Test: T-Mobile G1

Prispeval  Seto :: 13. februar 2009 ob 16:03 :: Članki
Oceni
(0 glasov)

Uvod

 

Pa smo ga dočakali! No ja, pravzaprav ga na majhnem tržišču Slovenije nismo, a kljub temu sem si ga pred časom uspel dobiti na nekaj več kot teden dni dolgo preizkušanje. Žal sem bil v času, ko sem preizkušal ta telefon, z njim preveč zaposlen, da bi razmišljal o tem, da bom sodeloval pri izdelovanju tega portala, zato sem seveda pozabil narediti svoje fotografije, so pa v moji glavi ostali dovolj jasni spomini, tako da vam lahko iz prve roke predstavim svoje mnenje o napravi. 

 

Opremljenost 

 

Po specifikacijah je G1 dobro opremljen, a ne vsebuje nič vratolomnega. Tako kot vsi najnovejši pametni telefoni ima vmesnike WiFi, HSDPA, GPS in Bluetooth, ki pa je le polovično funkcionalen, saj ni omogočal pošiljanja ampak le sinhronizacijo s slušalkami. Posebnost je digitalni kompas, ki smo ga doslej srečali le pri eni Nokii. 

 

Zunanjost

 

Pogled na odprt mobilni telefon

 

Ohišje aparata G1 je že od prvega dne razkritja aparata glavna tarča kritik, češ da oblikovno bolj kot na sodobne mobilnike spominja na stare »cegle« iz začetka 90. No ja, v resnici sploh ni tako hudo. Pravzaprav je G1 na oko prav lična napravica iz mehko zaobljene lesketajoče se plastike, kakršno najdemo pri marsikaterem novodobnem prenosniku. Telefon izjemno dobro sedi v roki, bolje kot večina sodobnih mobilnih telefonov, pa tudi izdelava celotnega ohišja je neoporečna. Mehanizem QWERTY-tipkovnice deluje brezhibno, le tipke na tej so nekoliko premalo izbočene. Niso slabe, a lahko bi bile tudi boljše.

 

Zaslon 

 

Zaslon je dober, po resoluciji pa je, tako kot iPhonov, nekje v zlati sredini najsodobnejših telefonov. Podobno kot iPhonov, ne zazna fizičnih pritiskov ampak spremembe električnega polja, zato nanj ne moremo vplivati z nohti, rokavicami ali kakšnim predmetom; potrebni so prsti. Sicer je za upravljanje poleg spodnjih tipk še kolešček, ki deluje po principu računalniških »trackball« mišk.


Operacijski sistem 

 

Pogled na operacijski sistem

 

O samem Androidu v tem tekstu ne bom na široko razpredal, saj ga imam namen podrobneje predstaviti kasneje, ko bom imel neposredno ob sebi spet kakšno od napravic s tem operacijskim sistemom. Uporabniški vmesnik je točno takšen, kot smo ga od Googlovih storitev vajeni: hiter, enostaven, pregleden, grafično enoten, zračen, estetsko premišljen, nevpadljiv, zanesljiv… Skratka, takšen, ki ga pri mobilnih telefonih danes pogrešamo. Drsenje po menijih in vlečenje teh s prsti res deluje intuitivno in vabljivo. Velika prednost Androida je v poljubno razporejenih bližnjicah in mapah na domačem zaslonu, oprostite napaka, na treh domačih zaslonih. Namizje je namreč razdeljeno na tri dele, med katerimi se sprehajamo s potegom prsta, za druge aplikacije pa je na voljo dodaten seznam. 

 

Aplikacije

 

Aplikacij v samem začetku ni veliko, so pa vsaj te koristne. To so Gmail, GCalander, GMaps, za mobilne razmere izredno hiter spletni brskalnik, galerija slik, glasbeni predvajalnik, aplikacija za fotoaparat, budilka in YouTube. Za vse ostalo se kar prek telefona odpravimo v Googlovo tržnico, kjer si lahko naberemo in v nekaj trenutkih na telefon namestimo malo morje programčkov. In prihajajo vedno novi! Telefon podpira večopravilnost do šestih aplikacij hkrati.

 

S čem nisem bil zadovoljen?

 

Ob vsem skupaj najbolj trpi baterija, saj tudi polnjenje enkrat dnevno včasih ne zadostuje lačnemu G1. Šibka točka je tudi fotoaparat, ki je res bolj za skrajno silo, poleg tega pa mu manjka tudi bliskavica. Tudi videov s takratno programsko opremo G1 ni zmogel snemati, a naj bi to funkcijo kasneje le dodali.

 

Zaključno mnenje 

 

T-Mobile G1 je dovolj dober telefon, da vsi tisti, ki si ob Googlovih prvih korakih v mobilni svet resnično želijo biti prisotni, verjetno resno premišljujejo o njegovem naročilu s tujine. Vsem ostalim, ki jim nekaj mesecev čakanja ne bo uničilo živcev,  pa svetujem, naj počakajo do pomladi ali začetka poletja, saj bo takrat verjetno za podobno ceno mogoče dobiti podobno drage telefone z daljšo dobo delovanja baterije, boljšim fotoaparatom in še čem.

 

Še en moj test mobilnega telefona T-Mobile (HTC) G1 si lahko preberete v februarski izdaji revije Mobinet.

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh