Adobe Flash Player dokončno zapušča Android naprave

Prispeval  matjaz :: 21. avgust 2012 ob 16:52 :: Novice
Oceni
(0 glasov)

Z izidom najnovejše različice Androida 4.1 Jelly Bean je Adobe dokončno dvignil roke nad podporo Flashu v mobilnih brskalnikih in ga uradno umaknil iz aplikacijske trgovine Google Play. Kaj to pomeni za obstoječe uporabnike in kako priti do Flash Playerja na napravah, ki ga še nimajo nameščenega?


Umik Adobe Flash Playerja iskreno rečeno ni nepričakovan dogodek, čeprav je gotovo še kdo upal, da se bo Adobe v tem času premislil. Že lani novembra je namreč Adobe oznanil, da se ne bodo več posvečali razvoju Flash Playerja za mobilne naprave. Kljub temu, da je podpora za Flash v brskalnikih na Android napravah veljala kot ena večjih prednosti pred ostalimi mobilnimi operacijskimi sistemi, odločitev ni bila naključna, saj podjetju Adobe enostavno ni uspelo razviti aplikacije, ki bi se dobro razumela z omejitvami mobilnih naprav.

Kdo lahko še uporablja Flash Player?
In ker Adobe ni razvil različice Flash Playerja, ki bi podpiral Android Jelly Bean, je prejšnji teden za vse Android uporabnike odstranil možnost sveže namestitve aplikacije Adobe Flash Player iz uradne Android aplikacije trgovine. Kaj to pomeni za tiste, ki imate Flash Player že nameščen na obstoječih napravah?

Dobra novica je ta, da lahko Flash Player še naprej uporabljate in da bo Adobe do septembra 2013 še zagotavljal pomembnejše varnostne popravke. To velja za vse naprave, ki so certificirane za poganjanje Adobe Flash Playerja. Slaba novica pa je, da bo obnašanje Flash Playerja nepredvidljivo pri nadgradnji na Android 4.1, zato Adobe vsem uporabnikom ob namestitvi različice Jelly Bean svetuje odstranitev Flash Playerja. Se pravi, Flash Player boš na Jelly Beanu uporabljal/a na lastno odgovornost.

Kako do Flash Playerja na ostalih napravah?
Novejše naprave, ki nimajo prednameščenega Flash Playerja, pa žal nimajo več možnosti namestitve Flash Playerja iz uradne aplikacijske trgovine. Adobe sicer za razvijalce ponuja arhivske verzije Flash Playerja, tudi za Android v obliki .apk datotek, ki jih je možno ročno namestiti na telefon. Pri tem velja opomba, da pri ročni namestitvi niso podprte varnostne posodobitve aplikacije, ki jih bodo vsaj še eno leto deležni obstoječi uporabniki.

Dodatna ovira je tudi Android različica Googlovega priljubljenega brskalnika Chrome, ki ga najdemo npr. na tablici Nexus 7, saj Chrome enostavno nima vgrajene podpore za Flash Player. Nexus 7 uporabniki morajo zato poleg Flash Playerja namestiti tudi katerega izmed drugih brskalnikov (Dolphin, Firefox). V aplikacijski trgovini Google Play se je sicer že pojavila kopica aplikacij, ki obljubljajo enostavno namestitev Flash Playerja. A pri uporabi teh aplikacij velja previdnost, saj se bo gotovo našel kdo, ki bo situacijo izkoristil za nepoštene namene. Če tvoj telefon ali tablica ni na seznamu uradno podprtih naprav ali če že poganjaš Jelly Bean, tako ali tako velja velika verjetnost, da se ti bo Flash Player obnašal še bolj čudno kot na podprtih napravah, zato je vprašanje, ali se ti sploh splača zadevo nameščati na nepodprte naprave.

Prihodnost v HTML5

Adobe nas torej zares želi spodbuditi k temu, da se v svojih mobilnih brskalnikih počasi poslovimo od Flash Playerja. Sicer to ne pomeni, da Flash popolnoma zapušča mobilne naprave, saj bo Adobe še naprej razvijal platformo Adobe AIR, ki razvijalcem aplikacij omogoča uporabo vsebin na podlagi tehnologije Flash. A sporočilo razvijalcem in skrbnikom spletnih strani je jasno: prihodnost je v tehnologiji HTML5.

Vir: tehnik.mobitel.si, napisala Alja Isaković.

 

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh