Predstavljena trojica novih Nexusov

Prispeval  matjaz :: 30. oktober 2012 ob 19:33 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

Googlova napoveda prireditev na kateri naj bi naznanili številne novosti, je zaradi orkana Sandy odpoveda in kot kaže so se za osnovno predstavitev zanesli kar na internet, saj so novosti objavili na uradnem blogu Androida. Na kratko, potrdili so vse glavne novosti, torej 32 GB WiFi in 3G različici Nexus 7, mobilni telefon LG Nexus 4 ter Samsungovo 10-palčno tablico Nexus 10.

Nexus 4 Nexus 4


Nexus 4 bo na voljo v dve različicah, 8 in 16-gigabajtni, imel bo 4,7-palčni LCD z ločljivostjo 1280 x 768 pik, štirijedrni procesor Snapdragon S4 na 1,5 GHz, 2 GB delovnega pomnilnika, kameri pa imata po 8 oz. 1,3 milijona točk za zajem slike. Ima tri priključne, standardna 3,5 mm priključek za slušalke ter micro-USB in SlimPort HDMI izhod. Baterija ima kapaciteto 2100 mAh. Naprodaj bo 13. novembra v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Španiji, Kanadi in Avstraliji, ceni pa sta v angleški trgovini Play 240 oz. 280 funtov (v nemški 300 oz. 350 €).

Nexus 7 bo na voljo le v 16 in 32 GB različici. Poleg WiFi modelov bo na voljo še 32 GB različica s 3G povezljivostjo, ki bo v ZDA delovala na omrežjih AT&T in T-Mobile, medtem ko bo za povezavo v svet v Veliki Britaniji skrbel operater Three. Cena za 3G model je v nemški trgovini Play 300 €, torej 50 € več od 32 GB WiFi različice, medtem ko 16 GB WiFi različica stane 200 €. 3G različica bo prav tako na voljo 13. novembra v istih trgovinah, kot Nexus 4, 32 in 16 GB WiFi modela pa je na voljo že zdaj.

Tretja novost v družini Nexus je kakopak Nexus 10. Gre za Samsungovo 10-palčno tablico z ARM-15 procesorjem, Samsungovim dvojedrnim Exynosom 5250. Zaslon ima ločljivost 2560 x 1600 pik, delovnega pomnilnika je 2 GB, uporabniške datoteke pa bo mogoče naložiti na 16 oz. 32 GB internega pomnilnika, odvisno od izvedenke. Ni še povsem jasno, katerega tipa je zaslon, a se govori, da gre za LCD tipa PLS (variacija tehnologije IPS) namesto za Super AMOLED panel. Cene so tudi tokrat več kot ugodne, 320 oz. 390 funtov v angleški trgovini (400 oz. 500 dolarjev v ameriški, 400 oz. 500 € v nemški) za 16 oz. 32 GB različico, tudi Nexus 10 pa bo na voljo, kot vse ostale novosti, 13. novembra v prej naštetih trgovinah Play.

Ena novost, ki je skupna vsem novim predstavljenim izdelkom, je Android 4.2. Ima nekaj zanimivih novosti, Google najbolj oglašuje predvsem nov panoramski način fotografiranja, Photo Sphere. Ta ne omogoča ustvarjanja le 'trakastih' panoram, temveč je slike mogoče zajemati v vseh treh dimenzijah in jih nanesti na kroglo. Programska oprema nato sama slike združi v lep rezultat. Android 4.2 bo dobil še tipkanje z drsenjem prsta po tipkovnici, v stilu Swypea. V tabličnem načinu bo podpiral uporabo več profilov (uporaba ene tablice v družinskem okolju bo tako enostavna), mogoča bo funkcija Daydream, kjer bo zaklenjena naprava oz. naprava v docku prikazovala posnetke in fotografije z internega pomnilnika, izboljšano je razširjanje opozoril, sicer predstavljeno že v Android 4.2, z brezžičnim adapterjem za HDMI pa bo mogoče na TV pošiljati živo sliko s tablice, ne glede na to, kaj bo na zaslonu tablice prikazano (video posnetek, YouTube, slike, igre, itd.).

Novosti je deležen še Google Now, ki se zdaj tesneje poveže v Gmail in preverja stanje poletov, rezervacije hotelov in podobne opravke, na voljo pa bodo še nove kartice, npr. lokalne zanimivosti, prihajajoče kino predstave in podobne potencialno zanimive aktivnosti. Skupaj z izidom Androida 4.2 se bo nekoliko razširila storitev Google Play Music, ki bo poleg ZDA na voljo še v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in Španiji. Uporabniki bodo lahko naložili do 20.000 lastnih skladb, ki jih bodo lahko še obogatili z nakupom iz bogate knjižnice v Googlovi trgovini Play Music - slednja bo do širšega izida obogatena z naborom skladb založbe Warner Music. S tem Google Play Music pokriva vse večje založbe.

Vir: slo-tech.com, spisal Primož Resman, priredil Matjaž.

 

Sorodni VideoZa komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh