Huawei Mate 9

Novice, testi, članki in nasploh prispevki iz sveta mobilnih tehnologij.

Huawei Mate 9

Št. objave:#1  OdgovorNapisal/-a Sport Driver » 22 mar 2017, 18:41

Slika

Test so omogočili pri Telekomu Slovenija za kar se jim zahvaljujemo.

UVOD
Spomnim se, kako so naši operaterji pred kakšnimi 5-6 leti začel prodajati prve Huawei telefone. Pogled na list s specifikacijami je obljubljal odličen telefon za neverjetno nizko ceno. A le redki so ga želeli kupiti, znamka je bila namreč neznana, posodobitve programske opreme pa neobstoječe. No ampak kot sčasoma napreduje otrok je tudi znamka Huawei napredovala skozi leta in razvili sta se 2 glavni seriji, serija P in serija Mate. Spomladi predstavljenemu Huaweiu P9 se je pred kratkim pridružil še Mate 9. Linija Mate je konkurenca Samsungovi liniji Note. Prvi Mate s katerim sem imel izkušnje je bil Mate 7, ki je ponujal velikost Galaxya Note in boljšo izdelavo za nižjo ceno. Kvaliteta naprave je bila za tisti čas in ceno impresivna. Ker sta od takrat minili že 2 leti imam visoka pričakovanja. Huawei se je v kratkem času iz obstranskega proizvajalca dvignil na tretje mesto po prodaji telefonov, poglejmo, če mu lahko Mate 9 pomaga zlesti še kakšno mesto višje.

ZUNANJOST

Slika
Kot je že tradicija pri liniji Mate je tudi Mate 9 narejen iz aluminija. Glede na to, da spada Mate 9 med večje telefone in tako velikega telefona še nisem uporabljal sem pričakoval da bo sprva občutek neprijeten. Ampak, ko sem ga vzel iz škatle presenečenje, telefon sploh ni prevelik. Seveda je to odvisno od osebe pa vseeno, pričakoval sem telefon, ki ga bo nemogoče držati v eni roki ampak sploh ni tako. Ne razumite me narobe, če ste do sedaj uporabljali kaj velikosti iPhona ali podobno vam bo telefon velik ampak se ga sčasoma popolnoma navadiš in je kar neprijetno iti nazaj na manjši telefon. Za ljubitelje številk so mere telefona 156.9 x 78.9 x 7.9 mm. Ko sem torej telefon vzel iz škatle se mi ni zdel velik se mi je pa zdel težak. Hiter pogled na list s specifikacijami razkrije da me občutek ne vara, telefon tehta 190g. Ali me to moti? Sploh ne! Nekaterim ljudem morda ne bo všeč, jaz pa sem bil navdušen. Aluminijasto ohišje z dobro izdelavo in relativno velika teža sta zame zmagovalna kombinacija, ki prinese občutek kvalitetno narejenega telefona.
Torej telefon smo prijeli v roko pa preden ga začnemo resnično uporabljati ga poglejmo malo bolj natančno. Glavna stvar na sprednji strani je seveda ogromen 5,9 palčen IPS LCD zaslon, barve so super, vidni koti pa odlični. Tudi za uporabo na soncu je zaslon dovolj svetel. Pričakovali bi seveda ločljivost 1440p ampak ne, zaslon je ločljivosti 1080p. Ali je to katastrofa? Niti ne, razen če imate namen telefon uporabljati za virtualno resničnost. Čeprav ni katastrofa pa je odločitev za nižjo ločljivost rahlo čudna, sploh na telefonu tega ranga. Ima pa to seveda tudi svoje prednosti, več o tem pozneje. Nad zaslonom najdemo tipične senzorje za bližino, svetlosti, LED lučko za obvestila, zvočnik in pa sprednjo kamero ločljivosti 8MP. Pohvaliti pa moram seveda še majhne robove okoli zaslona, predvsem na straneh pa tudi »brada« in »čelo«. Kaj pa je na zadnji strani telefona?
Slika
Pa ga obrnimo. V oči prav bodeta kar 2 kameri med njima pa napis LEICA. Več o njiju pozneje. Nad kamerama je eden od mikrofonov, na levi strani kamere najdemo 2 LED bliskavici na desni pa senzorje za lasersko fokusiranje. Ampak najbolj pa me je presenetil senzor prstnih odtisov. Testiral sem že kar nekaj telefonov ampak take hitrosti in konstantnosti še nisem doživel. Deluje tudi, če roke niso popolnoma suhe in mi v času uporabe telefona ni niti enkrat zatajil. Na desni strani ohišja telefona najdemo gumb za odklepanje/zaklepanje nad njim pa še gumb za nastavitev glasnosti. Morda škoda, da tekstura na gumbih ni različna kot na primer pri HTC 10. Moram pa pohvaliti dober občutek na gumbih, so ravno prav trdi, da jih ne pritisneš ponesreči. Na levi strani telefona ne najdemo nič posebnega, le kombinirano režo za kartico microSD in SIM. Da, prav ste prebrali, reža za kartico microSD. Če vam 64GB vgrajenega pomnilnika ni dovolj lahko dodate še kartico s kapaciteto do 2 TB. Na zgornji strani telefona je Huawei še našel režo za 3,5mm vhod za slušalke. Poleg vhoda za slušalke pa najdemo še stvar, ki je bila » v modi« pred nekaj leti pa je potem nekako izginila iz telefonov, IR dioda, s katero lahko upravljate TV, radio, … No na spodnji strani pa je, po pričakovanju, vhod USB tip C in pa 2 zvočnika.
Slika
Slika

NOTRANJOST

Torej je zunanjost kar prepričljiva ampak saj veste kaj pravijo, pomembna je notranjost. No z veseljem lahko povem, da tudi notranjost ne razočara. Ker smo navajeni Snapdragon procesorjev v najboljših telefonih bo morda presenečenje, ko boste prebrali ime Kirin 960. Ampak ne ustrašite se, to je Huaweiev »hišni« procesor in je po mojem mnenju popolnoma na ravni Snapdragonov. Procesor ima 8 jeder, 4 močnejša in 4 šibkejša. Pogled proti napisu RAM in preberemo lahko 4GB, res smo prišli daleč, veliko ljudi ima toliko še danes v računalniku. Kombinacija procesorja, RAMa in velikega zaslona prinese odlično izkušnjo pri igranju iger, telefon pa se ne utrudi tudi ob uporabi bolj zahtevnih programov. Ker je telefon aluminijast moram pohvaliti še to, da se ne greje pretirano, v bistvu redko občutimo gretje telefona. Notranjega spomina je 64 GB ampak kot že omenjeno je nadgradljiv s kartico microSD. Skratka spomina je lahko veliko, če želite, baterija pa je velika že serijsko. Kapaciteta baterije znaša namreč kar 4000mAh torej 2x več kot pa »navaden« iPhone 7. Lagal bi, če bi rekel, da me je presenetila. O dveh dneh brez polnjenja sicer nisem mogel sanjati ampak 1 dan pa je baterija zdržala brez varčevanja. Večinoma je baterija zdržala 4-5 ur prižganega zaslona, nekateri poročajo celo o sedmih urah ampak meni to ni uspelo. Če pa slučajno kdaj pozabite telefon priklopit na polnilec pa boste veseli, ko boste slišali, kako hitro se polni. Iz 42% na 66% se je telefon napolnil v le 15 minutah, resnično impresivno. Še kakšna beseda o zvočnikih. Le ti so stereo in so glasni pa tudi zvok je kvaliteten, samo omenim še, da če se zvok za trenutek neha predvajati, ko telefon obrnete iz vodoravne v navpično lego ni nič narobe.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

No sedaj pa kamera. Narejena v sodelovanju z Leico, kot je to popularno od lani sta kameri 2, ena je črno-bela z 20MP, druga pa je klasična 12 MP. Obe imata optično stabilizacijo, dobite pa še dvojno LED bliskavico in laserski autofocus. Kameri delujeta tako, da večja kamera(črno-bela) zajame podatke o svetlobi in podobno, manjša kamera pa zbere podatke o barvi in nato programska oprema podatke združi, to je tudi razlog, da lahko zajamete barve slike tudi velikosti 20MP. Dnevne slike so odlične, kot smo pričakovali od telefona takega ranga, v bistvu nad nobenim nisem imel nekih večjih zamer. Ko je svetlobe dovolj se lahko zanesete na »avtomatiko«. Detajlov je veliko, da ima eden od senzorjev ločljivost 20MP se pozna, barve pa so realne, morda celo rahlo blede, ampak to se da popraviti, to omogoča aplikacija kamere. Aplikacija kamere je zanimiva stvar. V meni je zbudila rahel »deja vu« na prejšnji test, ko sem testiral iPhone 7. Ampak nič kritičnega, nikakor aplikacija ni kopija. Glavna razlika je predvsem v tem, kaj aplikacija ponuja. Od tega, da lahko nastavljate živost barv, kot večina Androidov ima tudi Mate 9 Pro način kjer nastavljate belino, ISO, fokus, hitrost zaslonke,… Potem pa imate na izbiro še panoramo, črno-belo slikanje, time-lapse, počasni posnetek, nočni način in celo slikanje s svetlobo(denimo sledi luči, ki jih vidite pri avtomobilih na avtocesti). Super funkcija je lahko tudi ta, da dvakrat pritisneš tipko za zaklepanje in telefon posname sliko, pri meni je bilo najhitreje v 0,7s. Če je potrebno trenutek zajeti hitro je vredu, ne pričakujte preveč sicer ker slika ne bo ostra in če boste roke premikali bo razmazana ampak če je poseben trenutek je tudi slaba slika boljša kot pa da slike sploh ni.

Slika
Slika
(primer fotografije posnete z 2x pritiskom gumba za zaklepanje)

Nekaterim najbrž aplikacija ne bo všeč, saj se je sprva težje znajti v njej, jaz pa nad njo nimam pritožb, nanjo sem se hitro navadil. Posebna pohvala gre kameri za makro fotografije, ki so resnično odlične. To je torej to, kamera je odlična in gremo naprej? Ne še, obdelati moramo še slike v slabših svetlobnih pogojih. Če podnevi avtomatski način dela fotografije kot si želite pa ponoči ni tako. V avtomatskem načinu mi je uspelo zelo malo slik. Telefon se namreč trudi preveč posvetliti sliko in zviša ISO kar prinese zrnasto sliko, ali pa je zaklopka odprta dalj časa, zame predolgo, in je slika zato razmazana. V tem primeru je potrebno poseči v delovanje in ISO nastaviti na nižjo raven. Če telefonu malo »pomagamo« je možno doseči dobre rezultate, če ste bolj domači v fotografiji zagotovo boljše kot je uspelo meni. To torej pomeni, da je senzor sposoben, le programska oprema je šibkejši člen, ali pa moje roke niso dovolj mirne.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

PROGRAMSKA OPREMA

Slika
Ah ja, Huaweiev Emotion UI ali EMUI, podobno kot Samsungov Touchwiz tudi EMUI nekateri ljudje sovražijo drugi pa obožujejo, se mi pa zdi, da je bilo v preteklosti prvih več. Sprva je bil namreč zelo podoben Applovemu iOS. No tudi sedaj, v že 5. verziji, ki bazira na Androidu 7.0 Nougat podobnosti ni mogoče zanikati, že omenjena aplikacija kamere, imenik, nastavitve, v osnovi brez »predala za aplikacije«, poteg od spodnjega roba zaslona navzgor ob zaklenjenem zaslonu odpre možnosti hitrih bližnjic, kot pri iPhonu. Ampak marsikaj se lahko spremeni. Če vam ni všeč tema, si lahko brezplačno prenesete drugačno, predal za aplikacije lahko vklopite, še vedno lahko dodate dodaten gumb v vrstico z gumbi, ki vam odpre obvestila in vam ni potrebno segati navzdol. Sedaj sem zagotovo pritegnil nazaj tiste, ki so že želeli končati z branjem ker Android pa res ne sme biti podoben iOSu. No pa nadaljujmo pozitivno. Kombinacija močnega procesorja in očitno zelo dobre optimizacije prineseta odlično delovanje. K temu najbrž pomaga tudi občasno že kar vsiljivo predlaganje za izklop programov, ki porabljajo baterijo. Ker pa smo spet pri bateriji bi izpostavil še različne načine varčevanja z baterijo, če vam to, da baterija drži en dan ni dovolj. Tako hitro in zanesljivo mi ni deloval še noben Androidni telefon, ki sem ga imel na testu. Resnično pohvale Huaweiu za to.

Slika

Ampak ni pa vse perfektno, kakšen hrošč se vseeno pojavi, denimo obvestila ne pokaže celega ampak ga odreže in ne morete prebrati kaj piše in morate nanj v vsakem primeru pritisniti. Potem so tukaj še čudne odločitve, da se obvestila ne prikazujejo na zaklenjenem zaslonu kot se na vseh glavnih konkurentih, sčasoma se odklepanja vsakič, ko želiš pogledati kakšno obvestilo je prišlo, naveličaš. Torej programska oprema je v glavnem vredu, ima pa še nekaj hroščev, ki bi jih bilo treba urediti, od testa so jih celo mogoče že. Za konec lahko Huawei še pohvalim ker so se glede posodobitev v zadnjih letih precej popravili in dalj časa podpirajo telefone, Android O za Mate 9 ni vprašljiv.

Slika

ZAKLJUČEK

Huawei Mate 9, je odličen telefon pa tudi cena ni pretirana, sploh glede na odlično kvaliteto izdelave. Glede na to, da je Samsung Galaxy Note 7 pogorel, dobesedno, je v bistvu Mate edini phablet, ki je na voljo v večini sveta. Edini problem, bi lahko predstavljala prihajajoči LG G6 z zaslonom velikim 5,7 palca in pa obe verziji prihajajočega Samsunga Galaxy S8. Ampak do takrat je še daleč, če vam kamera ni najpomembnejša stvar v telefonu, več pa vam pomenijo velik zaslon, odlična kvaliteta izdelave in pa zmogljiva baterija je Mate 9 telefon za vas.
Slika
Current: LG Nexus 5X Android 7.1.1 ; Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 Andoid 4.4.2 KitKat

Uporabniku Sport Driver so se za prispevek zahvalili: 2x
kation_idPicaso
Uporabniški avatar
Sport Driver
VIP
VIP
 
Prispevkov: 1000
Pridružen: 13 jul 2012, 14:19
Prejete zahvale: 99

Naprava: LG Nexus 5X Samsung Galaxy TabPro 10.1

Vrni se na Novice in prispevki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost