Amazonov Fire OS v dveh dneh izgubil in dobil šifriranje

Prispeval  matjaz :: 13. marec 2016 ob 16:21 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

Amazon je izbral verjetno enega najslabših možnih trenutkov za spreminjanje svoje politike glede šifriranja podatkov v svojem na Androidu temelječem operacijskem sistemu Fire OS. Medtem ko v ZDA poteka razvpit boj med FBI-jem in Applom, v katerem prvi želi oslabitev varnostnega sistema v iPhonu, kar bi olajšalo razbijanje šifriranja s surovo silo, je Amazon s posodobitvijo programske opreme v svojem Fire OS onemogočil šifriranje. In si čez dva dni po silovitem odzivu premislil.

Amazonove naprave, ki jih poganja Fire OS, torej Kindle Fire, Fire Phone, Fire HD in Fire TV Stick, imajo možnost šifriranja podatkov, ki je resda privzeto izključena, a jo kljub temu številni uporabniki uporabljajo. Posodobitev Fire OS 5 po novem ne podpira več šifriranja, zato ob nadgradnji te naprave to možnost izgubijo.

Zakaj bi podjetje prostovoljno ošibilo varnostne standarde svojih izdelkov, je zanimivo vprašanje. Amazon je nanj odgovoril z besedami, da so iz Fire OS 5 odstranili nekaj funkcij, ki jih uporabniki niso pogosto uporabljali. Dodal je, da so se za to potezo odločili že lani jeseni in da nima nobene povezave s primerom San Bernardino.

Odziv javnosti milo rečeno ni bil pozitiven, zato si je Amazon hitro premislil in je že dva dni pozneje sporočil, da bodo v naslednji nadgradnji Fire OS, ki bo šla spomladi, vrnili možnost šifriranja. Uporabniki imajo tako možnost, da preskočijo trenutno verzijo Fire OS 5 in si kasneje namestijo neposredno novo verzijo, ki bo ponovno uvedla (torej ohranila) šifriranje podatkov na nosilcu.

Vir: slo-tech.com, spisal Matej Huš

 

1 Komentar

 • Povezava komentarja 11. junij 2016 ob 08:36 objavil brezzamere

  Od vceraj sem uporabnica s7. Prej sem imela S5
  Imam sledece tezave
  V Stikih Nimam moznosti izbire med imeniki Google,SIM,naprava
  Prikazuje zgolj Google stike
  V nastavitvah ni opcije kot na s5 stiki za prikaz

  Za prejem sms ni zvoka.
  Sem blond Ampak toliko pa spet ne :)
  Tudi ni moznosti ponovitve opozorila za sms.

  Kaksna ideja oz resitev?

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh