Google z Androidom ustvaril 22 milijard dolarjev dobička

Prispeval  matjaz :: 27. januar 2016 ob 19:52 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

Google je precej skrivnosten o zaslužku s svojim operacijskim sistemom Android za pametne telefone. Številke je naposled v sodnem postopku razkril Oraclov odvetnik. Google je z Androidom doslej ustvaril 31 milijard dolarjev prihodkov in 22 milijard dolarjev dobička.

Google je dejal, da je Oraclov odvetnik informacije dobil v zaupnih finančnih dokumentih, ob čemer poudarja, da gre za Oraclov izračun. A četudi vrednosti niso povsem natančne, zagotovo zelo dobro zadenejo vsaj velikostni razred. Se je pa Google podvizal in vložil zahtevo po počrnitvi in zaprtju zapisnika sojenja, saj da je Oraclov odvetnik razkril "izjemno občutljive informacije". Kot so zapisali, Google javno razkriva prihodkov na postavki Android, njihove razkritje pa bi imelo negativen učinek na Googlovo poslovanje. Zapisnik je izginil z elektronskega sistema, čeprav sodišče uradno še ni odločilo o Googlovi zahtevi.

Oracle Google toži, ker naj bi ta uporabil del Jave za Android, zato želi od njega del dobička. Googlu naj bi se bilo svoj čas zelo mudilo, ker je tekmoval z Applom pri postavitvi trgovine aplikacij, zato je nekritično uporabil del kode iz Jave. Oracle želi odškodnino, ki je sorazmerna z zaslužkom od Androida, zato je potreboval te informacije, ki pa jih Google ne želi spustiti v javnost. Spor se vleče že iz leta 2011.

Android je z nami od leta 2008, Googlu pa polni malho na dva načina: z reklamami, ki se prikazujejo na telefonih z Androidom in prek trgovine Google Play, kjer so na voljo brezplačne in plačljive aplikacije.

Zanimiva je tudi informacija, da je Googlu Applu samo v letu 2014 plačal milijardo dolarjev, da je Google privzet iskalnik na iPhonu.

Vir: slo-tech.com, spisal Matej Huš

 

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh