavitev obeh naprav:

 

Samsung Galaxy S II preizkusni videi:

 

Kratek primer videa, posnetega Galaxy SII (priporočam ogled pri 1080p):

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 preizkusni videi:

 

Temi o napravah na Slo-Android.si:

Telefon: http://slo-android.si/forum/topic.html?id=1755

Tablica: http://slo-android.si/forum/topic.html?id=1815

3 komentarji

 • Povezava komentarja 14. februar 2011 ob 14:39 objavil Razor

  Seto, a si ziher, da bo imel S2 hdmi izhod. Sem čisto vse prebral in nikjer ne najdem omembe. Je pa tudi res, da se sammy bolj koncentrira na dlna.

 • Povezava komentarja 14. februar 2011 ob 16:42 objavil Seto

  Sem skoraj prepričan. V gsmarena pod specifikacijami je naveden. Mislim, da potem to drži.

 • Povezava komentarja 15. februar 2011 ob 22:34 objavil Razor

  Jest še vedno ne najdem hdmija nikjer.
  http://galaxys2.samsungmobile.com/html/specification.html

  Connectors
  MicroUSB, 3.5mm Ear Jack

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh