Je iPhone 4 oz. iOS 4 konkurenca Androidu?

Prispeval  Seto :: 30. junij 2010 ob 15:02 :: Članki
Oceni
(0 glasov)

Tistim, ki vsako jutro ob kavici redno prebirate tuje mobilno-telekomunikacijske bloge, vam je verjetno prišlo na ušesa, da so pri Applu skovali novi iPhone 4 s prenovljenim operacijskim sistemom iOS 4. Zadevice sicer še nisem imel v rokah, sem pa z veseljem prebral kar nekaj člankov, ki novi iPhone primerjajo z vsemi mogočimi stvaritvami iz sveta Androida. Medtem, ko Microsoft in po do zdaj videnem tudi Nokia še kar nemočno opazujeta vrtoglav napredek Androida, se vsaj Steve Jobs s svojimi kompanjoni trudi postaviti po robu falangi Androidnih telefonov, ki se iz meseca v mesec krepi.

 

Med najbolj srdite razprave po spletu nedvomno sodi primerjava iPhonovega zaslona, ki ima celo unikatno ime (Retina Display) ter doslej nedotakljivega Samsungovega AMOLED s telefona Galaxy S. Retina Display po svoji naravi ni OLED, ampak zgolj LCD z matriko IPS. Ta je sicer boljša od matrik TN, a tehnološko ne gre za nikakršno revolucijo, saj te zaslone, ki jih za Apple proizvaja LG, že vrsto let poznamo z nekoliko boljših LCD-monitorjev. Celo jabolčno naravnani Engadget je po kakovosti prikaza barv dal majhno prednost Samsungu. Apple se hvali z doslej najvišjo ločljivostjo doslej, a že tako ali tako pikslov na boljših Android telefonih med seboj s prostim očesom ni moč razločiti. Po drugi strani Applov zaslon meri skromnih 3,5 inča (Samsungov meri 4 inče), za še manjšega pa se izkaže ob gledanju filmov v formatu 16:9, saj ima sila nerodno pretirano kvadratasto razmerje stranic.

 

Poleg tako opevanih problemov s signalom pri držanju telefona v levi roki je bilo veliko napisanega tudi o novem operacijskem sistemi iOS 4. Ta sedaj celo podpira ozadja namizja, mape, združevanje mailov v pogovore, štetje znakov SMS, ima v ospredju Googlovo iskanje in še nekaj malenkosti. A večopravilnost s katero se hvali, ni popolna, saj vse aplikacije ne morejo teči v ozadju – med njimi lahko zgolj hitro menjavamo, kar pa vsekakor ni isto. Ima svojevrsten videoklic, ki pa deluje le med uporabniki iPhona in le preko WiFi omrežja. S prelepega nedeljskega izleta torej ne bo mogoče prek videa sebe in prelepega naravnega okolja pokazati prijatelju… Ima sicer solidno kamero oz. fotoaparat (a s še vedno z resolucijo ne prav razkošnih 5 megapikslov), a tudi boljši Android telefoni že danes glede tega niso skoraj ali prav nič zadaj. Po drugi strani še vedno ni podpore zelo razširjenemu spletnemu formatu Flash (razlog: prepir z Adobom), ni widgetov in hitrih ikon za vklop/izklop WiFi-ja, Bluetootha in 3G-ja, ni integracije socialnih omrežji v imenik, ni možnosti spremembe SMS-opomnika, ni zglednega brskalnika po datotekah, ni možnosti uporabe telefona v vlogi USB masovnega polnilnika, ni povratnega odziva z vibriranjem, ni možnosti izmenjave datotek z bluetoothom, ni možnosti povratnih opomnikov za SMS/MMS, ni podpore DivX in XviD in še kar nekaj malenkosti se je našlo. Skratka, vajeni Androida bi z iPhonom verjetno še vedno težko živeli.

 

Pravzaprav edina stvar novega iPhona, ki me je zamikala je giroskop, ki natančno zaznava gibanje v treh dimenzijah, a bomo za preizkus uporabe tega pri igrah verjetno čakali še kar nekaj časa – verjetno bo do takrat ta zadeva pristala tudi v kakšnem telefonu z Androidom.

 

Po primerjavah na spletu je iPhone po mnenju tujih novinarjev kljub hibam sicer precej izenačen z najboljšimi Android telefoni, a če računamo, da že jeseni sledi nov udaren val novih naprav z Androidom in kmalu tudi Android 3.0, potlej lahko uporabniki Androida tudi po 23. juniju še vedno mirno spimo. Pa lahko noč.

5 komentarji

 • Povezava komentarja 30. junij 2010 ob 15:33 objavil LambergaR

  ce kdo rabi sluzbo, pri Apple-u iscejo 8 inzinirjev, da jim postimajo tole s*anje okrog antene :P

 • Povezava komentarja 01. julij 2010 ob 01:02 objavil Videofronta

  Kako je mogoče, da so lahko izdelali Iphone 4 s hibo, ki jo lahko reši lepilni trak???

  http://www.youtube.com/watch?v=63zl3EwRxcs
  To je malomarnost!

  Res me zanima, kdo so ti milijoni oseb, ki palijo na to pocarijo! Kaj je tako fensi, da to prevlada nad uporabnostjo?

 • Povezava komentarja 02. julij 2010 ob 14:49 objavil ive

  ..."Res me zanima, kdo so ti milijoni oseb, ki palijo na to pocarijo! Kaj je tako fensi, da to prevlada nad uporabnostjo?
  "
  .. se trenutno pripravljajo na gledanje fuzbala >:)

 • Povezava komentarja 04. julij 2010 ob 14:28 objavil MPodlesnik

  Iphone 4 ma tolk osnovnih napak da glava peče :)

 • Povezava komentarja 06. september 2010 ob 15:28 objavil zigahudolin

  še moje mnenje

  najprej malo mojega ozadja (imel iphone 2g, 3g, 3gs, bil lastnik HTC HD2, imel v uporabi HTD Desire in sedaj si lastim Samsunga i9000 galaxy s)

  Torej prednosti iphona vs android
  - AppStore, android market se lahko skrije proti applovemu, verjetno zato ker ima apple le dve napravi (iphone in ipad) za katere so vse aplikacije narejene v piko. Z razliko od android marketa kjer so aplikacije narejene za samsung, za htc, ..... in tako se ti zgodi da odpreš eno igrco in imaš namesto lepe grafike "kocke". Tega pri applu ni.
  - uporabnost; iphone je tako preprost da ga vsak "lajik" zna uporabljati, ko pa prideš do advance userja pol se pa pojavijo problemi v zaprtosti appla
  ....... mislm da so to glavne prednosti

  Po drugi strani mislim da je trenutno Samsung i9000 najboljši android telefon, vsaj od teh s katerimi sem sam rokoval.
  Njegove prednosti
  - zaslon (ni telefona na našem tržišču ki bi imel boljši zaslon)
  - v primerjavi z iphonom, ta podpira vse formate video zapisov, tako da s priponkami v mailih ni problemov,
  - bluetooth povezava je v dobesednem pomenu ne tako kot pri iphonu kjer je ta le za slušalke in nič drugega
  - ne potrebuješ aparata jailbreak (odklep iphona) da ti le ta postane uporaben :-)
  .........
  mogoče še kaj ugotovim

  ---> drugače pa to z anteno in iphone 4, je blabla (sem se prepričal na lastne oči)
  mene je odvrnila od nakupa cena vs kaj mi zadeva ponuja
  tukaj je samsung i9000 definitivno zmagovalec. 400 vs 660 oz 750, mislim da ni kaj za pripomnit.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh