TEST: Huawei Nexus 6P - poslednji mohikanec

Prispeval bertole :: 12. januar 2017 ob 19:54 :: Članki

Zadnji predstavnik ikon. Poslednji veliki Nexus. Seveda je govora o Nexusu 6P, ki ga je v sodelovanju z Googleom razvil Huawei, na testiranje pa nam ga je z veseljem posodil Telekom Slovenije. Njegovega pravega naslednika ni, linijo Nexus sta namreč nadomestila telefona Pixel, ki pa ne sledita Nexus mentaliteti, zlasti ko oko vržemo na ceno. Nexusi so se poslovili tako kot se spodobi, z odliko.


GLAVNE LASTNOSTI HUAWEI NEXUS 6P

  • kovinsko ohišje
  • 5.7" AMOLED zaslon resolucije 1440p, 518ppi
  • Snapdragon 810 v2 chipset - štirijedrni 1.55 GHz Cortex-A53 in štirijedrni 2.0 GHz Cortex-A57, Adreno 430 GPU
  • 3GB RAMa
  • 32GB, 64GB ali128GB notranjega spomina, brez možnosti nadgradnje z microSD kartico
  • 12.3MP kamera z laserskim avtofokusom, dvojna LED bliskavica, 1.55µm veliki piksli, brez optične stabilizacije
  • čitalec prstnih odtisov
  • 3,450mAh Li-Po baterija s hitrim polnjenjem, brez brezžičnega polnjenja
IZGLED, IZDELAVA, OBČUTEK V ROKI

Daleč smo od tega, da bi lahko Huaweiju rekli “poglej tega kitajca”. Očitno so to dognali tudi pri Googlu in jim zaupali izdelavo večjega od obeh Nexusov. So naredili napako? Nikakor!Ohišje je izdelano iz enega kosa kovine. Podoben pristop lahko vidimo pri Huaweijevemu modelu P9, ki v ne malo podobnostih spominja na 6P, sploh če vam je okulist predpisal nošenje očal pa jih v trenutku primerjanja ne uporabljate. Ohišje je izdelano kvalitetno, tu nimam pripomb. Nič se ne ovija, nič ne škripa ali poka, ni špranj. Na testni napravi ni bilo vidnih znakov uporabe. Kovina daje občutek, kot da bi z lahkoto prenesla nekaj let uporabe.

Naprava tistim z manjšimi rokami ne bo lepo sedla v roko. Zaslon ima pač 5.7” in fizike se tu ne da goljufati. Telefon je hkrati tudi malo težji kot smo vajeni. Osebno me to ne moti, prej nasprotno. To mi daje občutek, da je naprava sestavljena kvalitetneje in ni tako krhka.

Sprednji del naprave je precej dolgočasen. In simetričen. Kar zna biti včasih problem, ker ne veš, kaj je spodaj in kaj je zgoraj. K temu največ pripomoreta stereo zvočnika. Sploh rabim omeniti, da je to carsko? Spredaj najdemo še selfie kamero in obvestilno lučko, ki je ugasnjena neopazna ter seveda senzorja bližine in svetlobe.

Zadnja plat je bolj zanimiva. Najbolj opazen je napis nexus. Da bodo ljudje vedeli, da niste kar tako, da veste, kaj v svetu Androida velja! Reklamo si je naredil tudi Huawei in svoj logo vgraviral pod prej omenjeni napis.Višje na napravi so zanimivejše stvari. Prvi je čitalec prstnih odtisov. Kot je pri Huaweiju to očitno praksa, je tudi v tem primeru odličen. Lahko rečem, da boljših čitalcev od Huaweijevih, še nisem uporabljal. Zanesljiv in natančen. Tudi, če imate roke vlažne, bo čitalec prepoznal odtis. Nepridipravu, recimo mu Roman, ki bi vam morda odtujil napravo pa čitalec ne bo dovolil uporabe.

Čisto na vrhu je črna plastična linija, ki je tam z razlogom. Pod njo so antene. Kovina namreč ne prepušča signala in če bi bila plastika neobstoječa, se vam ne bi splačalo tlačiti SIM kartice v mobitel. Na levem delu se skrivajo še leča odlične kamere, dvojna LED bliskavica in senzorji, ki pomagajo pri zajemu fotografije. Pod plastičnim delom je sekundarni mikrofon, ki služi odstranjevanju šumov iz ozadja.Na spodnjem robu naprave je USB vhod tipa C. Počasi vsi proizvajalci prehajajo na nov standard in prav je tako. Če vas moti, da nimate primernih kablov, kitajci prodajajo konektorje za nekaj centov po kosu.Na desno stranico so pozicionirali gumbe za glasnost in vklop/izklop naprave. Tu opazimo še en Huawei detajl – gumb za vklop naprave je preforiran. Zadeva nekaj malega pomaga pri otipu gumba, ki ga želimo otipati, ni pa življenskega pomena.

Vidimo torej, da na zunaj naprava ne sklepa kompromisov.


UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

Uporabniška izkušnja, to je tisto, zaradi česar entuzijasti kupujejo Nexuse. Goli Android. Brez nepotrebne navlake, ki jo na telefon spravijo proizvajalci pri svojih modelih. Android, kot bi moral biti.Že ob prvem zagonu sem vedno vesel, da imam na testu Nexusa. Od aplikacij je naloženo tisto, kar rabiš. Ni sedmih aplikacij za spremljanje zdravja, treh za mail, petih za risanje čačk in dveh, ki te vsakodnevno posiljujejo s tem, kako bi moral uporabljati telefon. Gole osnove in to je to. Če kaj pogrešaš, si aplikacijo za dotično pomanjkljivost naložiš iz Google Play Store, kar ni neka kvantna fizika.

Manjko nepotrebne navlake pomeni še eno stvar – nič ne bremza sistema. Ta zato deluje gladko in hitro. Takšno delovanje je praktično sinonim za Nexusa.

Tudi aplikacije večinoma delujejo odlično. Manjša zatikanja sem opazil le pri grafično zelo zahtevnih igrah, kot je recimo Asphalt 8. Opaziti je tudi tako imenovani “thermal throttling”, ko naprava zniža moč delovanja, ko se komponente močno segrejejo. Da boste opazili ta pojav, boste morali napravo sicer res priganjati, ob normalni uporabi se ne pojavlja.Všečna je tudi funkcija, ko se ob premiku naprave prižge zaslon in pokaže osnovne informacije. Tako ga ne rabite odklepati, če želite na hitro preveriti, če kaj dogaja.

Če vam je goli Android všeč, boste vedeli sami. Meni je, zelo. Tudi, če vam ni najbolj po godu, Android za razliko od nekaterih drugih sistemov (khm, iOS, khm) omogoča visoko stopnjo (vizualne) personalizacije.


MULTIMEDIJA IN BATERIJA

Po vseh specifikacijah gre za multimedijsko zverino! 5.7” AMOLED zaslon resolucije QHD je meni perfektna kombinacija.Ravno prav velik, marsikomu sicer najbrž prevelik, dovolj pikslov in oh te AMOLED kontrasti! Če bi vse naprave delali s temi specifikacijami zaslona, sam ne bi imel nič proti. Zaslon je z lahkoto berljiv tudi na soncu. Ima pa nekaj hib. Barvna reprodukcija na AMOLED zaslonu ni tako natančna kot na LCD-jih. Barve so bolj žive in ne toliko realne. Nastavljanje ni mogoče. Poleg tega je videti barvno distorzijo, če zaslon gledamo pod kotom. Vseeno je meni osebno to eden najboljših zalsonov, verjetno takoj za Samsungovimi flagshipi.

Zvočnika sta dva. Spredaj, kot sem že omenil. Pozicija je že prava, vendar to še ne pomeni avtomatično vrhunske avdio izkušnje. Na srečo so v 6P vgradili tudi odlične zvočnike. So eni najbolj glasnih kar sem jih slišal. Prav tako je dobra kvaliteta zvoka. Nizki toni so dovolj globoki, visoki pa niso popačeni niti pri najvišji glasnosti. Še en plus, torej.

Baterija je prav tako odlična. Z vključenimi vsemi funkcijami, ki jih ponuja, je telefon zdržal dan in pol z zaslonom prižganim povprečno 5 ur. Običajno mi telefoni ob isti uporabi zdržijo čez dan s štirimi urami in nekaj minutami prižganega zaslona. Ko sem nadgradil na beta program, se je sicer pojavil battery drain, a pustimo to.

Kar se multimedije tiče, bi torej težko našli boljši telefon.


KAMERA

Področje, kjer Nexusi običajno niso posegali po vrhu, je bila kamera. Na prejšnjih modelih je bila OK, ni pa bila noben presežek. Tu so z zadnjimi Nexus modeli precej napredovali. Že na 5X je kamera zelo všečna, na 6P pa je še boljša.Uporabili so Sonyev senzor z 12.3 megapiskli, dvojno bliskavico in laserskim avtofokusom. S slabim izgovorom so se odločili, da ne vključijo optične stabilizacije, ki sicer vedno pride prav.

Uporabniški vmesnik je preprost, brez omembne vrednih opcij za ročno nastavljanje. V tem pogledu Nexus precej spominja na kakšnega iPhonea: “ti samo slikaj, jaz že vem kakšni so otpimalni parametri. Kaj boš ti vedel!” Ponuja pa opcijo panorame is photosphere, to pa.

Kakšne so slike? Če pustim ob strani vse tehnikalije in povem prvi vtis ob ogledu fotke na telefonu, lahko rečem samo wau! Dobra svetloba, slaba svetlob, pokrajina, portet… nima veze, slika v 95% izpade odlično! Prav impresioniran sem bil nad slikami.

Če se posvetim prej ignoriranim tehnikalijam – avtofokus je občasno zgrešen, z vklopljenim HDR+ načinom zajem in procesiranje slike traja kar nekaj časa, občasno bi bile slike lahko bolj ostre, kar opazimo na večjem zalsonu, na telefonu ne. Summa summarum je foto izkušnja na Nexusu 6P več kot odlična. Spodaj je nekaj primerov fotografij posnetih s telefonom.
ZAKLJUČEK

Slovo, kot si ga taka linija telefonov zasluži. Na vrhuncu! Če so pri predhodnikih sklepali določene kompromise, je tokrat Nexus brez njih. 6P je res naprava, ki zmore vse. Ima sicer določene majhne pomanjkljivosti, ki pa jih z lahkoto spregledamo. Če ste na lovu za večjo napravo, multimedijsko pošastjo, vam ni treba dlje kot do zadnjega Nexusa.Je pa celotna prodaja telefonov v spletni trgovini Telekom Slovenije pestra, zato je izbira vaša.

Adijo Nexus, pogrešali te bomo.

 

DEBATA NA FORUMU

Test ure: LG G Watch

Prispeval buneech :: 28. oktober 2014 ob 18:47 :: Članki

Tokrat smo na testu imeli LG G Watch, eno prvih ur z Android Wear.

Na testu: Samsung Galaxy S5

Prispeval Sport Driver :: 30. junij 2014 ob 19:19 :: Članki

Samsungova linija Galaxy S je do sedaj prepričala že več kot 200 milijonov ljudi. Vsi telefoni te linije do sedaj so premikali meje med Androidnimi telefoni. Zgodba linije se je začela leta 2010 z Samsungom Galaxy S, sedaj pa v rokah držim že 5. generacijo telefona iz te linij, Samsunga Galaxy S5. V naslednjih nekaj odstavkih bomo preverili kako dobro je Samsung letos pripravljen na boj s tekmeci, ki so letos močnejši kot kadarkoli prej.

Naprava na testu: Wayteq MovieBox CX

Prispeval primoz2500 :: 04. junij 2014 ob 20:05 :: Članki

V zacetku tega meseca sem prejel Wayteq-ov MovieBox CX. Ampak ga vse do pred enega tedna nisem mogel testirati. Zaradi tehnicnih tezav z mojo televizijo. Ampak sedaj ko sem tole »škatlico« preizkusil lahko o njej povem nekaj dobrih ter le peščico slabih saj je v njej združeno praktično skorej vse kar človek potrebuje v dnevni sobi zreven seveda enega FullHD LCD-ja.

Telefon na testu: Wayteq TALK 5H

Prispeval primoz2500 :: 15. april 2014 ob 19:54 :: Članki

 

Danes sem prejel prvi mobilni telefon proizvajalca Wayteq ki je dosedaj uspevalo na področju tabličnih računalnikov ter GPS sistemov. Glede na izdelavo tega telefona se vidi da jim nemanjka izkušenj iz področja androida ter prenosljivih naprav. Na testiranje so mi poslali 5.5 inch-ni Talk 5H z podporo dveh SIM kartic. Ob prizganju se mi je telefon takoj prikupil saj se je za začetno animacijo skrival čisti android. Ki ga je po mojem mnenju na telefonu najlepse zagledati. Ter tudi nudi najbolj pristno uporabnisko izkusnjo z Androidom.

 

 

 

 

 

 

 

Najprej pa nekaj najpomembnejsih specifikacij:

Vrsta zaslona: 5.5" multi-touch (5 točkovni), kapacitivni HD IPS

Ločljivost: 1280 x 720 točk, 16 MIO barv

Procesor (CPU): MediaTek MT6589 Cortex A7 Quad-Core, 1.2 GHz

Grafični procesor PowerVR SGX544MP

SIM upravljanje: DualSIM tehnologija (Dual Standby), 1 db. normal SIM, 1 db. Micro SIM

Frekvenca GSM/GPRS/EDGE 900/1800 MHz, 3G/WCDMA 2100 MHz, HSDPA / HSUPA (HSPA+) 42 Mbps / 11 Mbps

Operacijski sistem: Android JB v4.2.2

Spominska kartica: microSD card (max. 32GB)

Spomin (RAM): 1 GB

Spomin: 4 GB (2.6 GB na voljo)

Bluetooth: 4.0

WiFi: 802.11 b/g/n, WiFi hotspot, WiFi direct

Kamera zadaj: 8 MIO točk, avtofokus, LED bliskavica (Full HD 1080P @ 30fps video snemanje)

Kamera spredaj: 1.3 MIO točk

Vgrajeni senzorji: Svetlobni senzor, senzor bližine, senzor pospeška

Baterija: Lithium-Ion 2.500 mAh, odstranljiva

Dodatki: USB OTG, Prepoznavanje obraza, Miracast podpora

Dimenzije: 154.2 x 78.6 x 9.5 mm

Teža: 200g

 

Zunanja oblika

Sam izgled telefona mi je zelo všeč čeprav je 5,5inch-ni ekran malo prevelik da bi lahko telefon upravljal zgolj z eno roko. Ampak vsaka slabost ima tudi prednosti, saj je velik ekran zelo prirocen pri ogledu kakšnih filmov, navigaciji ter brskanju po spletu. Kot uporabnika Galaxy S4 me je malo zmotila »touch« home tipka saj je nisem navajen ter se mi je med pisanjem SMS-ov velikokrat zgodilo da sem po pomoti namesto presledka pritisnil tipko domov ter sem se sredi pisanja znasel na namizju. Ampak čez čas sem se tudi tega navadil ter se mi proti koncu tedna tudi to ni več dogajalo. Pri zunanjem izgledu me je še zmotila ena malenkost. Ni mi bilo všeč da ima telefon tako izbočeno kamero saj se kamera zaradi tega toliko bolj izpostavlja kakšnjim koli poškodbam.

 

Delovanje

Samo delovanje telefona me je preprosto navdušilo. V tem cenovnem rangu ( 190€ ) preprosto nima konkurence. Ter se z lahkoto primerja z mojim S4 ( če ima naložen TouchWiz ). Pravzaprav ga prekaša. Preprost uporabniški vmesnik in 4-jederni procesor preprosto naredita svoje. In ob tem ponujata zelo odprto in ne »kičasto« uporabniško izkušnjo. Telefon pa ob svoji enostavnosti ponuja še nekaj »bombončkov« ki jih že zelo dolgo nisem videl ( vprašanje če sem jih že kdaj ) na nobenem telefonu ki sem ga preizkusil. Naprimer:

- Možnost souporabe interneta iz računalnika na telefonu

- Med izbiranjem telefonskih signalov zraven vsakega izpise katera vrsta je ( 2G,3G ) zraven tistih ki jih pa SIM kartica ne podpira pa izpise da so prepovedana.

- Kar me je pa najbolj navdusilo je pa to da ob prejetju SMSa telefon na zaklenjen zaslon samodejno doda ikono za SMSe ter v primeru da jo potegnes v obrocek za odklenitev te preusmeri direkt okno z izpisanim besedilom. ( to ponujajo Samsung, HTC ipd. ; ampak tega na cistem androidu nisem pricakoval )

- Še vedno ima možnost priključitve na PC z načinom »Mass storage«

 

Baterija in Fotoaparat

Baterija z kapaciteto 2500mAh proti 5.5inch-nemu ekranu: Zanimiva »borba« bi lahko rekel.

V tem tednu sem spoznal da lahko telefon kljub temu da ima tako velik zaslon lahko tudi ohrani dolgo delovanje. Povprečno mi je baterija zdržala en cel dan ter naslednjega do večera. Torej dan in pol. Je res da iger nisem igral veliko sem pa kar precej brskal po spletu, mobilni internet sem izklapljal, wifi pa je bil vklopljen skozi ko sem bil doma. Svetlost zaslona je bila na automatsko.

Sam fotoapatat se z svojimi 8MPixli tezje primerja z tistim na mojem S4, je pa ostranje ter slikanje z flashom primerljivo z fotoaparatom na Galaxy S3. Za katerega pa vemo da ni bil med slabimi.

 

Napake operacijskega sistema

V celotnem sistemu sem opazil nekaj pomankljivosti oz. možnosti za razširitev sistema. Ampak ne pozabimo, telefon je prvi od tega proizvajalca, verzija programske opreme na testiranem telefonu je 1.0, torej prva verzija in brez popravkov. Ne dvomim da bodo vsaj prvi dve napaki programerji Wayteqa rešili zelo hitro ter brez težav. Naprimer:

- Telefon se zelo nerad poveže na 3G, v kolikor je le ta signal zelo močan to naredi ampak redko. 2G deluje normalno ter lovi signal tudi tam kjer je zelo slab.

- Mobilno omrežje telefonu porablja zelo veliko baterije ( kar je razvidno iz posnetkov zaslona spodaj )

- Telefon nima možnosti posodobitev preko OTA ( Over the Air ), kar po mojem mnenju močno otežuje posodobitev telefona

- Nima vključene kontrole za LED opozorilno lučko.

- Nemoreš spreminjati števila začetnih zaslonov ( to se da rešiti z kakšnim Launcherjem iz Google Playa )

 

Zakljucek

Telefon je definitivno vreden svojega denarja. Celo prekaša višje rangirane telefone. Delovanje je odlično. Nekaj zgoraj omenjenih napak pa se bo po vsej verjetnosti rešilo v naslednjih posodobitvah programske opreme.

 

Telefon sem testiral: primoz2500

Zahvala za posojo aparata pa gre podjetju Wayteq

Test fotoaparata: Sony DSC-QX100

Prispeval buneech :: 25. december 2013 ob 12:15 :: Članki

Na test smo si “zrihtali” zanimivo zadevo, razmeroma povezano z Androidom. Zato bo tudi test malce drugače spisan. Torej, naprava na testu, Sony DSC-QX100 Smart lens, je fotoaparat, objektiv, leča, oz. kakorkoli že hočete napravo imenovati. Jaz bom rekel kar fotoaparat, ker načeloma to tudi je.

Test tablice: Sony Xperia Tablet Z LTE

Prispeval pitastrudl :: 22. december 2013 ob 04:28 :: Članki

Sony Xperia Z tablica LTE, trenutno vodilna v franšizi Sonyjevih tablic, se z prvim pogledom odlikuje v estetsko všečnim izgledom in trpežno izdelavo.  Tablica je bila izdana maja 2013, cena se pa vrti okoli 500€.

Telefon na testu: LG Nexus 5

Prispeval buneech :: 18. december 2013 ob 20:09 :: Članki

Naslednji v vrsti Googlove linije Nexus naprav je LG-jev Nexus 5. Aparat, podobno kot predhodnik Nexus 4, bazira na letošnjem LG-jevem paradnim konjem. In to leto je baza LG G2.

Epski test: Samsung Galaxy Note3

Prispeval gr33k3 :: 17. december 2013 ob 15:15 :: Članki

Samsung Galaxy Note 2 je bil eden od najljubših mobilnih naprav lanskega leta, vendar je še nekaj prostora za izboljšave.

Kaj se zgodi, ko Samsung nesramno dobro napravo izboljša na vseh pravih mestih?

No, dobili boste absolutno zver, Galaxy Note 3.

 

 
Stran 1 od 4