TEST: Xiaomi Mi 6 - prijetno presenečenje

Prispeval  matjaz :: 09. december 2017 ob 13:58 :: Članki
Oceni
(1 Glasuj)

Aprila 2017 je Xiaomi posodobil svojo vodilno linijo izdelkov s pametnim telefonom Mi 6. Za veliko bolj ugodno ceno v primerjavi z ostalimi flagship telefoni, dobite vrhunsko strojno opremo – vključno z 8-jedrnim procesorjem Snapdragon 835, dvojno 12 MP kamero , 6 GB delovnega pomnilnika ter 64 GM ali 128 GB notranjega pomnilnika.

V namene testiranja so nam slovenske spletne trgovine Mishop.si poslali Mi 6 (različico 6GB + 64GB).

Glavne lastnosti

 • dimenzije: 145,2mm x 70,5mm x 7,5mm
 • teža: 168g
 • zaslon: diagonala 13,08cm; 1080px x 1920px; 16:9; 428 PPI
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 835, 8-jedrni
 • GPU: Ardeno 540
 • delovni pomnilnik: 6 GBG LPDDR4
 • notranji pomnilnik: 64 GB
 • brez vhoda za SD kartico
 • OS: Android 7.1.1 (Nougat) v obliki MIUI 8 (nadgradljiv na MIUI 9)
 • zadnja kamera: Dvojna : 12 MP (f/1.8, 27mm, 1/2.9", 1.25 µm, 4-axis OIS) + 12 MP (f/2.6, 52mm, 1 µm)
 • sprednja kamera: 8 MP, 1080p
 • video: 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fps
 • podpira skeniranje prstnih odtisov
 • ni vodoodporen
 • podpira dual SIMVidez in oblikovanje

Uporabniku že ob prvem rokovanju z Mi 6 postane jasno, da so pri Xiaomi-ju želeli izdelati prestižen telefon. Ima namreč zaobljeno stekleno ohišje, ob robovih se zaključi s prav tako zaobljenim nerjavečim jeklom. Z velikostjo 7 centimetrov v dolžino ter 14,5 centimetrov v širino, se naprava dobro prilega dlani in je enostavna za uporabo, saj so vse tipke dosegljive s prsti ene roke. Zaradi steklenega ohišja lahko v dlani naprava sicer nekoliko drsi, vendar ob nakupu prejmete tanek, silikonski ovitek, ki te morebitne težave prepreči. Ima tudi opozorilno lučko, ki obvešča o prejetih sporočilih, obvestilih aplikacij, vendar barva le-te ni nastavljiva in sveti zgolj v beli barvi.

Kot njegov predhodnik Mi 5 ima tudi ta na spodnjem delu, pod ekranom konkaven del, ki služi kot bližnjica za vrnitev na začetni zaslon oziroma za odklepanje naprave s prstnim odtisom. Mi 6, zaradi vhoda za polnjenje, ni vodoodporen, vendar pa v dežju in snegu deluje brez težav.

Pri Xiaomi-ju so napravo izdali v treh barvnih različicah: črni, beli, modri. Napravo pa v tujini prodajajo tudi v keramični verziji, ki zaradi svojega videza deluje še bolj prestižno.


Slika 1: elegantni zaobljeni robovi
Slika 2: dvojna kamera
Slika 3: celosten prestižen izgledZaslon

Mi 6 ima 5,15 palični IPS LCD zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080. Kljub nekoliko nižji resoluciji, kot jo imajo ostali primerljivi telefoni, zaslon še vedno zgleda odlično. Slika ter ikone so jasne in ostre, resolucija 428 ppi pa zagotavlja tudi nekoliko povečano zmogljivost/odzivnost ter daljšo dobo baterije.

Nastavitev svetlosti je lahko samodejna, lahko pa jo uporabnik seveda nastavi tudi ročno. Pri tem je na voljo širok razpon svetlosti od temnega vse do izjemno svetlega ekrana, kar je priročno predvsem v sončnem vremenu. Poleg svetlosti je v nastavitvah mogoče nastaviti tudi barve ter kontrast. Za vse tiste, ki pred spanjem brskate in berete po telefonu pa ima Mi 6 tudi funkcijo način branja, ki zmanjša za oči škodljivo, modro svetlobo zaslona.

Baterija

Xiaomi je pri Mi 6 poskrbel za zadovoljivo zmogljivo baterijo, ki ob povprečni uporabi zdrži več kot 24 ur. Z ostalimi primerki flagship modelov drugih znamk, v tem okviru ne odstopa veliko in tako kot tudi nekateri drugi, nudi varčni način uporabe. Varčni način je mogoče tudi dnevno časovno nastaviti z intervali varčevanja. Moč baterije je 3350 mAh, integriranost baterije pa žal sledi današnjim globalnim trendom saj je neodstranljiva.

Zvok

Na račun večje baterije so pri Mi 6 izpustili vhod za slušalke s čimer so si nabrali precej kritik. Če brezžičnih slušalk nimate, pri nakupu telefona prejmete še pretvornik, za uporabo klasičnih slušalk.

Sicer pa je Mi 6 prvi Xiaomi pametni telefon s stereo zvočniki. Slušalka je hkrati tudi drugi zvočnik, prvi pa poteka vzdolž spodnjega roba. Tudi pri največji jakosti je zvok še vedno ostal jasen in čist.

Kamera

Mi 6 je eden izmed redkih azijskih telefonov ki imajo dvojno kamero katera združuje kamero z 27mm širokokotnim objektivom s kamero z daljšim objektivom z 52 mm veliko lečo. Za razliko od večine ostalih telefonov kitajskih znamk imata pri Mi 6 obe kameri ločljivost 12MP. Med obema kamerama se preklaplja z zoomiranjem v aplikaciji fotoaparata. Avtomatsko je pri slikanju vklopljen vodni žig kamere (slika 4), ki se ga lahko izklopi v nastavitvah. Podobno kot nekateri drugi pametni telefoni ima tudi Mi 6 možnost portretnega načina fotografije z zameglitvijo ozadja (slika 5). Poleg obeh kamer na zadnji strani ima Mi 6 še eno na sprednji strani z ločljivostjo 8 MP. Največja kakovost videa je 4K pri 30 sličicah na sekundo pri zadnji kameri, medtem ko je sprednja kamera sposobna zajemati 1080p video posnetek.


Slika 4: vodni žig, ki se ga lahko izklopi v nastavitvah
Slika 5: fotografiranje z zameglitvijo ozadja
Slika 6: slika pokrajineSistem in odzivnost

Telefon pride s prednaloženim MIUI 8 (OS Android 7.1.1.) ROM, vendar so na voljo tudi posodobitve na MIUI 9. Poleg tega da lahko pri telefonu uporabljate 2 sim kartici, MIUI 9 omogoča uporabo t.i. second space. Slednje si lahko predstavljate nekako kot ločeno namizje oz. nekakšen ločen prostor na napravi. Aplikacije in podatke se lahko med prostori prenaša, lahko pa so prisotne zgolj v želenem prostoru. Uporabnik lahko aplikacije tudi kopira in tako dobi poleg prvotne aplikacije še njeno kopijo. Obe aplikaciji lahko uporablja sočasno, pri čemer je v eno vpisan z enim, v drugo pa z drugim uporabniškim računom. Z MIUI 9 je prišla tudi možnost ločenega zaslona, ki omogoča da imamo hkrati odprti dve aplikaciji na enem ekranu in obe tudi uporabljamo. (slika 8)

S Qualcomm Snapdragon 835 Xiaomi uporablja enega najmočnejših procesorjev, ki so trenutno prisotni na trgu. V primerjavi s svojimi predhodniki je Snapdragon 835 za 35% manjši in porabi 25% manj energije in je prvi komercialni uporabi namenjen procesor, ki uporablja 10 nm FinFET tehnologijo. Centralno procesna enota Kyro 280 skupaj z osmimi jedri omogoča učinkovito in hitro izvajanje opravil. Vse aplikacije se odpirajo in delujejo gladko, brez zatikanja in nepotrebnega čakanja. Na AnTuTu benchmark testu Mi 6 doseže visoko vrednost vsaj 173 444 točk ali več. (slika 9) To ga glede na testiranja preostalih naprav uvršča na deseto mesto trenutno najboljših flagship telefonov (vir).


Slika 7: MIUI 9
Slika 8: deljenje zaslona med aplikacijami
Slika 9: rezultati banchmark testaNa voljo je v 64 GB ali 128 GB različici notranjega pomnilnika, ne podpira pa shranjevanja na zunanji pomnilnik (nima vhoda za SD kartice).

Prednosti:

 • gladko delovanje tudi pri zahtevnejših aplikacijah,
 • možnost nočnega načina ekrana,
 • dve kameri visoke ločljivosti,
 • vzdržljiva baterija s hitrim polnjenjem.Slabosti:

 • ni 3,5 mm vhoda za slušalke,
 • brez ovitka v rokah drsi,
 • brez vhoda za SD kartico.Zaključek:

Xiaomi Mi6 je prijetno presenetil s svojo kakovostjo in nadvse navdušil z estetskim izgledom ter odzivnim sistemom. V času vrtoglavih cen nemalo flagship telefonov (veliko se jih giblje že okoli 1000eur) pa je ena glavnih prednosti tudi Xiaomijeva vabljivo nizka cena. V primerjavi s številnimi priznanimi znamkami telefonov, s Xiaomi Mi 6 dobimo primerljivo kakovosten in estetski telefon za zelo ugodno ceno.

Še enkrat hvala spletni trgovini Mishop.si, ki je omogočilo testiranje.

DEBATA NA FORUMU

Galerija slik

Za komentiranje se prosimo prijavite.
na vrh