Razlaga Android pojmov

Forum je namenjen splošnim nasvetom v povezavi z Android napravami.

Razlaga Android pojmov

Št. objave:#1  OdgovorNapisal/-a King Kong » 18 jun 2013, 13:32

RAZLAGA ANDROID POJMOV

Ker še nisem nikjer, na tem forumu zasledil razlage, je to tema, kjer lahko vsakdo pripiše zraven kakšen pojem in ga tudi primerno razloži!

Razlage niso strokovne, trudil pa se bom, da bodo uporabniki Android naprav razumeli, kaj določen pojem pomeni!


SPLOŠNO:

1: ROOT
ROOT omogoča uporabnikom vseh Android naprav dodatne stvari, znane kot ROOT DOSTOP (Root access). Z izvedbo Root/a vaše naprave postanete Administrator vaše naprave, pred tem ste bili le navaden uporabnik Android naprave. Obstaja več aplikacij, ki vam pomaga pri vašem upravljanju z Root dostopom: SuperSU, Superuser in Superuser by ClockworkMod. Root odklene nekaj dodatnih možnosti kot so: brisanje sistemskih aplikacij, menjava sistema Android (nalaganje neoriginalnih Android sistemov-Custum Rom/ov), resnejše posege v sistem, odklene nekaj aplikacij, ki so za "luksuz"! Z Root/om vaše naprave, boste izgubili tudi garancijo!

2: RECOVERY
RECOVERY deluje kot KONZOLA. Vsaka Android naprava ima to "konzolo" nameščeno, vendar imajo nekatere naprave do posega v njo "skrito". Recovery nam omogoča veliko možnosti, katere lahko vidite le z ROOT DOSTOPOM in z namestitvijo ClockworkMod oz. 4EXT Recovery/a. Recovery vm omogoča široko izbiro čiščenja podatkov iz telefona in SD kartice, izbiro in namestitev posodobitev oz. dodatkov, omogoča pa vam tudi varnostno kopijo podatkov (BACKUP), le te pa lahko tudi obnovite (RESTORE). V to konzolo lahko dostopate z kombinacijo fizičnih tipk, kombinacija pa je odvisna od naprave, pravtako pa poznamo 2 tipa "konzol": TOUCH RECOVERY-novost, ki omogoča brskanje po konzoli z dotikom, NORMAL RECOVERY-podpira samo pomikanje in upravljanje s fizičnimi tipkami.

3: ROM
ROM - READ MEMORY ONLY. Rom je zapis v pomnilniku, ki ga naprava "bere" s pomočjo procesorjater drugih pametnih stvari, na konec koncev tudi s pomočjo baterije. Rom je poenostavljeno povedano sistem, tako kot je na računalniku Windows, je pač pomemben del, ki "poveže delovanje komponent v telefonu, da le te delujejo usklajeno. Poznamo pa 2 vrsti ROMov:STOCK ROM, CUSTUM ROM

4: BOOT
Boot je funkcija, ki sporoča napravi, kakšno vrsto zagona naj naredi. Vrsto zagona si uporabnik zbere sam. Možnosti so: Reboot, Reboot into Recovery, Turn off. Medtem, ko boot izvaja zagon naprave, poteka BOOT ANIMACIJA.

VMESNIK:
Vmesnik daje napravi izgled, napravi daje specifične možnosti , tekoče delovanje, usklajeno z animacijami ipd. 2 vmesnika sta trenutno najbolj znana in med sabo "bijeta trd boj" To sta: HTC Sense in SAMSUNG TouchWiz.


SAMSUNG - POJMI:

1: ODIN
ODIN je program, ki je namenjen programiranju Samsungovih pametnih naprav s pomočjo PC/ja! Programirati lahko začnete, ko ustvarite povezavo naprave in PC/ja z podatkovnim (USB) kablom. ODIN je pameten program in vam pomaga nadgraditi oz. posodobiti sistem, zahteva pa še nekaj datotek, ki jih dobite zraven paketa za posodobitev oz. na Samsungovi uradni strani za nadgradnje sistema: SamMobile

2: OPS, PIT DATOTEKA (FILE):
Ena in druga datoteka, delujeta na enak oz. na zelo podoben način. OPS oz. PIT datoteka je potrebna za usmerjanje in pravilno delovanje ODIN/a. Ponavadi jo dobite zraven ROM/a

3: SAMSUNG KIES
Samsung Kies je komunikacijska storitev v obliki programa za PC, preko katerega lahko naprava komunicira s pomočjo USB kabla ali z LAN povezavo. Storitev je uporabna za pregledovanje in za nadzor nad datotekami ter za nadgradnjo in posodobitev OS v telefonu.

HTC - POJMI:

1: BOOTLOADER:
Bootloader je kodni zapis, ki se izvede ob vsakem zagonu naprave. Bootloader ima vsaka naprava, vendar je na nekaterih le tega potrebno odkleniti, če želite nalagati neoriginalno opremo. Veliko proizvajalcov je sedaj takih, ki kodo iz Bootloaderja poveže z medmrežjem, ko pa želite odkleniti Bootloaderja, boste kodo zagotovo dobili, vendar boste s tem izgubili garancijo. Vsaka naprava ima to kodo drugačno.

2: CID:
CID - COSTUMER ID, nima najpomembnejše vloge v napravi, je pa pomemen, če želite narediti S-OFF. Pred S-OFF/om morate CID spremeniti (vsaj tako pravijo) na tovarniškega. Vaš CID lahko vidiš s tem programom: CID Getter

3: S-ON, S-OFF:
S-ON je privzeta nastavitev naprave, S-OFF pa je nastavitev, ki jo lahko izvedete sami in stem odklene nekaj dodatnih možnosti: Zaklep SIM kartice, zaklep HBOOT/a, zaklep CID/a... Torej S-OFF odklene dodatne možnosti, katerih S-ONN nima in omogoči nalaganje CUSTUM KERNELOV-JEDER.

4: HBOOT:
HBOOT je konzola, značilna za HTC naprave, v njo pa lahko dostopate s kombinacijo fizičnih tipk. HBOOT je vbistvu konzola, v kateri je prikazanih nekaj možnosti in omogoča tudi dostop do Recovery/a. Vsak HBOOT ima verzijo, ki se jo da spremeniti z določenimi datotekami, z verzijo HBOOT/a pa se spremeni tudi RADIO.

5: RUU:
RUU je HTC/jev standardi ROM, poznamo pa Evropski, Azijski in Arabski RUU. RUU lahko namestimo na telefon preko USB povezave in s pomočjo računalnika.


KOMPONENTE:

CPU:
CPU - Central processing unit je eden pomembnejših delov v mobilni napravi. CPU po slovensko pomeni PROCESOR, kar veliko pove. Procesor izvaja procese v napravi, od njegove frekvence in števila jeder pa je odvisna hitrost procesa in število procesov, ki jih lahko naenkrat obdeluje.

1: OVERCLOCK - NAVIJANJE:
Overclock oz. navijanje postaja zelo priljubljen proces pri ljubiteljih mobilnih naprav, ki želijo iz procesorja iztisniti največjo željeno moč. Z navijanjem ni priporočljivo pretiravati, saj se lahko pojavijo prekomerni ponovni zagoni in zamrzovanje, kar je zelo moteče. Pri tem je zdravo upoštevati tudi to, da bo procesor rabil več energije, zato se ne čudite, če se bo vaša baterija hitreje spraznila

2: CUSTUM KERNEL:
KERNEL - JEDRO je spremenjen zapis navadnega jedra, ki navije procesor za max. 400 mHz. Novejša jedra imajo možnost nastavljanja CPU/ja v spanju telefona, izberete pa lahko tudi CPU GOVERNOR, ki pametno uravnava hitrost CPU/ja.

GPU:
GPU - Graphics processing unit je grafična enota v telefonu, ki skrbi za izvajanje in prikaz podatkov in informacij na zaslonu naprave. Bolj ali manj izvaja enako delo kot grafična kartica na računalniku, vendar je GPU v telefonu veliko manjši in veliko slabši v primerjavi z računalnikom. Tudi GPU je možno navijati, če ima custum kernel le to omogočeno.

RAM:
RAM - Random-access memory je spomin v telefonu, ki je namenjen aplikacijam v ozadju. Če je tega spomina veliko, je lahko v ozadju odprtih veliko aplikacij in se lahko izvajajo, če pa ga je malo, pa je odprt le majhen delež aplikacij. Pomnilnik RAM lahko počistite tako, da pridržite HOME tipko in potegnete okna v levo oz. desno stran. Manj, ko bo pomnilnik zaseden, hitrejšo bo delovanje naprave.

SISTEMI:
Sistem oz. ROM poveže vso delovanje naprave, da naprava deluje usklajeno in pravilno. Že od samega razvoja pa do sedaj je na medmrežju na tisoče neoriginalnih sistemov, katerim so dodane nekatere možnosti, ki jih navadni sistemi nimajo in to zelo pritegne uporabnike Androidov k nalaganju Custum ROM/ov.

1: AOKP, AOSP:
AOKP - ANDROID OPEN KANG PROJECT, AOSP - ANDROID OPEN SECURE PROJECT sta vrsti Custum ROM/a, ki sta postala zelo priljubljena. V tem Custom Romu je večji del kopiranja iz naparv, ki so dobile originalno pososdobitev na nak sistem in v teh dveh kopirajo sistem in ga le prilagodijo določeni napravi.

2: CM:
CM - CYANOGENMOD je združba, ki izdeluje ROM/e za vse naprave, izdela pa jih na podlagi sistema drugih Android naprav in sistem le prilagodi in optimizira, nekaj možnosti pa doda zraven, kot "bombončke".

3: MIUI:
MIUI je lahko združen iz katerega koli čistega (pure) Android Roma, kateremu je dodan le MIUI vmesnik.

Če sem ti stem kaj pomagal, se zahvali!

Uporabniku King Kong so se za prispevek zahvalili: 10x
antoninicultdavyd1994jslavecorglcePixna87RamekaroanaranciddSeto322067
Uporabniški avatar
King Kong
AncientDroid
AncientDroid
 
Prispevkov: 810
Pridružen: 01 avg 2012, 12:21
Prejete zahvale: 410

Naprava: Htc Evo 3D

Re: Razlaga Android pojmov

Št. objave:#2  OdgovorNapisal/-a pitastrudl » 18 jun 2013, 13:36

pohvalno! :) sem prilepil temo.
ROM: SlimKat 4.4 Kernel: Alucard kernel
Uporabniški avatar
pitastrudl
VIP
VIP
 
Prispevkov: 4145
Pridružen: 29 apr 2011, 20:32
Kraj: Ljubljana
Prejete zahvale: 673

Naprava: Samsung Galaxy SIV

Re: Razlaga Android pojmov

Št. objave:#3  OdgovorNapisal/-a rd » 18 jun 2013, 13:46

Kar precej netocnih/nepravilnih trditev. Drugace pa OK glede na vlozen cas :D
rd
 

Re: Razlaga Android pojmov

Št. objave:#4  OdgovorNapisal/-a buneech » 19 jun 2013, 11:24

rd napisal/-a:Kar precej netocnih/nepravilnih trditev. Drugace pa OK glede na vlozen cas :D

Bomo popravl, ker je dosti tega, ampak se je pa dobr spomnu. :)
Essential PH-1
Uporabniški avatar
buneech
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 3560
Pridružen: 13 maj 2010, 13:47
Prejete zahvale: 301

Naprava: Essential PH-1


Vrni se na Splošni nasveti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost