Prelomni Android 3.0 Gingerbread?

Prispeval  Seto :: 02. julij 2010 ob 11:29 :: ─îlanki
Oceni
(0 glasov)

Slika

┼Że v mesecih davno pred prihodom Androida 2.0 je nek priznani ruski novinar najavil, da se bo prava evolucija Androida in z njim povezanih naprav pri─Źela ┼íele s ┼ítevilko 3.0. Kljub nezanemarljivemu napredku dozdaj┼ínjih posodobitev se lahko strinjamo s tedanjo napovedjo, da bo Android 2 postregel z bolj blagimi spremembami, tako da je v tem govori─Źenju, ki smo mu takrat verjeli le redki, zagotovo nekaj resnice ┼że bilo. Vse bolj pa se zdi, da se ruski znanilec prihodnosti tudi z napovedjo prelomne 3. generacije ni zmotil.

 

Iz ruskih virov so pricurljale nove sicer neuradne informacije, ki jih svetovni mediji zadnje dva dni na dolgo in ┼íiroko interpretirajo, zato se spodobi nekaj o tem napisati tudi tule. Govori se, da naj bi se Android z naslednjo generacijo razdelil na dva segmenta. Najzmogljivej┼íe nove naprave bodo poganjale novej┼íi Android 3.0, srednji in ni┼żji razred telefonov pa se bo moral zadovoljiti z nam znanim Androidom druge generacije. Ali bo ┼ílo za le za─Źasno razdelitev ali pa se bo Android odtlej razvijal v dveh vejah lahko le ugibamo. Moje mnenje in upanje hkrati je, da se bo na dolgi rok uresni─Źila prva mo┼żnost, saj Android 2. generacije ne more ┼żiveti ve─Źno

 

Med prispelimi informacijami so se zna┼íli podatki o minimalni konfiguraciji za Android 3.0, poznan pod kodnim imenom Gingerbread (medenjak). Te se kot na─Źrtovano ujemajo z Googlovim telefonom Nexus One in posledi─Źno tudi s HTC-jevim sorodnim modelom Desire. Omenja se minimalna hitrost procesorja 1 GHz, 512 MB RAM in velikost zaslona 3,5-in─Źa (toliko mimogrede meri zaslon iPhona). Ne vem sicer, zakaj bi operacijski sistem pogojeval velikost zaslona, ko pa je s strani programske opreme pomembna le resolucija, a pustimo to. Pri podatkih je potrebno vzeti v zakup, da gre tu le za minimum. Za primer zasloni bodo lahko tudi krepko presegli diagonalo 4 in─Źa, saj naj bi bil Gingerbread na ko┼żo pisan tudi tabli─Źnim ra─Źunalnikom. Posebno njim v prid bo odslej najvi┼íja lo─Źljivost zna┼íala 1280 x 760 to─Źk, kar je razko┼íneje od iPadovih 1024 x 768. Omenjajo se tudi procesorji hitrosti 2 GHz, od prej pa vemo, da bo Android 3.0 lahko podprt tudi z Nvidino zmogljivo in var─Źno strojno mobilno platformo Tegra 2.

 

Vsaj do sedaj v svetu Androida ni bilo naprave, ki bi nas s svojimi specifikacijami vrgla iz stola, nad ─Źemer verjetno pri Googlu, ki je zadol┼żen le za programski del, niso prav navdu┼íeni. Da bi proizvajalce spodbudili, da ve─Ź svojega truda namenijo strojni opremi aparatov, so se pri Googlu namenili povsem predelati uporabni┼íki vmesnik, kar bi podjetja, kot so HTC, Motorola, Sony Ericsson in druge re┼íila muk razvoja lastnih uporabni┼íkih vmesnikov, hkrati pa bi to omogo─Źilo tudi hitrej┼íe prilagajanje nadgradenj posameznim modelom, kar je bila ena ve─Źjih te┼żav Androida doslej. Proizvajalci oz. njihovi produkti se bodo odslej o─Źitno ve─Ź ali manj lo─Źili le po strojni opremi, tako da lahko na tem podro─Źju zaradi konkuren─Źnega boja pri─Źakujemo precej konkreten napredek, kaj hitro pa se zna zgoditi, da bi se zaradi odsotnosti potrebe po razvoju lastne programske opreme v bitko dostojno znalo vklju─Źiti vse ve─Ź podjetji. Ponudba bi torej znala biti pestrej┼ía in kot zvedav uporabnik lahko temu le zaploskam. Dvomim pa, da si navdu┼íenje z menoj delijo pri HTC-ju, kjer so za razvoj vmesnika Sense verjetno porabili ┼że bajne denarce. Nov uporabni┼íki vmesnik, ki naj bi ga med drugim snoval nekdaj vodilni Palmov dizajner za konkuren─Źni operacijski sistem WebOS, naj bi se zgledoval po galeriji mobilnika Nexus One in upam, da bo tudi tistim uporabnikom iPhona, ki glasno kritizirajo videz Androida, kon─Źno le zaprl usta.

 

Android 3.0 bo nared do sredine oktobra, prve naprave pa lahko pri─Źakujemo novembra ali decembra. Vpra┼íanje, ki mika mnoge, pa je, kdaj in katere izmed doslej prodajanih telefonov bo mogo─Źe nadgraditi. Po predpisanih specifikacijah jih bo ve─Źina ostala kar pri ┼ítevilki 2.

 

Od Gingerbreada torej pri─Źakujem uporabnikom ┼íe prijaznej┼íi vmesnik, precej zmogljivej┼ío strojno opremo, hitrej┼íe nadgradnje programske opreme, ve─Źje ┼ítevilo kvalitetnih telefonov, ┼íe kakovostnej┼íe aplikacije (ki bodo upam v ─Źim ve─Źjem ┼ítevilu zdru┼żljive tudi s starej┼íim Androidom) in predvsem ┼íe ve─Ź zadovoljnih uporabnikov, ki bodo v navija┼íkem slogu polni pozitivnih izku┼íenj ┼íirili glas o Androidu.

6 komentarji

 • Povezava komentarja 02. julij 2010 ob 14:38 objavil Kailsan

  zanimivo... no k bo gingerbrade zuni si bom mogo─Źe kupil nou telefon :) do takrat pa heroooo :D

  zakaj pa prihaja toliko informacij iz rusije??? bol bi blo logi─Źno iz zda... ???

 • Povezava komentarja 03. julij 2010 ob 07:11 objavil ziga.urbajs

  Ne bom dobil updata :S

 • Povezava komentarja 05. julij 2010 ob 09:04 objavil LambergaR

  Vecina folka, ki neumorno brska po Android repositorijih ja pac iz rusije. Iz ZDA ne pride nic, dokler google ne da uradno ven.

 • Povezava komentarja 07. julij 2010 ob 18:14 objavil b787

  Te strojne zahteve (1ghz, 512ram...) niso minimalne, ampak samo priporo─Źene, tako da teoreti─Źno milestonka lahko dobi 3.0, vpra┼íanje pa je ali se motoroli to sploh spla─Źa..

 • Povezava komentarja 08. julij 2010 ob 15:47 objavil Seto

  Ja b787, vemo da se je po nekaj dneh marsikej razjasnilo, ker sprva je bilo re─Źeno tako. Pa, ─Źe so te zahteve priporo─Źene, potem to ┼íe vedno pomeni, da so nek minimum, na katerih 3.0 deluje dobro. ─îe milestone ne ustreza zahtevam, na katerih bi 3.0 deloval dobro, potem sigurno ne bodo delali updata.

 • Povezava komentarja 19. november 2010 ob 12:45 objavil klemen241

  ve─Źje telefone od 4inch??? ┼że sedaj ko imam galaxy s se mi vse neki mota pa zatika po ┼żepu ker je prevelik, nikakor si ne ┼żelim ve─Źjega telefona

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh