TEST: Cenovno ugodna bluetooth zvočnika Mi 4.1 in Aptoyu

Prispeval  matjaz :: 20. januar 2018 ob 14:05 :: Članki
Oceni
(1 Glasuj)

Tokrat si bomo na testu pogledali dva nizkocenovna prenosna bluetooth zvočnika. Primerjali bomo Xiaomi Mi 4.1 in Aptoyu zvočnik, ki so nam jih poslali z Gearbest-a.Xiaomi Mi 4.1

Majhen, priročen za uporabo. Ima gumijasto dno zato ne drsi na nobeni podlagi vključno z ravnimi steklenimi površinami (mize). Tako se ni potrebno bati da bi zvočnik med uporabo zaradi vibracij premikal po površini.


Slika 1: Kompaktni Xiamo Mi 4.1
Slika 2: Gumijasto dnoPred prvo uporabo moramo odstraniti gumijast obroč, ki služi kot varovalo med transportom in temu, da se zvočnik pri prenosu ne prižge sam od sebe. Vklopimo ga s pritiskom na zgornji del zvočnika, modra led lučka pa predstavlja stanje pripravljenosti na uporabo. Zvočnik ponuja le povezavo preko bluetootha in nima audio-in vhoda, niti ne podpira micro SD kartic ali radijskega FM načina.

Nemudoma ob bluetooth povezavi s telefonom, tablico ali računalnikom zaslišimo žensko, ki pove nekaj v kitajščini. Predvidevam da javi status in način povezanosti, a žal tega ni mogoče razumeti v kolikor ne govorimo kitajsko.

Zvočnik naj bi omogočal naj 7 ur neprekinjenega predvajanja, kar je zadovoljivo, a tega nismo uspeli testirati.

Polnilni kabel ni priložen, a se napravo polni s standardnim micro USB kablom. Manjkajoči kabel vidim le kot prednost, saj je micro USB kabel dandanes še vedno pogosto priložen pametnim telefonom. Četudi ste že na USB kablu tipa C, sem prepričan da boste v kakšnem predalu našli starega micro USB. Na ta način z zvočnikom ne dobimo še enega kabla, ki bi se nam valjal po predalu.

Ima enojni zvočnik z močjo 5W, ki je obrnjen navzgor ter s tem omogoča ustrezno prehajanje zvoka po prostoru. V realnosti predstavlja zadovoljivo glasnost za uporabo v notranjosti. Zvok je glede na nizko ceno naprave presenetljivo čist, lep, vendar nima basov in zato ne da globokih tonov. Glasnost spreminjamo z vrtenjem zgornjega dela zvočnika.

Nenazadnje pa zvočnik omogoča tudi prostoročno telefoniranje, saj ima vgrajen mikrofon. Zvok, ki ga mikrofon sprejme na blizu je povsem normalen tako da vas oseba na drugi strani sliši normalno. Medtem ko na daljavo deluje le zadostno, saj vas bo oseba slišala kot da ste nekje v avtomobilu, torej podobno kot smo navajeni tudi pri ostalih prostoročnih oblikah telefoniranja. Omembe vredno je tudi, da pri višjih jakostih zvočnika lahko oseba na drugi strani sliši svoj odmev.

Glavne prednosti:

 • majhnost in lep design
 • čist in jasen zvok

 

Glavne pomankljivosti:

 • brez globokih tonov
 • ni vodoodporen

 

Tehnične lastnosti:

 • podpora za Bluetooth 4.1
 • moč: 5W
 • 4ohm, ki omogoča hifi zvok
 • baterija s kapaciteto 1200mAh in 3.7V
 • vgrajen mikrofonAptoyu

Aptoyu zvočnik je nekoliko večji in prav tako enostaven za uporabo. Ob vsaki strani ima po en zvočnik, zaradi česar omogoča stereo zvok, ki se po prostoru lepše širi. V paketu z zvočnikom pride še polnilec ter vrečka iz blaga, kamor zvočnik pospravite v kolikor ga želite prenašati v torbi, nahrbtniku. Ob robu ima tudi priročno zanko, da ga po želji lahko obesite na poljubno mesto.


Slika 3: Sprednja stran
Slika 4: Zadnja stran z gumbi in vhodiVklopimo ga z gumbom za vklop ob zadnji strani zvočnika. Z zvočnikom se lahko povežemo na več načinov; poleg povezave preko bluetootha, zvočnik ponuja še povezavo preko audio-in vhoda, USB vhoda, podpira pa tudi predvajanje iz micro SD kartic. Povezava zvočnika z napravami je pri vseh naštetih načinih enostavna in hitra. Zvočnik se ob prižigu poveže na zadnjo zaznano napravo. Na dejstvo, da je zvočnik prižgan ali povezan pa opozori sama naprava v angleškem jeziku. Opozorila so lahko za nekatere preglasna, ne glede na nastavljeno jakost glasbe.

Zahvaljujoč se 3600 mAh bateriji, lahko z njim predvajate glasbo do 12 ur neprekinjeno brez polnjenja (tudi tu mej zmogljivosti baterije nismo testirali). Polnost baterije je nakazana z lučkami na strani, kjer se nahajajo tudi gumbi za glasnost ter izbiro posnetka v kolikor se glasbo predvaja iz SD kartice. Zvočnik se dobro odreže tako v zaprtih prostorih, kot tudi na prostem. Zvok je čist, jasen, vendar pa je brez basov tako globoki toni ne pridejo dobro do izraza. V kolikor imamo zvočnik postavljen npr. pod računalniškim ekranom in sedimo pred ekranom ter poslušamo glasbo, gledamo film... pa zvok iz vsake smeri potuje nekako na stran in ga ironično slabše slišimo, kot v primeru, da imamo zvočnik postavljen nekje drugje v sobi.

Istočasno ga lahko uporabljamo tudi kot power bank za mobilni telefon, kar je priročno, glede na to da se nam pametni telefoni ob predvajanju glasbe radi hitro izpraznijo. Pri prostoročnem telefoniranju pa se obnese podobno kot testiran Mi zvočnik zgoraj. Ker ima mikrofon vgrajen na zadnji strani, vas kličoči ob klicu lahko precej slabo sliši (v kolikor ne govorite v hrbtni del naprave - v mikrofon).

Glavne prednosti:

 • baterija in lučke, ki kažejo polnost baterije,
 • čist zvok,
 • možnost predvajanja glasbe preko micro SD kartice (do največ 128 GB).

 

Glavne pomankljivosti:

 • brez globokih tonov,
 • ni vodoodporen.

 

Tehnične lastnosti:

 • podpora za Bluetooth 4.0,
 • moč: 2x5W,
 • baterija s kapaciteto 3600mAh,
 • vgrajen mikrofon.Zaključek

Obe napravi imata kar nekaj prednosti in tudi nekaj slabosti, vendar smo bili v splošnem zadovoljni z obema. Če ju primerjamo med seboj, sta si podobni. Vendar bi ocenili da je Mi zvočnik za oko prijetnejši od Aptoyu zvočnika ter ima boljšo razporeditev zvočnikov (pri aptoyu gre zvok v stran, kar je nenavadno če imaš zvonik postavljen direktno pred sabo). Na drugi strani pa Aptoyu zvočnik podpira SD kartico in ima audio-in vhod, ter lahko služi kot power bank. Pri obeh je zvok čist a ne en ne drugi ne dosega kvalitete high-end zvočnikov, predvsem ker obema manjkajo basi.

Testiranje naprav nam je omogočil Gearbest.

DEBATA NA FORUMU

Galerija slik

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh