[TEST] LG G3

Novice, testi, članki in nasploh prispevki iz sveta mobilnih tehnologij.

[TEST] LG G3

Št. objave:#1  OdgovorNapisal/-a markic22 » 29 mar 2015, 21:24

Test je v celoti avtorsko delo uporabnika bertole


Uvod

Podjetje LG je maja 2014 uporabnikom predstavilo svojega novega paradnega konja med mobilniki, telefon G3. Gre za naslednika G2, ki je zaradi svojih inovativnih rešitev pri uporabnikih postal izjemno priljubljen in je podjetje izstrelil v sam vrh proizvajalcev mobilne telefonije, poleg imen kot so Samsung, HTC in Apple.

Specifikacije

• 5.5 palčni LCD IPS zaslon z ločljivostjo 1440 x 2560 in Gorilla Glass 3 steklom
• štirijedrni SnapDragon 801 procesor s frekvenco 2.7 GHz
• 3 GB RAM-a (verzija s 16 GB pomnilnika ima 2 GB RAM-a)
• 32/16 GB notranjega pomnilnika (razširljiv z MicroSD spominsko kartico)
• 13 MP kamera z optično stabilizacijo, dvojno bliskavico, laser za pomoč pri fokusiranju in možnostjo snemanja posnetkov v 4K resoluciji; 2.1 MP sprednja kamera
• 3.000 mAh baterija dostopna uporabniku
• NFC in IR-oddajnik
• podpora LTE omrežju


Videz in izdelava

G3 meri 146.3 x 74.6 x 8.9 mm in tehta 150 g. Večino sprednje strani zavzame zaslon. Zaradi tankih robov ob daljši stranici zaslona telefon izgleda odlično in lepo sede v roko.Pod zaslonom se nahaja LG-jev logotip, nad zaslonom pa prostor zavzemajo slušalka, senzorja bližine in svetlobe ter LED dioda, namenjena obvestilom.

Slika

Telefon je narejen iz plastike, ki izgleda kot brušen aluminij. Neizkušeno oko ne bo opazilo, da gre zgolj za imitacijo, saj je kvaliteta izdelave na nivoju. Se pa pri močnem pritisku na določeno mesto na zadnji strani telefona plastika rahlo udre in zaškripa, vendar ob vsakodnevni uporabi to ni opazno.

Slika

Na spodnji stranici telefona sta micro USB vhod, 3.5 mm vhod za slušalke in luknjica, kjer je skrit mikrofon.

Slika

Na zgornjem delu aparata se nahajata IR-oddajnik in drugi mikrofon, ki je namenjen izločanju hrupa ozadja pri telefoniranju.

Slika

Najzanimivejši je vsekakor zadnji del telefona. Tu se nahaja kamera, dvojna bliskavica in laser, ki je namenjen hitrejšemu fokusiranju pri zajemanju fotografij. Pod kamero se nahajajo gumbi za glasnost in vklop/izklop zaslona in telefona, katere proizvajalci ostalih telefonov praviloma postavijo na stransko stranico. Ko se navadiš gumbov na zadnji strani ugotoviš, da so izvrstna ideja, vse pohvale LG-ju za to inovacijo.

Slika

Ko dobim v roke drug telefon s prsti na zadnji strani avtomatsko iščem gumbe in se mi zdijo tisti na stranicah nenavadno postavljeni in težji za doseči. Se pa zgodi, da kdaj s prstom podrsaš po leči kamere in jo s tem umažeš, kar bi lahko pomenilo zamegljene fotografije, če nisi pozoren.Na dnu se nahaja 1W zvočnik. Telefon je na voljo še v beli in zlati barvi.

Programska oprema

Telefon poganja operacijski sistem Android 5.0 – Lollipop, na katerega je LG namestil svoj uporabniški vmesnik (UI – User Interface) Optimus UI. S posodobitvijo na 5.0 je telefon še pridobil nekaj malega na hitrosti in vzdržljivosti baterije v primerjavi s KitKat-om.

Slika Slika

Optimus je v primerjavi z vmesniki nekaterih drugih proizvajalcev precej “lahek” in minimalistično oblikovan. LG je pri večini ikon izbral okrogel dizajn. Na voljo so nam nekatere LG aplikacije, kot so: QuickRemote (daljinski upravljalnik, ki izkoristi IR-oddajnik na vrhu telefona), QuickMemo+ (aplikacija za zapiske, skice…), LG Health (spremljanje vaše aktivnosti), napravo po potrebi prenesemo tudi aplikacije iz Google Play, kjer je izbira ogromna.

Slika Slika

LG je, po zgledu Samsunga, ki je že pri Note 1 predstavil to idejo, v sistem vgradil možnost deljenja zaslona med dvema programoma. 5,5 palični zaslon je za tako početje dovolj velik in zadeva odlično funkcionira. Je pa res, da sam te funkcije skoraj da ne uporabljam.

Slika Slika

Odlična funkcija se mi zdi tudi KnockCode. Le-ta omogoča, da telefon odklenemo s tapkanjem po zaslonu v določenem vzorcu, ki smo ga določili. To pomeni, da za prižig telefona ne potrebujemo pritisniti nobenega gumba. Ta funkcija pride še posebno prav, ko imamo telefon na mizi in do gumbov na zadnji strani sploh ne moremo, ne da bi telefona vzeli v roko.

Telefon večino časa teče gladko, se mu pa na momente tudi zatakne. Osebno se mi to največkrat dogaja ob izhodu iz aplikacije Facebook, ko se pri pritisku na gumb za nazaj ne zgodi nekaj sekund nič, potem pa se odpre meni za deljenje zaslona, ki se ga drugače prikliče z dolgim pritiskom na gumb nazaj. Na splošno pa sem z delovanjem telefona več kot zadovoljen, občasni trenutki zatikanja pa verjamem, da se pojavijo tudi pri drugih telefonih.

Za uporabo LG-jev vmesnik ni pretirano zakompliciran, je na nivoju večine ostalih Android telefonov, je pa recimo precej enostavnejši od Samsungovega. Ob prvi uporabi vas telefon z napotki, ki se pojavijo na zaslonu popelje čez večino glavnih funkcij telefona, tako da bo tudi za novince v svetu Androida rokovanje s telefonom dokaj enostavno.

V nastavitvah imamo dve možnosti: nastavitve po jezičkih in vse nastavitve na kupu. Sam uporabljam opcijo, kjer so vse nastavitve v enem jezičku, saj sem tega vajen in natančno vem, kje kaj iskati. Za manj izkušenega uporabnika pa znajo jezički priti še zelo prav.

Slika Slika

Deljenje datotek je možno preko Bluetooth-a, NFC-ja, ima pa telefon podprt tudi standard Wi-Fi direct.

Razvijalcem je uspelo obiti zaklenjen bootloader telefona, tako da so za napravo na voljo tudi druge verzije operacijske sistema Android (CyanogenMod, prirejena originalna programska oprema...) ki v večini primerov uporabniško izkušnjo še izboljšajo. Sam trenutno uporabljam rahlo predelano in izboljšano verzijo originalne programske opreme, ki je uporabniško izkušnjo pri uporabi telefona še izboljšala. LG-ju pa zamerim to, da še zmeraj niso izdali izvorne kode svoje opreme in s tem blokirajo hitrejši in boljši razvoj. Zaradi tega smo uporabniki tudi precej dolgo čakali, da so razvijalci odklenili bootloader, saj je to predpogoj za nalaganje druge programske opreme. Zaradi tega sem imel nekaj časa resen namen menjati telefon.

Baterija je OK. Ni dobra, niti ni slaba. Pri večini uporabnikov bo baterija brez večjih problemov zdržala čez dan, kar je zame povsem dovolj. V povprečju z enim polnjenjem sam dosežem 40 ur med polnjenji, s tem, da je v tem času zaslon prižgan vsaj 4 ure.

Slika Slika

Kamera

Aparat je opremljen z eno najboljših kamer na tržišču. Pri fotografiranju nam pomaga optična stabilizacija leče, tako da slika ostane ostra tudi, ko se nam iz takih ali drugačnih vzrokov tresejo roke. Stabilizacija je uporabna tudi pri nočnem fotografiranju, ko je čas zajema slike daljši in je skoraj nemogoče telefon držati povsem pri miru. V temnem prostoru nam na pomoč priskoči dvotonska bliskavica. Pri ostrenju v vseh primerih pa je uporabljen laserski fokus – tehnika, uporabljena pri fotoaparatih in novost v svetu mobilnih telefonov. Zahvaljujoč fokusiranju s pomočjo laserja je zajem slike hiter. Posnetke lahko snemamo v več resolucijah in hitrostih sličic na sekundo – FPS (4K @ 30 FPS, 1080p @ 60 FPS in 720p @ 120 FPS – primerno za “slow-motion” posnetke). Tudi videoposnetki so, tako kot fotografije, odlični. Sam, kot verjetno tudi večina ostalih uporabnikov, sicer nimam nobenega zaslona s 4K resolucijo, kjer bi si lahko ogledal 4K posnetke, tako da je ta opcija trenutno rahlo odveč, vendar sem prepričan, da bo v bližnji prihodnosti 4K nov standard za resolucijo.

Sprednja kamera pri meni nima nobenega pomena. Dela solidne slike, ki pa seveda niso nikakršen presežek. Za kakšen selfie pa bo več kot dovolj.
Tu je nekaj slik posnetih v različnih pogojih z G3:

PRIPOROČAM OGLED SLIK NA DROPBOXU, KJER LAHKO VIDITE ŠE VEČ SLIK IN TUDI SLIKE V POLNI VELIKOSTI, BREZ KOMPRESIJE. - KLIK

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Uporabniški vmesnik aplikacije za kamero je enostaven za uporabo. K temu pripomore dejstvo, da je v LG-jevi foto aplikaciji bore malo nastavitev. Mesto shranjevanje fotografij in posnetkov nastavimo ob prvem zagonu (SD kartica ali notranji pomnilnik). Pri fotografiranju lahko izbiramo med načini: samodejno (aparat sam določi optimalne vrednosti fotografije), dvojna (hkrati fotografiramo s sprednjo in zadnjo kamero), panorama in čarovniški fokus (omogoča kasnejše spreminjanje fokusa fotografije).

Slika

V nastavitvah lahko izbiramo željeno ločljivost slik in posnetkov, ali želimo mrežo na zaslonu, zakasnitev fotografiranja, vklop/izklop zajema slike z glasovnim ukazom (cheese, LG, ...) in vklop/izklop/auto HDR način fotografiranja. Za telefon pri katerem je velik del oglaševanja ležal na promoviranju kamere, se mi zdi izbira nastavitev skopa. Med mnogimi parametri, ki jih resen fotograf upošteva pri slikanju, ne moremo nastaviti niti enega. Morda so pri LG-ju prepričani, da telefon ob vsakih pogojih zajame najboljšo možno fotografijo? Vendar pa to ni tako velik problem, da bi potencialnega kupca odvrnil od nakupa, saj je na Google Play na voljo veliko aplikacij, ki lahko nadomestijo originalno. Njej najbližja je aplikacija LG XCam, ki je skoraj identična originalni, dodane pa so ji manjkajoče nastavitve.

Multimedija

Na zaslon lahko gledamo iz dveh vidikov, kot prednost in hkrati kot slabost naprave. Gre za prvi mobilnik na tržišču z resolucijo QHD. Zaslon zaradi resolucije slike prikazuje odlično, barve so naravne, tekst je neverjetno oster (v nekaterih primerih celo preveč – pride do over sharpening-a teksta, črke so videti rahlo popačeno, z nekakšno senco), vidljivost na močnem soncu ni najboljša, je pa zadovoljiva.

Pred G3 sem imel telefon z AMOLED zaslon. IPS LCD je v primerjavi s tem zaslonom manj kontrasten in je bilo potrebno nekaj časa, da sem se navadil drugačnih odtenkov. Če bi lahko izbiral, bi sam verjetno raje izbral AMOLED zaslon, vendar je to stvar posameznika. Sam na telefonu na faksu večkrat gledam in prebiram razne PDF-je, saj je to zaradi velikega zaslona z visoko resolucijo res enostavno. Me pa na trenutke prime, da bi za nekaj časa spet preizkusil telefon z resolucijo 1080p in preveril, če je razlika res tako velika, kot jo imam v glavi. Če primerjam računalnike, je razlika me Applovim Retina zaslonom in primerljivim PC zaslonom očitna in ko se enkrat navadiš na višjo ločljivost, se ti pri gledanju zaslona z manjšo na začetku vse zdi kockasto. Verjamem pa, da bi tudi s telefonom s 1080p zaslonom z lahkoto preživel.

Slabost tako velikega zaslona s tako visoko resolucijo pa je, da porabi ogromno baterije. Baterija je sicer odlična, vendar odstotki napolnjenosti hitro padajo, ko imamo več časa prižgan zaslon. Pri običajnem uporabniku sicer baterija brez večjih problemov zdrži dva dneva. Hkrati se pa lahko vprašamo, če je taka resolucija smiselna. Na trgu je še vedno najpogostejša resolucija 1080p, ki je za večino več kot dovolj, torej multimedije z resolucijo 1440p ni veliko.

Ogled multimedije na tem zaslonu pa je čudovito doživetje. Tako visoka resolucija pomeni izjemno ostre fotografije, naj si bodo to fotografije posnete s telefonom ali kake druge. Največ videoposnetkov je seveda še vedno v resoluciji 1080p, vendar na YouTube-u obstajajo tudi posnetki 1440p resolucije (za primer so to testi znanega MKBHD-ja) in tudi tu se zaslon zares izkaže. Telefon ima pred naložena tudi 2 promocijska videoposnetka, ki sta seveda namenjena hvalospevu zaslona, kar jima tudi uspe, saj je ogled le-teh užitek.

Vse igre telefon pričakovano poganja brez težav. Se pa ob daljšem igranju telefon precej segreje, kar je posledica tega, da mora grafični procesor poganjati gromozansko število piklsov. Za primer prekomernega segrevanja ima telefon nastavljeno programsko varovalko, saj ob določeni temperaturi takt procesorja samodejno pade in s tem pade tudi obremenitev. Obstaja sicer tudi program, ki resolucijo spremeni na 1920 x 1080, kar razbremeni grafični procesor, vendar sam ne vidim smisla v spreminjanju resolucije. Največji problem pri igranju iger pa ni segrevanje, temveč baterija. Ob grafično zahtevnih igrah odstotki napolnjenosti baterije padajo hitreje kot zaupanje v slovensko politiko in je priporočeno imeti polnilec kje v bližini.

Zvočnik je dovolj glasen in oddaja čist zvok. Lociran je na zadnji strani, kar pa kot vemo, ni optimalna izbira. Ko enkrat slišiš zvok pri HTC-jevi seriji One z dvema zvočnikoma na sprednji strani zaslona, se ti vse ostalo zdi precej slabše.

Zaključek


Slika

Sam mobilnik uporabljam dnevno že nekaj mesecev in sem z njim izredno zadovoljen, nakupa do danes še nisem obžaloval. Všeč mi je sam dizajn v kombinaciji z izgledom aluminija. 5.5-inch zaslon je zapakiran v zelo kompaktno ohišje in sam nimam nikakršnih problemov pri upravljanju z eno roko. Kljub višji ločljivosti zaslona in posledično višji obremenjenosti grafičnega procesorja, telefon deluje gladko. Kamera je več kot zadovoljiva za vse ne profesionalce in ponuja odlično alternativo kompaktnim digitalnim fotoaparatom, ki jim je po mojem mnenju že odklenkalo. Sam bi zvočnik prestavil iz zadnje stranice na spodnjo. Če bi bil spredaj, bi verjetno pokvaril dizajn, ki je po mojem okusu res izjemen. Običajno z enim polnjenjem baterije pridem od jutra do večera naslednjega dne, s tem da telefon uporabljam za več opravil. Nakup bi iz lastnih izkušenj priporočal vsem.

Test je v celoti avtorsko delo uporabnika bertole

Uporabniku markic22 so se za prispevek zahvalili: 3x
bertoleenigmaPepe
Uporabniški avatar
markic22
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 1966
Pridružen: 26 maj 2011, 10:42
Kraj: Ljubljana/Novo mesto
Prejete zahvale: 427

Naprava: Galaxy Note 3 & Galaxy Note 4

Re: [TEST] LG G3

Št. objave:#2  OdgovorNapisal/-a markic22 » 29 mar 2015, 21:50

Najprej da še javno pohvalim test. Odlično spisan test @bertole in upam, da jih bo še več :).

Uporabniku markic22 so se za prispevek zahvalili:
bertole
Uporabniški avatar
markic22
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 1966
Pridružen: 26 maj 2011, 10:42
Kraj: Ljubljana/Novo mesto
Prejete zahvale: 427

Naprava: Galaxy Note 3 & Galaxy Note 4

Re: [TEST] LG G3

Št. objave:#3  OdgovorNapisal/-a bertole » 29 mar 2015, 21:59

Hvala, pa še enkrat hvala za objavo! Upam, da bo tut drugim všeč. Test bom pa še kakšen spisal z največjim veseljem :)

Uporabniku bertole so se za prispevek zahvalili:
markic22
Uporabniški avatar
bertole
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 2616
Pridružen: 14 maj 2012, 23:15
Kraj: Dolenjska
Prejete zahvale: 389

Naprava: LG G3, Garmin Fenix 3

Re: [TEST] LG G3

Št. objave:#4  OdgovorNapisal/-a dvihtelic » 30 mar 2015, 12:28

Super napisano, še več takih :)
Uporabniški avatar
dvihtelic
AncientDroid
AncientDroid
 
Prispevkov: 1319
Pridružen: 24 dec 2010, 17:32
Prejete zahvale: 92

Naprava: Note 4 & Tablet Z & Tab S

Re: [TEST] LG G3

Št. objave:#5  OdgovorNapisal/-a Enolyk » 30 mar 2015, 13:48

Dober review! Resno razmišljam o nakupu te naprave.
Enolyk
TeenDroid
TeenDroid
 
Prispevkov: 60
Pridružen: 14 mar 2013, 10:14
Prejete zahvale: 1Vrni se na Novice in prispevki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost